Recipe dari Kak Ros, yang banyak recipe dikongsi berasas dari kentang which is my family favourite..
Terimakasih Kak Ros, kita minta izin dipanjang2kan disini pula ya..Kita adjust ikut selera sendiri ni..tambah cili padi kasi kick lagi..hehe..Oh yes, kalau siapa2 yang nak cuba tu..be generous dengan Mozarella cheese tu ya..sebab lebih banyak cheese lagi sedapp..Kita makan gitu aje without any sos pun dah sedap..
Tart Kentang
Sources:-P.Ros @ SinaranMenu
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahannya
* 5 biji kentang dikupas basuh bersih dan diparut halus
* 1 biji karot di kupas dibasuh dan diparut halus
* 1/2 biji bawang besar juga diparut-(Ayu gunakan 1 biji dipotong dadu kecil)
* sedikit potongan daun bawang
* beberapa cili padi dihiris kecil -(Ayu tambah)
Bahan-bahannya
* 5 biji kentang dikupas basuh bersih dan diparut halus
* 1 biji karot di kupas dibasuh dan diparut halus
* 1/2 biji bawang besar juga diparut-(Ayu gunakan 1 biji dipotong dadu kecil)
* sedikit potongan daun bawang
* beberapa cili padi dihiris kecil -(Ayu tambah)
* 2 batang crab stick dipotong kecil
* 5 ekor udang dipotong dadu kecil-(Ayu tambah)
* 3 sudu besar tepung gandum-(Ayu tambah)
* 3 sudu besar tepung gandum-(Ayu tambah)
* 1/4 cawan susu
* 3 biji telur
* 1 packet mozzarella cheese
* garam dan serbuk ladaputih ajishio secukup rasa
* 3 biji telur
* 1 packet mozzarella cheese
* garam dan serbuk ladaputih ajishio secukup rasa
Cara memasak
1- Campurkan parutan kentang ,carrot dan bawang besar, tepung, udang & crab stick dalam satu bekas.Perah keluar airnya sebanyak yang boleh.
2- Susu dipukul bersama telur dan tuangkan kedalam campuran kentang tadi.kacau rata.Masukkan daun bawang isi kentang dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati..
3- Sapukan butter atau minyak masak sekeliling muffin pan.Masukkan sesudu besar adunan kedalam acuan dan letakkan sedikit cheese diatasnya.
4- Bakar dgn kepanasan 190C selama lebih kurang 20 minit atau sampai cheese bertukar keperangan.Sejukkan seketika sebelum dikeluarkan .
5- Siap dihidang bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja.
1- Campurkan parutan kentang ,carrot dan bawang besar, tepung, udang & crab stick dalam satu bekas.Perah keluar airnya sebanyak yang boleh.
2- Susu dipukul bersama telur dan tuangkan kedalam campuran kentang tadi.kacau rata.Masukkan daun bawang isi kentang dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati..
3- Sapukan butter atau minyak masak sekeliling muffin pan.Masukkan sesudu besar adunan kedalam acuan dan letakkan sedikit cheese diatasnya.
4- Bakar dgn kepanasan 190C selama lebih kurang 20 minit atau sampai cheese bertukar keperangan.Sejukkan seketika sebelum dikeluarkan .
5- Siap dihidang bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja.
samalah kita kak ayu.. keluarga sy pun berbuka tak ambil nasi lagi setakat ni kecuali nasi gorenglah.. hehe.. kitorang berbuka persis menu sarapan.. hehe.. ehh.. dah nama pun breakfast kan... hehe..
ReplyDeletemadiha - hahah tulah ratna..actually buka nasi senang sikit pada akak..sebab masak satu kali aje terus kalau nak sahur makan lauk tu juga..tak payah masak banyak kali dan banyak juadah..tapi disebabkan hubby akak prefer more to heavy snack so no choicelah kan..yes2 nasi goreng ok lagilah tu..heehhe.
ReplyDeleteHi Ayu. Terima Kasih follow I. Tapi I nak buat survey sikit. Macam mana Ayu boleh jumpa blog I? I baru semalam terjumpa blog Ayu kat list Azie Kitchen kot kalau tak silap. Nnati I follow Ayu ye.
ReplyDeletewowww..nmpak pun dh tau sedap..mesti cuba nih! masuk list dulu..hehe!
