1 ekor Bawal Hitam- (1 black pomfret)
7 biji Asam boi - (preserved sweet sour prune)
7 biji Bawang putih- (garlics sliced)
1 Bawang besar- (large onions cut in rings)
2 Cili merah- (red chillies sliced)
Limau nipis ( lime juice)
1 Tomato dikerat lapan (tomato quartered)
Daun bawang -(spring onions)
Daun Sup -(chinese celery)
Garam secukup rasa-(salt to taste)
Method:-Gaul ikan dengan garam dan jus limau nipis. Perap ½ jam.Goreng 2 ulas bawang putih yang dipotong nipis hingga garing dan angkat.Di dalam kuali, susun daun bawang, daun sup, bawang besar (dipotong bulat) dan asam boi. Tabur sebahagian bawang putih (dipotong nipis) dan letakkan ikan diatasnya.Letakkan lebihan bawang besar, bawang putih, asam boi, daun sup, daun bawang, dan jus limau nipis. Tabur cili merah (dipotong kasar), dan masukkan ½ cawan air. Taburkan garam dan masukkan bawang putih goreng tadi Tutup kuali dan biarkan ikan masak dengan api yang kecil. Apabila masak, masukkan tomato dan tutup semula kuali. Biarkan hingga masak sebelum hidang. -(Spread salt and lime juice on fish. Let it marinated for 30 minutes. Fry sliced garlics, till cripsy and dish out. In a wok, arrange half sliced spring onions, chicnese celery ring onions and preserved prune. Sprinkle fried garlics and put fish on top. Arrange the other half of sliced ingredients and lime juice on top of fish. sprinkle red chillies and add in 1/2 up of water. Sprinkle salt and add in fried garlics. Using a low heat cover the wok and let it till cook. Lastly add in tomatoes and cover again. Let it for a while till cook.) Sources:-From trymasak.my
Sekali sekala try wat cam ni pulak apa salahnya kan..ni asyik menggoreng jer...!
ReplyDelete