Dalam gambar majalah tu..kek spannya cantik hitam, tapi kita punya tak berapa hitam mungkin sebab serbuk koko yang kita gunakan, kebetulan stok valrhona koko powder kita dah kehabisan, so terpaksa guna yang no brand punya ler..hehe
Nama kek kita convertkan ke English kat atas tu ..bukan apa nak kasi senang bila link within nanti linkkan kepada kek2 coklat kita yang lain tu..hehe..Tapi meaning still the samelah..so pada puan punya recipe, terimakasih banyak2, minta halalkan dan izinkan kita panjang2kan recipenya disini pula ya..:)
Kek Coklat Mousse Magik
Sources:- From Zalina Yahya via Majalah Saji Sept 2012
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan A:-
250g tepung kek span
10g serbuk koko
250g telur-timbang tanpa kulit-(dalam 5 biji )
125g air
1/2 sudu kecil emulco coklat
1/2 sudu kecil perwarna coklat
Bahan B:-
125g minyak/mentega cair-(Ayu guna mentega cair)
Bahan C:-
120g susu segar
100g coklat masakan
Bahan D:-
10g gelatin
Bahan E:-
500g krim segar dipukul gebu
Bahan F:-
150g coklat masakan parut-simpan dalam peti sejuk sebentar untuk keraskan coklat.
Cara Menyediakan:-
Pukul bahan A sehingga kembang, gebu dan ringan pada kelajuan tinggi.
Perlahankan kelajuan dan masukkan pula bahan B dan kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan dalam loyang 9 inci dan bakar selama 30 hingga 40 minit.
Masak bahan C sehingga coklat cair dengan menggunakan api perlahan.
Masukkan gelatin dan kacau sebati.
Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan kedalam E dan gaul sebati.
Bahagikan kek kepada tiga bahagian.(slice kek tu 3 layer)
Sapukan ganache kemudian krim. Taburkan coklat masakan yang diparut.(Bahan F).
Ulangi proces, sama untuk lapisan kedua. Tutup keseluruhan kek dengan krim. Simpan dalam peti sejuk selama 20 minit sebelum dituang ganache.
Bahan Ganache(melepa kek)
350g coklat masakan parut
100g krim segar
1 sudu besar mentega
Cara Meneyediakan:-
Panaskan krim segar menggunakan teknik double boiler sehingga panas. Masukkan coklat masakan dan mentega, kacau sebati. Biarkan adunan pekat sebelum digunakan untuk melepa lapisan kek.
Bahan Ganache(menutup keseluruhan kek)
500g coklat masakan parut
280g krim segar
1 sudu besar mentega
Cara Menyediakan:-
Panaskan krim segar menggunakan teknik double boilser. masukkan coklat masakan parut. Kacau sebati kemudian masukkan mentega. Biar adunan pekat. Tuang atas kek.
sedap!
ReplyDeleteArgghh.. Terliurnyaaa.. :b
ReplyDeleteAslmkm Kak Ayuuuu...lawanyaa kek..sedapnyaaa nampak kek tu..
ReplyDeleteHepi besday Iqram...
salam akak....
ReplyDeleteaduh kak.. tiba2 berderet2 keluar resepi baru hari ni..... terliur semuanya....
Azian - alhamdullilah Azian..:)
ReplyDeleteSheila - heheh..kita pun terliur tengok kek sheila tau..hehe:)
ReplyDeleteAnna - walkslm, Anna, uish mana boleh lawan dengan tokey kek macam anna..akak masih banyak kena practicelah dear..Thank you for the wish untuk Iqram tu ya..:)
ReplyDeleteMadiha - walkslm, haha..akak simpan dalam draft..type2 simpan separuh jalan save..sebab asik sibuk aje ratna..ini yang terus aje ni..hehe..:)
ReplyDeleteperrhh...mengancam betol kek ni, mcm dpt imagine kesedapannya itu, hehe.
ReplyDeletep/s: kak ayu, akhirnya dapat jgk bukak blog akak. dh bbrp kali bila tgk tajuk best tp bila click tak boleh nk access.
Dengan ini saya mengesahkan bahawa kek itu memang nampaknya teramat sedap. Kompem!
