Assalam, Ayam Panggang Menado ni, dimakan dengan nasi putih
panas begitu sahaja pun dah sedap..tak payah nak banyak2 lauk lain..maybe kalau
nak bolehlah goring sayur aje kalau nak lawankan dengan lauk ni..
Biasalah surf the net untuk cari recipe baru untuk ayam
bakar ..terjumpa recipe ni terus bekenan…Kita adjusted some of the ingredients to suits my taste..Rasa ayam ni..bayangkan rasa asam pedas sikit..tapi versi kering…boleh
imagine tak?..sedap tau..cubalah ..pasti bertambah lagi nasi tu..hehehe..
Ayam Panggang Menado
Adapted & Sources:- Hungrygowhere.com
Adjusted, Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
GROUND SPICE PASTE:
10 stalks red chillies + some chillies padi
4 stalk lemon grass
laksa leaves
4 medium size big onions
2 inches ginger
5 cloves garlic
4 medium size tomatoes
4 teaspoons coriander seeds
1 teaspoon cumin
2 teaspoon black pepper
2 inches teaspoon belachan
4 stalk lemon grass
laksa leaves
4 medium size big onions
2 inches ginger
5 cloves garlic
4 medium size tomatoes
4 teaspoons coriander seeds
1 teaspoon cumin
2 teaspoon black pepper
2 inches teaspoon belachan
Method
Marinate the chicken with lime juice and salt for 10 minutes.
Heat
oil in a wok or frying pan over medium heat and add in pandan leaves
and sauté spice paste until fragrant, stir continuously to prevent
burning.
Add water and laksa leaves, adjusting seasonings to taste. Turn off heat.
Pour this over chicken and marinate further for at least an hour in the refrigerator.
Heat charcoal fire or pre-heat oven to 200ْC, grill for 30 minutes (until chicken is cooked through and golden brown). (Ayu grill on aluminium foil in oven for 1 hr plus). Chop into small pieces before serving.
Assalam kak ayu,
ReplyDeleteMesti harum semerbak time dok bako tu..tengok bahan2 tu pun dah tau keenakannya tu..ni kalau buat time puasa mmg sedapppp neh
Salam Ayu,
ReplyDeleteSedapnya...tengok gambar pun dah terliur...sedapnya, mohon kongsi resepi ya :) terima kasih...
duh itu beneran menggoda deh dagingnya :')
ReplyDeleteLina
ReplyDeletewalkslm, aah betul tu lina, bau dia harum aje satu rumah kasi orang telan air liur aje
hehehe...tulah, lauk ni memang sesuai buat time bulan puasa...:)
FirasFirzana
ReplyDeletewalklsm, alhamdullilah sedap ni sis..silakan ..sama2 sis..:)
Erwin Darma Ristyan
ReplyDeleteterimaksih ya erwin..sudi singgah...:)
Kak Ayu, lama saya baru bisa mampir, baru buka komputer neh..
ReplyDeletewah saya baru tahu ada ayam panggang menado yang cukup populer, kalau di sini kita sebutnya ayam rica-rica kak, ada yang versi berkuah dan ada yang versi bakar/panggang dan memang ayam rica-rica ini khas dari Menado-Sulawesi Utara
pakai daun kemangi/Indonesian basil sedapnya... benar kak, bisa bertambah nasi makan ini ha ha ha...
Monica
ReplyDeleteah enggak apa2 lah Monica, sibuk ya..
tulah ayam panggang ni..bahan2nya memang macam berkuah ..itu yang akak siram ke atas ayam bila nampak dah kering sikit bumbunya..beberapa kali disiram supaya ayam tidak hangus & kering...
oh ayam rica rica bergini juga caranya ya..baru akak tahu..hehe
kann..bisa bertambah nasi ...hehe
Nampak ayu ada campur cili padi .. hahaha..
ReplyDeletekalau taruk daun selasih agak agak ok tak?
Rosdi
ReplyDeletehahahaha...itu sudah pasti..tanpa cilipadi maka pincanglah masakkan ku..
hahaha..tak boleh dipisahkan...
recipe asal guna daun selasih..tapi disebabkan kita tak ada stok, kita guna daun kesum..:)