Chettinad -
The word "Chettinad" means a social caste
specialising in the preparation of food. Consequently, the Chettinads are
considered master chefs, and Chettinad
cuisine is one of the spiciest and the most aromatic in India.
Yes another recipe from Chef Tyaga..Kari Ayam Chettinad
pula...sedapp kita tambah kentang .. lebihan kuahnya kita buat cicah prata for
the kids breakfast..bahan2 nampak banyak tapi kalau tengok betul2..semuanya ada
kat rumah..senang nak masak pun ya..:)
Kari Ayam Chettinad
Sources:-TyagaCooks
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 kg ayam,dipotong kechil2
1/3 s/t serbuk kunyit
1 s/m serbuk cili
1 s/t garam
Perap ayam dengan bahan2 di atas 1/2 jam
7 s/m kelapa parut
7 biji gajus
Blend dengan 1/4 cawan air sampai lumat,ketepikan
2-3 s/m minyak
2 biji bawang besar,di-hiris halus
1 s/m pes halia
1 s/m pes bawang putih
3 biji tomato masak,cengcang
1 cawan air,atau secukup nya
Daun ketumbar
Daun kari
Garam secukup rasa
Di-campur dengan sedikit air menjadi pes.
1/3 s/t serbuk kunyit 11/2 s/t serbuk ketumbar
1 1/2 s/t serbuk chili
1 s/m serbuk jintan putih
1 s/t serbuk lada hitam
1/3 s/t serbuk kayu manis
1/3 serbuk bunga cengkih
2. Masukkan ayam dan kacau rata, masuk garam dan sedikit daun ketumbar dan kacau selama 8 mint. Masukkan air I cawan atau pun sampai tutup ayam. Tutup periuk dan biar ia mereneh sampai ayam 1/2 masak . Lepas tu masuk pes kelapa dan gajus dan masak hingga ayam masak. Tabur dengan daun ketumbar.
yang ini bahan2nya banyak ya kak, tapi tampak sedap, jadi terliur melihatnya kak
ReplyDeleteMonica
ReplyDeletebahan2nya nampak banyak tapi almost semua bahan2nya pasti ada dirumah dirumah ni..:)