Monday, June 10, 2013

Daging Masak Asam Ketumbar

Kalau lauk daging masak macam ni..memang laku dan normally tak ada balance2...sedap sangat daging masak kering2 macam ni..memang sesuai buat lauk untuk sahur makan dengan nasi panas2...Nanti bulan puasa boleh lah masak lagi ...lauk yang kita ceduk dari dapur Mina... Sukatan dibawah ni kita ikut selera kita dan agak2 aje ..sebab Mina tak letak sukatannya...Kalau teman2 nak cuba adjustlah ikut selera dan berapa banyak mana ya.. Terimakasih pada Mina for sharing this recipe..minta izin dipanjangkan disini pula ya..

Daging Masak Asam Ketumbar
Sources Adapted:-From Dari Dapur Mina
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 kg daging goreng/batang pinang- dihiris nipis + sedikit halia kisar dan rebus hingga empuk. Gaul dengan kunyit & garam ketepikan
2 biji bawang besar dihiris bulat
cili padi ikut suka nak pedas macam mana dihiris

*2 ulas bawang putih
*1 inci halia
* 3 biji bawang nerah
*1/2-1 sudu kecil jintan manis(Ayu guna serbuk aje)
*1/2 -1 sudu kecil  jintan putih(Ayu guna serbuk aje)
*1-2 serbuk ketumbar-(Ayu guna serbuk aje)
* 1 sudu kecil lada hitam (serbuk)
(*bahan dikisar atau ditumbuk)
air asam secukupnya
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara:-
Panaskan sedikit minyak dan bolehlah dimasukkan daging ke dalam kuali dan goreng hingga sedikit garing tetapi jangan terlalu garing ya. Dengan menggunakan baki minyak menggoreng daging tadi, sila masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga garing dan berbau harum.
Kemudian masukkan pula bahan hiris tadi dan gaul.
Kemudian, masukkan pula air asam jawa. Kalau nak berkuah, masukkan air sedikit lagi. Masukkan pula daging goreng tadi.
Masukkan serbuk perasa dan garam. Kemudian gaul rata hingga sebati.

8 comments:

  1. Saam kak ayu...datang bawak pinggan ni..nk sikit...hehhee..dappp lahh..lapar tgok..

    ReplyDelete
  2. saya pun nak buat untuk juadah berbuka petang nanti la, terima kasih kak share resepinya.

    ReplyDelete
  3. Yum! This one I sure will try. Thanks for sharing:))

    ReplyDelete
  4. sury abil - walkslm, heheh mari mari..ada nasi panas2 ni boleh akak bagi sikit lauk ni kat sury..tapi sikit aje tau..hahaha

    ReplyDelete
  5. ann ishak - oh ya ke ann, sila2kan..selamat mencuba dan selamat berbuka puasa ya..
    akak pun ingat bulan puasa memang boleh masak ni lagi..:)

    ReplyDelete
  6. shereen - cubalah shereen, memang sedap pada kami..:)

    ReplyDelete
  7. Assallamualaikum kak Ayu..

    Kak, cili yg berlingkar2 tu yg buat lg sedap tu.. tenyeh2 kt pinggan masa nk makan..hihiii...

    ReplyDelete
  8. Nadz - walkslm, hahah betul tu Nadz, memang pun akak cili padi ni memang tak dapat nak dipisahkan..yang tenyeh2 lain dan yang kunyah2nya pun lain..hehe

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)