oklah tu dah kasi idea so senang sikit nak buat kerja..hehe...
Cili jeruk mesti ada for this or else tak pedas tak bestlahkan..anak2 suka juga mee hoon goreng macam ni..Bulan puasa ni mee, taugeh, telur memang laku betul ..kalau pergi kedai beli lambat sikit taugeh dah habis..hehe..
Mee Hoon Goreng Putih II
Tried & Tested:Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
11/2 bungkus mee hoon(400g-600g)
7-8 ulas bawang putih-dikisar
6 ulas bawang kecil - dihiris
300-500 gm daging lembu (dipotong nipis dan rebus dengan sedikit halia kisar hingga empuk simpan airnya)
10 ekor udang sederhana besar
4 ekor sotong sederhana besar
3-4 keping fish cake (hiris)
secukup sayur sawi
sedikit taugeh
beberapa titik minyak bijan
1-2 sudu makan sos oyster
1-2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan lada putih serbuk
garam & serbuk perasa
bawang goreng
cili jeruk (klik kalau nak recipe)
Cara:-
Panaskan
minyak dalam kuali. Tumis bawang kecil hingga naik bau, masukkan bawang
putih kisar..Kemudian masukkan,fishcake dan daging rebus.Kacau sebentar
lalu
masukkan sotong dan udang. Bubuh sedikit
air rebusan daging.Masukkan sos oyster, minyak bijan, kicap cair, garam,
serbuk perasa dan kacau rata.
Seterusnya,
masukkan lada putih serbuk, .Sesuaikan rasanya mengikut citarasa.Gaul
sehingga rata. dan masukkan mee hoon. Kacau lagi dan masukkan sayur2 dan
taugeh.Gaul rata dan taburkan bawang goreng dan ratakan. Matikan api
dan siap untuk dihidang.
Saya suka hidangkan mee ini dgn sedikit taburan bawang goreng lagi dan lada jeruk cili padi.Teringin pulak nak buat rojak ulik..teringatkan recipe sambal rojak ulik dari Kak Asmah kat facebook..cuba recipe Kak Asmah pulak..ermm sedap..pedas, manis, masam tu kena adjust sendirilah ya..Kita makan dengan mee hoon goreng putih nilah..Terimakasih kak for the recipe..kita panjang2kan disini pulak ya..
Mangkuk Ulik yang kita ada ni mak kita punya..hehe ..beli pun dah lama, tak salah beli kat Geylang, time tu pasar Geylang belum revamp lagi..so kalau sekarang nak cari kita pun tak tahu kat mana dalam pasar Geylang tu sebab dah semuanya bertukar baru...
Sambal Rojak Ulik
Sources:-From Kak Asmah
Tired & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
5 bj cili kering buang biji rendam dengan air panas hingga lembut
5 biji cili api(nak pedas boleh tambah)
1 mangkuk kacang tanah(sangai dan kisar atau tumbuk separuh halus)
5-6 sudu gula(kena lebihkan gula kalau kurang perisa)
3 sudu air asam jawa(ramas dengan air masak)
3 biji limau kasturi(ambil jusnya)
sedikit belacan-(Ayu tambah)
1/2 atau lebih sikit petis udang(boleh beli dipasaraya)-(Ayu suka gunakan yang dari Penang)
Kalau tak ada bekas macam dalam gambar tu boleh masukkan kesemua bahan kedalam pengisar kecuali kacang tanah.dah sebati keluarkan ,masukkan kedalam mangkuk dan boleh dicampurkan dengan kacang tanah tadi.
Untuk bahan rojaknya:
sebiji nenas sederhana besar(buang kulit dan bersihkan)
sebiji timun,sengkuang dan mangga muda (kalau suka)
kangkung bersihkan dan dicelur
tauge dicelur
tahu digoreng
Selamat mencuba.
sy suka bhun putih ;)
ReplyDeletemakan pulak ngan sambal kicap
emm sedap
kite pun suka kalo hubby bgtau je nk mkn apa
ReplyDeletetp selalunya, dia akan jwb ''apa2 je la''
ermmm..tension memikiornyeee
Samalah masalah kita ni kan..lepas buka nak pikir sahur..lepas sahur buka..hu hu rotation yang tak berkesudahan sepanjang ramadhan.
ReplyDeletealamak,kita pun sama la kak, klu bihun mesti paling best letak daging. tp klu tak de daging, apa2 pon bleh je hantam taruk, hehe.
ReplyDeletesaya ni pn sama gak kak kena masak dua kali sbb bos kt umah tu klu berbuka wajib nasik tp klu sahur wajib tak nak nasik.... waaaa, ngengada, hahaha.
owh, ni 1st time tgk mangkuk ulik. yg kayu kt tengah tu mmg disertakan sekali ek?
tun terliur nengok rojak tuuuuu....
ReplyDeletesalam kak ayu.....terus menelan air liur nengok rojak ulik tu...nak buat nanti...terima kasih share resipi..
