Ingredients:-
1 kg udang besar di bersihkan(saya gunakn udang medium size aje)-(1kg big size prawns cleaned(I used just medium sizes one)
Bahan kisar kering:-(Blended dry ingredients)
2 sudu makan ketumbar,-(2 tbsp coriander)
1 sudu teh jintan kasar-(1 tsp fennel)
(saya gunakan serbuk aje bahan diatas jadi tak payah kisar)-(I used the powdered one so no need blend)
Bahan kisar basah:-(Blended wet ingredients)
3 ulas bawang putih,-(3 garlics)
5 ulas bawang merah,-(3 shallots)
2 sm halia,-(2cm ginger)
1 sm lengkuas,-(1 cm galangal)
1 batang serai-(1 lemon grass)
2 tangkai daun kari,-(2 sprigs curry leaves)
sedikit garam , dan serbuk kunyit-(salt and tumeric powder)
1/2 cawan minyak-(1/2 cup oil)
Perapkan udang dengan semua bahan, ketepikan. Panaskan minyak, masukkan udang, kacau dan tutup.
Air udang akan keluar, biarkan kuah hampir kering (lebih kurang 5-6 minit dengan api sederhana), ketika ini udang sudah pun masak. bolehlah di hidangkan.-(Marinate prawns together with all the ingredients. Heat oil, add in mprawns, stir and cover. The prawns will produce juice, let it thickens about 5-6 minutes using medium heat. By this time prawns are already cooked, ready to serve.)
Sources:-From sharifah azizah@myresipi.com
Hi K.Ayu,
ReplyDeleteTak pernah dengar lagi udang ungkep. Tapi Ayam ungkep, kalau balik Johor, MIL selalu masakkkan...:-) Udang Ungkep ni looks yummy..
3AS - haha..k ayu pun baru first time dengar udang ungkep ni.. tapi rasanya memang sedap ..cubalah 3AS..
ReplyDeletebestnya udangg ni....terliurrr le
ReplyDeletew.n.h - cubalah dear..hehe..thanks sudi keblog akak yg tak seberapa ni ya..
ReplyDelete