Thursday, December 08, 2016

Kari Ikan Merah Ala Penang


Kari ikan ala Penang ni, sama aje macam kari ikan ala mamak..yalah setahu kita memang Penang ramai yang berperanakan India...Tengok macam orang India tapi sekali cakap fuh..melayu habis...hehehe..jangan marah na..itu dari my observations aje...dulu time bercuti di Penang begitulah yang kita nampak….

Kari ni kita buat kuahnya lebih sikit..sebab nak buat cicah dengan roti prata..tertutup pulak kepala ikan merah kita ni...huhu...


Kari Ikan Merah Ala Penang
Sources:- From Ku Izrinda Ku Izham
Tried, Adjusted & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 ekor ikan merah (dipotong mengikut citarasa)
5 biji Bawang Merah + 1sudu besar bawang kisar -(Ayu tambah)
2 ulas bawang putih-(Ayu gunakan1 sudu besar bawang putih kisar)
1 camca makan halba campur
2 bungkus serbuk kari Allagapas-(Ayu gunakan 7 sudu besar membumbung serbuk kari BABAS)
Jintan Manis - ditumbuk-(Ayu gunakan 1 sudu kecil serbuk jintan manis)
Lada Hitam - ditumbuk-(Ayu gunakan 1 sudu kecil membumbung serbuk lada hitam)

1 sudu besar cili kisar -(Ayu tambah)
5 biji bendi-(Ayu guna 1 biji terung hitam sebab tak ada stok)
2 biji tomato
2 tangkai daun kari
1 pokok daun bawang
1 ketul asam jawa-(Ayu gunakan asam sebesar telur kecil)
50 sen santan pekat-(Ayu gunakan 6 sudu besar santan)

Ayu tak letak cili hijau tapi cili padi dicampak sebab cili jijau tak ada stok)

Cara:-
Panaskan minyak dan tumis bawang merah kecil yang dihiris bersama jintan manis dan lada hitam yg ditumbuk bersama bawang putih. Sertakan daun kari, halba campur tumis sampai wangi.
Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh masak sehingga pecah minyak dan masukkan cili hijau(cili padi campak) yang dibelah tengah
Asam jawa tadi digaul dengan pati santan dan tapiskan apabila ingin memasukkanya kedalam rempah yg telah pecah minyak tadi.
Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat. Apabila mendidih masukkan bendi, garam, dan serbuk perasa.
Akhir sekali masukan tomato yg telah dibelah 4.
Taburkan daun bawang diatas gulai apabila selesai semuanya.

Gulai ikan ni kalau dipanaskan keesokan harinya dimakan dengan roti banggali lagi terangkat.
Sesetengah orang suka gulai ikan masam-masam, terpulang pada individu.


2 comments:

  1. enaknya masakan kak Ayu ini... saya belum pernah masak menggunakan halba kak, apa ya rasanya? ada sih yang jual tapi tak lazim di sini, itu pun saya pernah lihat hanya di satu swalayan yang jual, letaknya pun jauh dari rumah

    kalau halba campur itu, halba campur apa kak?

    ReplyDelete
  2. Monica
    oh masakan ini sama aje macam kari biasa, cuma rempahnya aje serupa macam kari orang India..halba campur itu selalunya diguna dalam masakan kari ikan seperti diatas..
    ia mengandungi jintan manis, jintan putih, halba & biji sawi..
    Monica boleh check disini ya..

    http://hanieliza.blogspot.sg/2010/10/halba-campur.html

    selalunya ditumis dengan daun kari, baru aroma kari naik harum gitu..:)

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)