Mr Hubby cakap dah lama kita tak beli sayur kailan..asik sawi, kangkung atau bayam aje ..kita bukan apa malas nak beli sayur kailan sebab tak berapa tahan lama..kalau tak cepat dimasak dia cepat kuning dalam fridge..dah lah tu mahal sikit dari sayur2 yang lain...so this time beli terus masak tak simpan2 lagi dalam fridge..kita gandingkan dengan tauhu jepun ni..sebab stock banyak for this tauhu..since Mr Hubby suka kailan goreng sos tiram, kita adjusted kat bawah ni ikut selera...:)
Kailan Goreng Tauhu Jepun
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
2 packet kailan dipotong ikut suka-(1 packet 300g)
2-3 batang tauhu telur Jepun, dipotong bulat dan digoreng ketepikan -(160g each)
10 biji cili padi dihiris
2-3 biji bawang putih dihiris
1 biji bawang besar dihiris
1/2 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
garam & serbuk perasa
air secukupnya
Cara:-
Tumis bahan2 hiris hingga naik bau dan layu. Masukkan sos tiram, kiub ayam dan sedikit air. Biarkan mendidih.Masukkan batang sayur kailan dulu. Biarkan dalam seketika. Masukkan pula daun sayur kailan..kacau rata, perasakan garam & serbuk perasa.Akhir sekali masukkan tauhu jepun yang siap digoreng tadi gaul rata. Hidangkan segera.
Assalam kak ayu nampak menyelerakan..selalunya kailan buat kailan ikan masin jer
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeleteWalaupun sederhana, nampak sedapnya masakan kak Ayu ini...memang enak kailan ini ditumis begini ya kak..
ReplyDeletelina - walkslm, tulah akak pun sama juga, suka masak dgn ikan masin....dah lama tak masak sayur kailan dgn sos tiram itu yang buat campur tauhu ni...:)
ReplyDeleteadda - thank you adda..:)
ReplyDeleteMonica - alhamdullilah Monica, sayur ni sedap...selalunya akak goreng simple2 aje..sebab nak cepat..hehe
ReplyDelete