Terimakasih pada puan punya blog yang sudi berkongsi recipe koleh2 ni..Semuga murah lagilah rezeki kerana tak lokek berkongsi ilmu ya..Minta dihalalkan dan kita panjang2kan disini pula..:)
(A)
400gram gula merah
100gram gula halus
300ml air
1 helai daun pandan
(B)
300gram tepung kacang hijau (ita guna jenama Baba's)-(Ayu guna phoon huat brand)
1tsp garam
400ml santan pekat
1300ml air
Cara2
1. Masak bahan2 (A) sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml ( jgn sampai air gula pekat)
2. Satukan bahan (B), kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.
3. Masukkna bahan (A) ke dalam bancuhan (B), kacau diatas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.jgn terlebih pekat sgt nanti jadi kuih plastik(Masukkan 1 ½ tbsp minyak supaya berkilat)
4. Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas & disapu marjerin.
5. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.
TAHI MINYAK & CARA2NYA 300ml santan pekat + 1/8tsp garam (dimasak dengan api perlahan hingga menjadi tahi minyak & warna kekuningan, tapis supaya tahi minyak tidak hitam & tabur di atas kertas). *minyaknya jangan dibuang, guna 11/2 tbsp masuk ke dalam adunan supaya berkilat
Salam ayu....
ReplyDeleteHaah ayu. Koleh kacang ni mmg sedap sgt. Hri tu makcik kita mntk wat tuk ank sedara kawen. Jenuh la kita cari resepi sbb ramai yg kata chef asma nye koleh sedap. Cari punya cari last skali jumpa itarohaya yg nk kongsi resepi yg dia blaja kat chef asma. Terima ksh bykkkk kat dia. Mmg jadi n sedap. Semoga Allah mbalas perkongsian ilmu ni.
Dulu rasa cam leceh nk wat sbb kena wat tahi minyak rupanya nk wat tahu minyak ni pun senang gak hehe..leh wat lg pas ni
ana - walkslm, aah tulah ana, kita nampak juga comment ana kat posting koleh2 ni ..memang sedapp sangat kan..Mudah2han..semuga puan itarohaya ni..dimurahkan rezeki kerana sudi berkongsi recipe ..sebab memang tak ramai yang dah attend class yang sanggup berkongsi recipe yang telah dipelajarinya kan..
ReplyDeleteAah memang senang buat nya tapi my mum cakap, normally kalau orang nak jual koleh2 lah yang mahal sikit sebab nak kena buat tahi minyaknya kena berdiri lama dan dan kacau adunan koleh2nya tu pun kena berdiri lama..heheh..tapi processnya nya senang ajekan..:)
salam k.ayu.....
ReplyDeleteohw lama sungguh ros tak makan kuih koleh kacang ni. terer k.ayu buat
rostina - walkslm, cubalah ros, sedap ni tak bedek cakap..harus dicuba buat..:)
ReplyDeleteI suka kuih ini...memang sedap!!
ReplyDeleteSalam kak Ayu, kuih koleh2 ni mmg all time fav Ct and dah lama sgt sgt tak makan kuih ni:-( Mmg teringin sungguh nak makan. mesti nak cuba buat kuih ni cuma cabaran dia skrg nak cari tepun kacang hijau and gula merah. Gula merah Kak Ayu gunakan gula yang biasa makan dgn apom tu ker? hehe...sorrylah kak sbb maklumlah baru nak jinak2 belajar buat kuih traditional pulak. Tapi Ct pernah dgr nak buat kuih koleh2 ni lecehnya sbb dia kena sentiasa dikacau dan meletup2. betul ke kak?
ReplyDeleteGK - Gk suka makan ya..ah ni dah ada recipe cubalah buat sendirikan..pasti puas sebab dapat banyak..:)
ReplyDeleteCt - walkslm, memang harus dicuba ni ct..kat tempat ct ada jual tepung kacang hijau tu ke(mung bean powder ya) bukan green peas flour tau..
ReplyDeleteor anybody in spore can send you the tepung and gula merah tak?..
Gula merah yang akak gunakan adalah gula melaka ..not brown sugar not orange sugar ..gula melaka yang ketul besar2 tu tapi dipotong kecil2 sikitlah..
tak apa belajar2lah kan..dah tinggal jauh dari keluarga..kena belajar kan ct..hehe..
yang lecehnya kena sentiasa kacau tahi minyaknya dan juga adunan koleh2nya tu, yes memang meletup letup..tapi pandai2 lah elak..hahaha ..itu yang kasi kaki lenguh berdiri or menjerit kena serpihan adunan yang meletup2 tu....heheh tapi lepas tu puas hati digolden chance..hehhe..
Aduhai kak!!! itu yang tak syiok nak dengar tu. yang part letup2 lah ni melemahkan semnagat ct...hehe. Insya Allah kalau ct dah jumpa bahan2 dia and mmg tekak ni dah nak sgt makan terpaksalah tempuh cabaran letup2 ni...hahaha. anyway thanks a lot kak ayu for the explaination of the ingredients. so kind of akak to go into details:)))
ReplyDeleteAnd hopefully its still not too late for ct to wish kak Ayu a happy belated bdae!! Semoga Allah Selamatkan akak!!
ct - hehhe..alahai part letup letup..cover tangan dengan tuala ler..hahaha..aah kalau dah ada semau bahan2 tu..boleh mencuba kan.recipe pun dah ada ni..
ReplyDeletethank you dear for the wishes..in sya allah mudah2han amin..:)
Salam ayu....tpg. kacang tu kena goreng dulu ke....
ReplyDeleteAnonymous- walkslm, tepung tu tak payah di goreng dulu..tahi minyak tu yang kena buat Dulu..;),
ReplyDeletesalam...nak tanya..klu adunan yg ayu buat ni utk loyang 10" kan..klu utk loyang 8" camane nk alter resipi ni ek...
ReplyDelete