Ini adalah kali pertama kita buat ayam golek!!!..teringat cerita Upin & Ipin..Ayam Golek! Ayam Golek..kartun yang menjadi kegemaran anak2 kita especially Iqram & Marsya..episod baru pertama kali puasa untuk budak berdua tu..hehe....gelihati tengokkan..
Anyway pernah nampak juga ayam golek dibazar Ramadan dulu bila kita masuk JB..Tapi tak teringin pulak nak mencuba..this time kita buat ni makan dengan nasi..ah kau..sebab dah tak ada idea nak masak apa kita bantai masak ni..so ini ayam golek kita makan for berbuka & juga sahur...nasib baik dia orang makan..yalah dah tak ada benda yang nak makan so makan ajelah kan..hahaha....Anyway..sedapp ayam golek ni pada kita..kita tengok mak kita pelan2 ambil dan bertambah..hehe..kalau ada waktu tu cubalah ayam golek Impiana ni ya..
Oh ya hari ni Marsya sudah kecundang!!..dia sudah break fast separuh hari..huhu..makan roti nutella & air milo terus kebelai terbonkang kat sofa tu..hehehe..
Ayam Golek Impiana
Sources:-From resepi.mesra.net
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 ekor ayam-(Ayu gunakan 2 ekor ayam griller-spring chicken)
500 gm kentang(potong dadu kecil)-(Ayu gunakan 3 biji kentang)
20 biji telur puyuh-(Ayu gunakan 3 telur ayam aje sebab tak ada stok)
1 biji kelapa(ambil santan)-(Ayu gunakan 100ml santan aje)
*100 gm bawang kecil-(Ayu gunakan 11/2 biji bawang besar)
*20 gm halia-
*15 gm ketumbar-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
*50 gm cili kering-(Ayu gunakan 4 sudu besar)
500 gm kentang(potong dadu kecil)-(Ayu gunakan 3 biji kentang)
20 biji telur puyuh-(Ayu gunakan 3 telur ayam aje sebab tak ada stok)
1 biji kelapa(ambil santan)-(Ayu gunakan 100ml santan aje)
*100 gm bawang kecil-(Ayu gunakan 11/2 biji bawang besar)
*20 gm halia-
*15 gm ketumbar-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
*50 gm cili kering-(Ayu gunakan 4 sudu besar)
*20 gm bawang putih-(Ayu gunakan 4 biji aje)
*10 gm jintan putih-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
*10 gm jintan putih-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
*1 sudu besar jintan manis-(Ayu tambah)
*1 gm lada hitam-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
*1 gm kayu manis-(Ayu gunakan serbuk kayu manis dalam 1/4 sudu kecil)
*1 gm belacan
*1 gm lada hitam-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
*1 gm kayu manis-(Ayu gunakan serbuk kayu manis dalam 1/4 sudu kecil)
*1 gm belacan
1 gm cengkih(rempah dikisar)-(Ayu just campak bila menumis 4nos)
10 gm garam +perasa
Cara:-
Goreng rempah hingga wangi dan naik
minyak. Angkat rempah tadi bahagi kepada dua. Sebahagian rempah digaul
dengan ayam, telur dan kentang lalu disumbatkan dalam perut ayam lalu goreng
hinggan kekuningan.(Ayu gunakan telur ayam so tak muat nak masukkan dalam ayam griller ni..hehe so Ayu just gaulkan dengan kuah yang balance bersama dengan kentang )Angkat dan biarkan sejuk. Sebahagian lagi,
dimasukkan ke dalam periuk lalu dicampur dengan api yang kecil sehingga
menjadi pekat. Angkat lalu curahkan di atas ayam.
Alahai.Yummy je.Tergugat nih...Hihi
ReplyDeleteSalam mama ayuuuuuu!!! datang sambil lap ingus ehehe... kita ari ni penat lah mama ayu, cuma masak kuih bodo2 dgn air soya jer tuk buka nanti sob sob.. time puasa tu lah byk kena buat kerja kat library uuuwaaaaaa.... part paling sakit hati bila dah abis buat kerja cikgu hidangkan air uuuuuuuwaaaaaaa.... dgn sedihnya terus balik huhh! nak ayam!!
