Tuesday, August 31, 2010

Roti Bawean aka Pizza Bawean -17th Day Iftar

Roti Bawean aka Pizza Bawean aka Roti Boyan ni, sungguh mengenyangkan!..Makan satu sudah cukup kenyang lor..this time memang buat sambal tumis ikan bilis to go along with it..as compared last year kita kenakan dengan sambal ayam..hehe...Recipe tetap sama juga dari Bro Rozzan..

Kali ni I buat kelim2 macam epok2 gitu..tapi tak buat pusing macam epok2 pusing lah..kita canai bulat terus aje...then isikan fillingnya then cantumkan...Thanks bro for the recipe, memang I selalu gunakan recipe yang ini untuk buat roti ni..

Bahan-Bahan Kulit
650 gm tepung gandum
320 ml air suam-suam panas
60 ml minyak sayur
2 sudu makan minyak sapi
½ sudu teh baking powder
1 sudu teh gula
½ sudu teh garam

Cara:Satukan air suam panas, minyak, minyak sapi, baking powder, gula dan garam di dalam sebuah bekas. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yg lembut. Buatlah beberapa bebola mengikut saiz yg anda inginkan. Biarkan sebentar.

Bahan Inti
1 kg kentang (dibersihkan & direbus hingga empuk, kemudian buang kulit dan lecek)
3 biji telur (kocok sedikit)
sedikit daun sup/bawang (dihiris)
2 biji bawang besar (potong dadu)
sedikit sayur campur (optional)
secukup lada putih serbuk
garam secukup rasa

Cara
Gaul semua bahan dan sesuaikan rasanya.

Cara Membuat Roti Bawean (1)
Canai satu bebola doh yg direhatkan tadi hingga menjadi sekeping bulatan. Isikan dgn inti dan lipatlah menjadi persegi empat. Goreng diatas kuali leper seperti menggoreng roti canai.Bubuh minyak sekali-sekala dan angkatlah setelah Roti Bawean ini kekuning-kuningan.


Cara Membuat Roti Bawean (2)-(This time Ayu cuba yang ini)
Ambil dua bebola doh. Satu di canai leper menjadi sekeping bulatan. Yg satu lagi dicanai nipis sekali menjadi bulatan besar. Kemudian bubuh minyak sedikit ke atasnya. Setelah itu, doh dilipat-lipat dan disusun seperti siput. Rehatkan sebentar. Setelah itu canai semula menjadi leper. Ambil doh pertama tadi dan bubuh inti. Kemudian tindihkan dgn doh kedua ini dan tutup dgn kemas lalu dikelim. Goreng hingga masak.
Sources:-From rozzan.blogspot.com

7 comments:

  1. alahai....terasa hina roti boyan kita dibandingkan dengan kak ayu punya...cantik, kemas, tipis. kita nya besar2 pulak tu..heehe air tangan pompuan kot..

    tapi tak jugak, bro rozzan punya pun cantik2....

    jadi kesimpulannya....kita yang pemalas! hahahahah

    ReplyDelete
  2. kak ayu, ermmm sedap seh roti boyan akak cantek je akak bikin..

    ReplyDelete
  3. Salam Ayu,
    dah lama teringin nak makan roti ni...
    mmg best makan ngan sambal tumis kann..
    harus cuba resepi ayu ni nnati:)

    ReplyDelete
  4. zamri - alah zam, apa yg terhinanya tu..pada akak, rupa is second yg penting rasanya mesti ada, of course kalau dah ada rupa tu bonuslah...

    akak boleh foresee, zam boleh jadi 'Che mat gebu spore'..bujang yang pandai masak ...hehe

    mummyseri - hehe thanks seri, uish itu pun terkial2 juga seri nak cantuk then nak angkat masuk kuali..hehe

    TTM - walkslm, cubalah TTM, memang berbaloi resipi bro rozzan ni..kena dgn cita rasa my family..

    ReplyDelete
  5. ya allah..nmpk sedap jer. nk try buat jugak la nntik...=)

    ReplyDelete
  6. ya allah..sedap jer tgok...nk try buat jugak la nntik...=)

    ReplyDelete
  7. miss vanylla - cubalah dear, lepas tu sedap dicicah dengan samabl tumis ikan bilis or any kind of sambal tumis..thanks sudi keblog akak ya..

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)