Again..all of today's entries are scheduled postings.Nampak gaya kita sekarang berblogging kena buat scheduled entries...kalau tak buat macam ni memang susahlah kita nak update blog..sebab time pagi2 lah kita sibuk nak uruskan anak2 dan memasak didapur :(
Bingka Tapai Ubi
Sources:-From Kak Fida@myresipi
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:- loyang 11"-(Ayu buat 1/2 adunan aje)
- 360 g gula halus- 180g -(Ayu gunakan 140g)
- 5 biji telur-(Ayu gunakan 3 biji)
- 900 ml santan pekat (akak guna 400 ml santan KARA + 500 ml air)- 450g-(Ayu gunakan 170g santan pekat + 55g air)
- 360 g tepung gandum*-(Ayu guna 180g)
- 1 sk baking powder*-(Ayu gunakan 1/2 sudu kecil)
- 300 g tapai ubi - dilecek-(Ayu gunakan 160g)
- 1 sk garam halus
- 1/2 sk esen vanilla
- 1 sk pewarna kuning
Cara:-
- Ayak tepung dan baking powder.Di dalam sebuah mangkuk,pukul telur dan gula hingga gula hancur.
- Masukkan campuran tepung dan kacau sambil dituangkan santan dan terus kacau.
- Masukkan tapai lecek,garam,esen dan pewarna kacau lagi hingga sebati.(Ayu gunakan blender aje semua)
- Perap adunan selama 4 jam atau boleh juga terus di tuang ke dalam loyang yang disapu mentega/minyak sekeliling barulah diperap.
- Panaskan oven dahulu dan bakar selama 30-40 min atau hingga masak ikut kepanasan oven masing2.Jika ingin permukaan kuih garing,bakar sebentar dengan menggunakan api grill.
- Biarkan kuih benar2 sejuk di dalam loyang barulah boleh dipotong dan di hidangkan.
betul tu kak, semua entry saya memang auto publish...memalam baru buat entry baru
ReplyDeleteCantiknyaaaa sayang nk makan...
ReplyDeletelawonyer mould
ReplyDeletesalam k.ayu......bestnye nampak resepi ni. ros ada lg balance tapai ubi yg bt aritu. blh bt stok clearance tapai ubi ni.
ReplyDeleteso perfect kemenjadiannya..kalo sy buat ntah apa la jdnya..heheheh
ReplyDeleteAslmkm kak Ayu..kita suka makan ni tapi masalahnya tak suka nak parut2 ubi..hehe
ReplyDeletenampak sedap sgt tu kak ayu.. pantang betul bila sebut tapai ubi.. mmg feberet.. sebenarnya mmg ada stok sebungkus tapai ubi dlm esbox.. konon2 nak buat kek.. tak taulah bila kemenjadiannya.. hehe..
ReplyDeleteAnn - hahah..ada juga gang ya..hehe tulah akak sekarang macam tulah ann..kena siapkan only when free dan itupun selalu separuh jalan dah ada yang mengacau dan kena settlekan..:(
ReplyDeletegee - hehe..tak apa gee..kena makan kalau tak nak makan kesian kita dah penat2 masak..hehe
ReplyDeleteNor - heheh..nor nak tak?..hehe
ReplyDeleteRostina - walkslm, cubalah ros..sedap ni ..tapi pada akak & family lah..akak pun sama juga guna tapai yang last tinggal 1 tulah ..hehe
ReplyDeleteummiaisyah - uish boleh mesti jadi punya dear..tak payah acuan pun boleh bakar dalam loyang pun dah ok..:)
ReplyDeleteanna - walkslm, anna, bingka ni tak payah parut2lah ubinya tu dear..heheh akak blender tapai sekali semua dalam blender..lagi senang ..sekejap aje dah siap..:)
ReplyDeletemadiha - heheh..samalah macam akak suka makan tapai..sampaikan nak buat tapai sendiri..tapi tak pernah jadi tapainya tu..tapai ubi especially..
ReplyDeletehuhu..
cantiknya,dan mesti sedap ni...
ReplyDeleteRohah - thank you Rohah..alhamdullilah sedap bingka ni..:)
ReplyDeleteAslmkum Ayu
ReplyDeletecantik bingka bentuk bunga.letak tapai...satu kelainan ni..belum pernah mkn....kalau dpn mata tak sabar nak rasa...hi..hi
As'salam Ayu..lama betul ct tak jalan2 blog kawan2..apa pun dah tertarik dengan bingka tapai ubi ni. Tapi lama juga nak perap adunan tu 4 jam eh hihi. Harus sabar tu kan..
ReplyDeleteMamasya - walkslm, heheh...kita suka bakar kuih bingka dalam acuan nordic ware ni mamasya..kejadiannya sempurna gitu kita tengok..