ReplyDeleteAduh Ayu... kalau dekat boleh la k.gee merasa ayam golek tu... sedapnyaaa
ReplyDeleteheee.. i love the word. ah ko.. really singapurra..
ReplyDeletetergugat iman...sedapnya ayamm..
nengok gambo je dah tau sedap :P
ReplyDeletekalau buat ayam golek, saya selalu guna spring chicken.. kecik & cepat masak (nampak beno tak sabo nak makan)
askm sedapnyer nampak.. dtg bawak pinggan ni nak peha...
ReplyDeleteAssalamualaikum Ayu cayang,
ReplyDeletewah ayam tergolik2...kita pun tergulik2 tengok...hahaha...mesti best kan Ayu...mkn ngan lontong sedap tk??Nanti kak Nur baca ingredients..
Aduhai mantu dh kecundang digelangang(correct or not my spelling)tak apa la Ayu,just let her practice aja...wah lepas tu boleh la menyusu..hehehe..dulu fiqah lagi 2 jam nk berbuka dia dh tk leh tahan..kak Nur suruh tunggu sampai berbuka..habis nangis2...papa dia kasi green light batalkan puasa...alamakkkk!!
Aduh Ayu..Ksal ketok pintu Ayu terpandang Ayam golek..menyelerakan makan dgn nasi kering2 sedap sebab kuah pekat terasa...Bukan Ayu mana ada timetable Ksal pun sama bingung nak masak apa sebab anak Ksal hari2 talipon (Mak ini hari masak apa?)Ayu kalau Marsya puasa halfday pun ok (training)....Ksal...
ReplyDeleteabih laa...mcm ni iftar ada la ayam yg ku jadikan mangsa. Terima kasih laaa share resipi ni Ayu!
ReplyDeletesalam sayang kak ayu..nampak sedapp jew ayam tue..rajin btl la akk nie..upin ipin pun ank zila suka tgk:)
ReplyDeletelaskar pelangi - heheh..dugaan dibulan puasa ya ..hehe
ReplyDeleteijayuji - walkslm, ee..ada ingus..meh ambik tissue lap..hahah..
ReplyDeletekesiannya kena pulak time bulan puasa ya ika..hahah..part hidangkan air tu dugaan betul kan ika..hehe
gee - hehe..memang boleh gee..bahagian mana gee nak tu?..hehe
ReplyDeleteazian elias - wakakaka..ha ko ..kan dah kena..haha
ReplyDeletesudipVssendauk - hahha..samalah kita kalau panggang ayam pun suka guna
ReplyDeletespring chicken tu juga.. bukan tak sabo nak makn, cantik dan senang nak kerjakan dia..hehe
aenio - walkslm, oh suka bahagian peha ya..kita suka bahagian dada..hehe
ReplyDeleteNuridah - walkslm, boleh kak nur..makan dengan lontong memang boleh ni..kita malas nak rebus lontong so makn dengan nasi aje..
ReplyDeletemantu kecundang esoknya dia balik sekolah dia cakap dia tak nak puasa every friday..bila kita tanya kenapa dia cakap macam tu..sebab kawan dia pun macam tu..haaha...kalau dia tanya lama lagi ke buka puasa?..kita kena cakap lagi 1 MINITTTT..tak boleh cakap lagi berapa jam ke..walaupun realitynya lagi berapa jamlah..hahah ..dia ni susah bila part nak kasi dia makan time sahurlah kak.. kita suap makan nasi mata dia kejam..pulak makannya sikit aje..uish..
kak sal - hahaha..kak sal..kita teringat sama macam kita bekerja dulu!!..hahah hari2 talipon tanya mak masak apa untuk berbuka..hehe...kadang2 tak best kadang2 bestlah..wakakaa..tapi makan jugalah kan..sebab dah masak kan..memnag pening kak hari2 nak masak apa..kita ni dah tak kerja, baru tahu bingungnya hari2 fikirkan nak masak apa..lagi2 kalau yang tukang makan banyak punya cerewet..aah kak sal, kena training..tapi kita dah warn dia next year kena puasa penuh sebab dah besar dan primary 1..
ReplyDeleterahyan - hahah..ini cuma kasi idea aje..sama2 Rahyan..buka apa hari ni?..
ReplyDeletezila - walkslm, zila sayang.. tak ada idea lah zila sebab masak ni..hehe..
ReplyDelete