Lauk yang sedap pada kita..recipe dari majalah rasa..sebenarnya kita ni dah banyak kali tengok nama AYAM KALIO ni..tapi belum terlintas nak mencuba..ada beberapa teman2 blogger yang dah mencuba tapi bila tengok bahan2nya walaupun sama nama tapi ada sedikit itu & ini perbezaannya..so decided to try on this memang ternyata sedap pada tekak kita ni...bila masak lauk ni pastikan cili ditumis hingga betul2 garing barulah sedap ..
Ayam Kalio
Sources:-From Majalah Rasa March 2012
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
500g ayam-dipotong kecil-(Ayu gunakan 1 ekor ayam)
300ml santan pekat
3 sudu besar cili kisar
3 helai daun limau purut-disiat
2 keping asam geleugur
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan Kisar:-
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
Cara:-
- Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan kisar bersama cili kisar sehingga pecah minyaknya.
- Kemudian masukkan ayam dan sanatn pekat. Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih dan empuk.
- Masukkan asam gelugur, daun limau purut dan didihkan sehingga kuahnya menjadi pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa dan biarkan masak. Angkat dan hidangkan.
dh bykx dh tgk kt blog masak org lain ni..mesti sedap kan klu dh ramai watnya..yg ni pun bleh masuk list jgk ni..
ReplyDeleteSalam mama ayuuuuuuu!!!! ai lap uuuu!!!! i misssed uuuuuu dlm bracket pakwe akakakaka... tak leh jadi ni kak, kalau berblogging balik nmpk itu ini kita pun nak buat, nmpknyer kena cuti lagi niii sbb minggu ni kita makan tanpa rasa bersalah gituuu huhu... lepas makan baru insaf ahahaha...
ReplyDeletehi kak... wah finally i found this recipe.. Naz nak try buat this dish and finally come across in your blog.. Ayam kalio nie sepatutnye kering mcm rendang or leh berkuah,,
ReplyDeleteadda - tulah adda, ramai juga yang dah buat ayam kalio ni..tapi recipenya lain2..
ReplyDeletesilakan kalau nak masuk list..nanti comparelah bahan2nya tu ya..
ijayuji - walkslm, hahhaha..cuit blogging tak apa ika, jangan cuti makan..lapor lah nanti..nak buat kerja tak ada tenaga...heheh uish sempat dia nak miss2 pakwe ya..hehehe
ReplyDeletenazia - naz, ayam kalio ni it all depends on how u want it to ber berkuah atau kering2..kalau kat rumah akak mesti nak berkuah sikit..kalu tak kena amsak lauk lain yang berkuah..heheh
ReplyDeletefinally naz dah masak lauk nie today.. berkuah nye version.. will update in my blog later.. chk it out :)
ReplyDeleteNaz, thank u for trying... Harap kena dgn selera..nanti akak singgah eh..
ReplyDelete