ReplyDeleteCT delima - walkslm, ct, kita rasalah kan kalau tak nak perap pun boleh kot?..sebab kat cara2nya tu kalau nak terus bakar pun boleh..
ReplyDeletekita time tu sebab saja aje tak nak terus bakar sebab nak settlekan hal lain dulu..:)
Salam cyg ayu... kak ilah Sihat Harap Ayu Sekeluarga Pun Sihat..tu La Kak Perasan Juga..sama Lah Kita Selow Melow Berblog La Ni...apa Pun Jnji ada juga Update..suka Kak Ilah Tgok Acuan2 Ayu..jarang Jumpa Di Sini...
ReplyDeleteilahjy -walkslm, kami sekeluarga semuanya sihat2 kak..especially kita ni terover sihat..haha..
ReplyDeletetulah kan..asal berupdate ok lah..walaupun selow melow..hehe..
ni acuan nordicware kak..kalau buat bingka memang sesuai dibakar dalam acuan jenis ni..dia bakar pun sekata aje..:)
bubur som som II & bingka tapai ubi ni, guna mould yg sama ke? cantik la
ReplyDeletesudipVsSenduk- eh eh..betul tu..macam mana sis tahu?..heheh ni mesti nampak kat facebook ke?..hehe...add akaklah kalau sudi..:)
ReplyDeletesaya tak aktif di fb, jarang sangat bukak. Dulu pernah 'curi' resepi bubur som-som di sini, tu yg teringat2 bentuknya
ReplyDelete'mencuri' utk kenyang... halalkan ya
Salam kak Ayu..apa kabar?lama atie tak singgah kat sini.Cantiknya bingka tapai ubi tu dlm acuan yg menarik!
ReplyDeletesalam Ayu,
ReplyDeletelama tak jengok sini...apa khabar?
SudipVSenduk- oh ya ke .. Hehe pandai plak SVs meneka memang bunga ni dgn bunga Bubur som2 tu dalam satu loyang..plus one more bunga tulips.. Hehe oh no problem .. Curi recipe buat kenyang ya.. Haha halal halal...
ReplyDeleteAzatie - walkslm, atie... Sibuk ya atie...akak pun begitu juga dear.. Update blog pun dah jaramg2 dah.. Anak tengah periksa minggu lepas..
ReplyDeleteMarsita- walkslm, khabar baik dear.. Mas macam mana sihat ke tu.. Thank u bertanya khabar ya. Aduh rasa di sayangi gitu...hehe;)
ReplyDeleteAssalamualaikum adik Ayu cayang,
ReplyDeleteAyu sihat ke? Anak2 dh habis exams belum?? Kak Nur skrg goyang kaki aja...fiqah belajar sendiri....haa...bila ngendap bukan belajar asyik ngan hp aja...bila kita tk pantau dorang nie main2 aja..
Ayu...sori kak Nur lambat sampai..mcm dh lemau skrg nk ngadap pc...cantik kuih tu ayu...
Happy belated birthday buat Ayu syg dn ayahanda Hassan..maaf lambat nk wish..tk pe la erk ayu..hehhe...moga Ayu dn ayahanda sentiasa dlm rahmatnya, berbahgia dunia dn akhirat..bertambah keimana dn diberi kesihatan yg mantap...aamiin.
Nuridah - walkslm, kak Nur!!!!
ReplyDeleteKita sihat kak alhamdullilah..Harap akak & family pun begitu juga ya..
Anak2 dah habis exam...tapi stressnya masih belum reda selagi the real big exam PSLE belum over..
Kita sangat2 worry tentang Iqram ni kak..he is struggling with his studies..:( Harap2 he can do well in the big exam..
Kak Nur dah senanglah kak dah tak payah nak ajar Fiqah..kita sememnjak Marsya dah darjah satu ni..tiap2 malam kena duduk ajar dia..mana nak kena pantau si Iqram..memang sekarang dah tak macam dulu bila malam boleh languk depan pc..kadang2 sampai berhari2 tak on pc tau..huhu..tengok kat hp ajelah tapi tak dapat nak jawap comments2 semua tru hp..:((
Sekarang nak try new recipes pun macam tak ada mood..sebab dah limited time..masa yang ada sedikit tu untuk kita berehat sekejap lepas pagi uruskan si Marsya then lepas tu masak then lepas tu dah si Iqram pulak balik then nak uruskan dia..by the time dah petang marsya pulak dah balik ..then so onlah sampai malam..:(
Wah bestnya dah goyang kaki..pinjam kaki boleh
tak?..hahaha..kita nak jalan kaki pun tak boleh sebab ada rantai kapal busar punya terikat tau..hahha..
Terimaksih Kak Nur for the wishes tu ya.. semuga kita semua dibawah lindungannya dan begitu juga dgn Kak Nur sekeluarga.. Amin..