Kerabu Udang Kacang Botor
Sources:- Fizalgk
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan A:-
100gm udang - Rebus sebentar dan kopek kulitnya (Ayu tak rebus)
segenggam taugeh - di celur (Ayu tak celur)
100gm kacang botol di hiris halus (Ayu guna 200g)
1 labu bawang besar - di hiris halus
1 cawan kelapa parut putih
1 sudu besar air limau nipis
Bahan B (ditumbuk) -(Ayu blender kering)
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah 1 sudu besar udang kering atau ikan bilis - di rendam terlebih dahulu
4cm kunyit hidup
sedikit belacan (kira-kira 4cm) - di bakar terlebih dahulu
2 biji cili merah + 5biji cili padi
Cara-cara
2. Apabila kelapa yang di goreng tadi sudah sejuk, gaulkan dengan udang, taugeh dan kacang botol dan hidangkan. (Akhir sekali Ayu matikan api dan baru masukkan taugeh, gaul rata)
Selalunya
saya buat kelapa (urap) ini dalam kuantiti yang banyak dan simpan di
dalam peti sejuk. Bila teringin menyediakan kerabu apa pun seperti
kerabu pegaga atau kerabu daun selom, hanya perlu panaskan urap sebentar
dan gaulkan dengan ulam2 tersebut yang telah di hiris halus.
sedapnyer..
ReplyDeleteenak ini kak, dimakan tanpa nasi saja sudah sedap..
ReplyDeleteadda
ReplyDeletethank you adda
Monica
ReplyDeletebetul tu Monic,
ratah2 gitu aje pun boleh...:)