Monday, August 30, 2010

Apam Balik II


Made this apam balik, sebab ada balance jagung dari buat serimuka jagung the day before...I made the homemade cream corn  yang resipi ada disini...Sebelum dah pernah buat apam balik ni, tapi resepi yang lain yang menggunakan susu, bila ternampak kat rumah Ika Bangkok, nak cuba pula yang tak pakai susu...

Buat apam ni pun almost ter-misadventure sebab terlupa nak letak baking powder, until last minute dah gaul semua, dan I tapis baru teringat baking powder belum letak..nasib baik...Alhamdullilah, apam balik ni sedap and yes macam kat pasar malam rasanya according to Ika...the previous resepi kena perap, tapi yang ni kalau nak perap pun boleh juga...terpulang pada masinglah....Rasanya2 next time nak gunakan resipi yang ini ajelah...Minta halal dan izin untuk letak disini juga ya, Thanks Ika for promoting...nanti  akak kasi commission ya..hehe..


Ingredients:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar

 Method:-

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba! 
Sources:-From ms oreo@myresipi.com

2 comments:

  1. salam kak..ha..ha...macam berjanji jer kita buat apam balik..sedap kan kak...senang pulak tu nak buat...gebu jer tengok apam balik akak tu...

    ReplyDelete
  2. mas - walkslm, aahlah mas, bulan puasa ni teringin pulak nak makan benda2 /kuih2 yang macam gini..
    aah blenderkan aje semua bahn2nya tu..

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)