ReplyDeleteAssalam ayu tgk pun dah sedap, berkhasiat pulak tu, bestnya
ReplyDeleteslm kak Ayu..
ReplyDeletehmmm nmpk sedap..leh try juga psni..tq resepi kak..
QH pon gitu kak..time bbuka suka mkn yg ringan2 aje..kuih2 la jdi pilihan..sahur bru jmpa nasi..tupon kdg2..hihi
psttt: psl biskut Y tu biskut ni rasa marjerin n gula..pastu rangup..mmg sedap..ssh nk gmbrkan rasa biskut ni sbrnya..hihi
biskut ni lbih kurang sama mcm buat crust tart tu..bkr dlm acuan tu juga..kena ade byk..klau kt bakery jual 1 bgkus ade 100pcs..
sedapnyerr.... tun pun jenis yg suka mkn kentang :)
ReplyDeleteAyu,ayu, ayu...
ReplyDeleteMenu baru lagik. Ank2 kita suka benda2 mcm ni. Kita pun. Tp rmh ni buka sahur tetap nasik. But if my 2nd eldest tu balik cuti kena wat menu mcm ni sbb dia sorang je tk brapa mkn nasik. Jaga badan ha3... Esok plan nk wat baked pasta. Sabtu leh wat ni pulak sbb esok dia balik cuti wekend.
Eh, nti kita cri resepi jemput2 enoki tu. Tenkiu ye ayu...
dari penerangan akak, dapat saya rasakan...eh, bayangkan yg tart kentang ni memang sedap. boleh la masuk menu sahur kami kalau rajin, hehe..
ReplyDeletetart biasanya senang dikeluarkan dari acuan, yg ni pun sama jugak ke kak?
Amie suka makan nasi je waktu buka puasa, senang nak sediakan tapi encik suami mesti mesti mesti nak mee goreng... he he ehhehh... gorengkanlah untuk dia sepinggan sebab anak-anak makan nasi macam kita!
ReplyDeleteAyu,
macam sedap tengok tart kentang tu... serius! Dah terasa2 cheese mozarella tu... aissshhh puasa le...
nampak menyelerakan..saya copy resepi ye kak ayu..
ReplyDeleteHoney - Hi honey..actually kita yang patut say thank you to you first cos, u followed my blog dulu..hehe..i clicked your link..thank you again ya singgah kat sini..
ReplyDeleteinahar - cubalah puan doctor..anak2 pasti suka..:)
ReplyDeleteembunrosaliza - walkslm, alhamdullilah sedap ni..cubalah kak..:)
ReplyDeleteqh - walkslm, qh ...aah tulah ada orang suka berbuka nasi terus tapi sahur dia orang tak makan yg berat..kita pulak terbalik buka ringan tapi sahsur mesti nak kena nasi..heheh..masing2 selera berbezakan..hehe..oh macam tu ya cara2 buat biskut y..
ReplyDeleteserius akak first time tengok dan tahu..hehe..thanks ya qh for the info..
tun telani - high five tun..heheh!!..
ReplyDeleteana - hahha aah ana kalau menu macam ni memang anak2 suka..
ReplyDeletebiasalah ana, memang ada juga yang berbuka prefer nasi dari yang cemilan2 macam ni..tapi sahur makan yang light2 ajekan..cubalah ana, mana tahu kena dgn selera anak ana tu kan.. wah baked pasta pun anak2 kita suka juga..sedap tu ..
jemput2 enoki tu bila2 bolehlah cuba ya..:)
inaku - boleh aje ina buat untuk menu sahur..tapi kena bakar siang2 ..kalau bangun nak bakar lambat lah nak makan tu..hehe..tart ni akak sapu butter kat muffin cupnya tu..tunggu sejuk baru boleh keluarkan..just lorekkan dgn pisau sikit aje kat tepinya dan lift up sikit aje..:)
ReplyDeleteamie - hahaha..amie, encik suami suka mee goreng kan..samalah macam my family..
ReplyDeletetak apalah amie, turutkan ajelah takut kang merajuk..hehe.. cubalah amie tart kentang ni..:)
nida - thank you dear.. silakan nida kalu nak cuba..:)
ReplyDeleteHehehehehe ok Ayu. Sama-sama. :)) Kita tukar-tukar resepi okay.
ReplyDeletehoney - heheh..ok dear..kita exchange link juga k senang nak terjah blog masing2...heheh..selamat berbuka puasa..:)
ReplyDelete