ReplyDeletesalam
ReplyDeleteSelamat Berpuasa buat kak ayu sekeluarga....terliur tgk rojak ulik tu...emmmmsedap2..
Baru plan nak masak meehoon putih petang ini... angkut resepi Ayulah yer... nmpk best!
ReplyDeleteSalam Ramadhan Ayu...
ReplyDeleteBelum lagi masak mihun putih utk berbuka. Bila tgk N3 Ayu ni, rasa nak buat utk petang ni...
irfa - oh kalau kat sebelah singapura ni kita suka makan
ReplyDeletedgn cili jeruk ..sambal kicap, more to prawn noodle or
fishball noodles..:)
cida - betul tu cida, kalau dia orang bagi tahu senang nak buat kerjakan..teruskan
ReplyDeleteproject aje. tak payah nak fikir lama2..hehe
kerull - haha wah we have something in common kan kerull..
ReplyDeletesebelum buka nak fikirkan masak untuk berbuka then lepas buka fikir nak masak apa pulak for sahur..adeh....lotih makcik..
inaku - wahhh ada geng juga ya yang suka makan daging...hubby akak masak apa semua nak berdaging..kadang2 tu ngomel dalam hati..hahah...bukan apa daging nikan nak kerjakan dia ada sedikit leceh dari nak hiris then nak rebus..makan masa babe..
ReplyDeleteoh sama masak 2x juga ya..wakakaka..ingat dah makan nasi tak payah masak apa lagi..hehe..sabor ajelah kan dgn suami2 masing2..hahaha...
mangkuk ulik tu comes together with the kayu..kira satu setlah tu..
kalau yg dulu2 akak tengok ada yang macam batu lesung tapi shape dia macam kayu tulah..
tun telani - hehe..bulan puasa punya pukulan lah tu tun..hehe
ReplyDeletemat gebu - walkslm, cubalah che mat buat..akak actually letak belacan sikit tapi lupa nak edit kat recipe tu..sama2 che mat akak cuma panjang2kan aje recipe kak asmah ni..
ReplyDeleteady - walksm, selamat berpuasa juga buat ady & family...teringin nak makan rojak itu yang buat tu ady..hehe
ReplyDeletegee - silakan gee..adjustlah mana yang patut ikut selera ya..:)
ReplyDeleteazian - salam ramadan buat azian & family juga..heheh
ReplyDeleteini kita ketandusan idea ni azian, kalau masak mee ni kira last tak ada idealah tu..hahaha..:)
Salam ayu...
ReplyDeleteWah mihun putih. Peberet kita...tp cik asben n ank2 suka yg merah hitam. So bila goreng mihun klau kita rajin kena wat 2 jenis. Putih tuk kita yg merah itam tuk derang hu3...nk wat mcmne, selera laen2. So layan je le. Kita pun suka buh daging tp skrg tak leh dah mkn daging hu3...
Wahhh mcm2 la Ayu ni. Ada mangkik ulik pulak. Jeles kita tau. Ayu, nk tnya sket. Apa dh jd dgn pasar geylang? Dh more than 35yrs kita tk g geylang...dulu pasar tu best kan. Ramai peniaga melayu. Mcm2 mknanan melayu leh dpt kat situ. Dulu 2, 3 minggu skali kita ikut arwah mak g pasar geylang from jb. Dulu currency tak byk beza. Skrg kena pikir 2x nk beli brg kat spore he3... Arwah makcik kita dulu dok kat flat tepi pasar tu. Nmpk pasar tu kat bawah rmh dia. Huuhhh best memori tu...
ana - walkslm, hehe ana memangkan selera kalau nak ikutkan memang lain2...kita pun kadang2 buntu sebab anak yg ni suka ayam lemak padi then anak lagi satu suka ayam masak merah..kalau kita masak ayam lemak padi anak yang suka ayam masak merah..muncung aje..hahaha..sabor ajelah..
ReplyDeleteOh pasar Geylang serai dah dinaik tarafkan..sekarang dah cantik..dah tak kotor dan lecak macam dulu..sekarang pasar ditingkat bawah temapt makan2 ditingkat atas..then banyak kedai2 baru kat situ..dulu pun masih kita anak dara, my family tinggal kat blok 1 ..tulah..bawah tu memang pasar..tiap2 tahun..kalau bulan puasa memang riuh dan bising sebab bazaar ramadannya just downstairs aje..kita duduk situ pun menyewa rumah orang..
aah waktu currency spore & malaysia masih lebih kurang sama, my arwah auntie pun selalu datang ikut rombongan..tapi lepas currency dah double the amount bila ditukar..terus tak datang lagi..hehe..
pasar geylang memang best..sebab kebanaykan barang2 semua nya ada..tapi if were to compare price, pasar kat rumah kita lagi murah..hehe..yalah sebab tempat tu kan central orang melayu suka berbelanjan kat situ sebab it is one stop shopping centre dan segala barang2 yang normally orang melayu beli..:)