ReplyDeleteSalam Ayu, cantik kek ni dan dah tentu sedap kalau sudah diterima rakyat jelata tapi Bahan E tu apa bahannya? :o)
ReplyDeleteinaku - hehe thank you ina..alhamdullilah sedap kek ni..
ReplyDeleteoh ya ke ina click tak boleh masuk ke?..akak actually dah buka lebih sebulan dah dear....ni dah boleh dah alhamdullilah..lama tak dengar khabar ina..:)
chah - heheh terimaksih kerana pengesahannya tu..confirmation yang diberikan...hahaha..:)
ReplyDeleteKartini - walkslm, ohhh dear..kita terlepas pandang dan termiss out bahannya tu krim segar(fresh cream- whipping cream)..kita dah adjusted dah ..terimaksih ya kartinifor the shout out....memang super sonic eyes you have..hahaha gurau aje ya dear..haha..type dari majalah or buku selalunya memang termiss out atau typo error..maklum ler mata kita ni dah masuk asar dah..haha..
ReplyDeleteHuwaaaaa sedapnya kek Ayu ni. Mama suka nak makan, tapi cam malas nak buat sebab macam leceh je bebanyak layer ni...
ReplyDeleteAssalam ayu..sedapnya tg kek..nant nak try lah..:)
ReplyDeletemamafami - hahaha..actually kita pun sama mama..itu sebab kek2 yang berlapis2 macam ni kita buat time birthdays aje..kalau hari2 biasa tu memnag tak kuasa ler..hehe..
ReplyDeletesofea - walkslm, alhamdullilah sofea, anak2, parents & hubby no complain..heheh..silakan kalu nak cuba..keknya tu kalau lagi hitam lagi cantik tau..:)
ReplyDeleteSalam and apa khabar kak Ayu:))) Masih ingat Ct dari melb lagi? hehe Alhamdulillah we are doing greeat now lagi2 cuaca dah mula masuk sejuk ni so mood memasak pun dah datang balik...LOL. Ct harap Kak Ayu and family are all in good health too...Ameen.
ReplyDeleteSomething nak share with kak Ayu. very excited...hehe. Last mon my daughter's bdae turned 5 and she chosed bdae cake kak Ayu Rainbow velvet cake, the cake kak Ayu baked for Marsya. Panic and stressed jugak ct dibuatnya but try not to disappoint her, ct tried my very best followed step by step in the recipe and Alhamdulillah menjadik jugak. She was so happy even though the decor of the cake abit messy and she actually wanted the decor exactly just like how kak Ayu did it...LOL!!! Ct cubalah ikut and terkial2 dibuatnya but Alhamdulillah I can see that she really appreciate the cake so much walaupun tak secantik kak Ayu buat. The feeling of satisfaction was really felt when she gave her big smile while cutting and eating the cake. And thanks to kak Ayu so so much for the honest shared recipe...really appreciate it very very much!!! It really make her day:)
Ct - walkslm, Ct..baik alhamdullilah dear..of cos masih ingat ..Ct pengunjung setia yang akak sayangi..:) Hope everything is well on your side dan dah adjusted with the new place..
ReplyDeleteOh i am so so glad that u tried the rainbow cake and made your girl smile!!! That is main reason why now i dont order outside cakes anymore for my family birthdays..although sometimes the cakes may not look nice but the pain, sweat & love in making each cakes are really worth the effort when u see your love ones felt so satisfied with the cakes made for them.. thank you dear for the feedback i hope i can share more those recipes that I have tried and i hope u enjoy coming here and browsing tru the recipes and try them for your family as much i have tried for my family too...
p/s very emotional ...nak menitik air mata ni..:)
aduhhhh macam sedap la kek ni...ngeces jadinya..nk try nti..tq resepi
ReplyDeleteas salam kak Ayu, nanti singgah umah kita ekk amik award...
ReplyDeleteQasey Honey - silakan QH..dah ada recipe ni bila2 boleh cuba..:)
ReplyDeleteZieana Ariff - walkslm, terimaksih sudi singgah keblog yg tak seberapa ni ya..dan follow juga..ok nanti akak singgah kedapur zieana pula ya..:)
ReplyDeleteNasya - walkslm, wah ada award untuk akak ya..ok ok nanti akak datang ok..:)
ReplyDelete