Friday, August 13, 2010

Sambal Udang Bostadar


 Lauk sahur....sedap juga ni..

Ingredients:-
300g udang dibuang kulit
3 sudu besar minyak
*7 ulas bawang merah
*5 biji buah keras
*10g belacan
1 sudu kecil serbuk kunyit
7 tangkai lada hijau -dibuang biji dan hiris kasar
1/4 cawan santan
gula & garam secukupnya
6 ulas bawang putih dihiris dan goreng- untuk hiasan
(*bahan2 kisar/atau tumbuk lumat)

Method:-
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan2 kisar/tumbuk dan kunyit serbuk hingga naik bau.
Masukkan udang dan lada hijau. Goreng seketika selama 2 minit. Kemudian masukkan santan secukup rasa. Kacau rata. Taburkan bawang putih yang telah digoreng. Hidangkan.
Sources:-From Majalah Saji Julai 2010

2 comments:

  1. selamat berpuasa kak ayu..sedapnya udang....

    ReplyDelete
  2. mas - sama ya mas, buka apa hari ni?..dah ada idea kebelum?..

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)