Salam, masih lagi continue with some of Ramadan's menu, kerabu tomato ikan bilis for sahur..SEDAPPP!!..
makan just like that dengan nasi panas pun dah boleh ...Recipe dari rumah Hana Japan yang pandai masak tu walaupun usianya dengan I, dia jauh lebih muda ..hehe..Hana , minta izin akak letakkan kat sini pula ya....
Just a suggestion for those yang lapar and nak makan cepat tapi lauk tak ada, bolehlah cuba this kerabu ya... of course yang suka makan tomato lah k....heheBahan-bahan
Cara-cara - 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
- segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
- 1/2 biji bwg besar - dihiris
- 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris-(Ayu letak lebih)
- 1 btg serai - dihiris
- garam
- gula-(Ayu tak letak ni)
- jus lemon - optional
- pak aji - klu suka-(Ayu letak ni)
- Ikan bilis goreng tumbuk kasar.(Ayu tak tumbuk pun, just macam gitu aje). Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
- Dah siap! bleh la dihidang.
fuuhhh..mmg sedap kerabu nih..tadi pun buat kerabu ikan bilis..terasa lagi kesedapanya...oo kalau letak tomato pun sodap tadi ni...nak try la buat cam ni plak..macehh kak ayu
ReplyDeletenak cuba bt gakla..takde lauk kat umah ni, bilis ade lar..mintak copy yek..10Q
ReplyDeletek ayu... sempoi nya tapi best
ReplyDeleteizahdaut - aah izah, cubalah pasti betambah nasi ..hehe..
ReplyDeleteanna qawina - haha..cubalah anna, semalam akak buat lagi tau..hehe
pearlnscarf - memang sempoi, fiza, tapi makan nasi tak ingat dunia..haha