Bagedil pulak I malas nak buat so makan gitu ajelah...well at least clear juga ketupat kita..hehe
Ingredients:-
1/2 ekor ayam-(Ayu gunakan 1 ekor ayam)
air secukupnya
600g mee kuning (boleh diganti denga meehoon)-(Ayu gunakan ketupat/nasi impit)
300g taugeh
2 biji kentang rebus-(Ayu tak letak)
4 kuntum cengkih
6 kuntum pelaga
1 batang kayu manis
Bahan- bahan untuk dikisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar -(Ayu gunakan 3 sudu besar)
1 sudu besar ketumbar biji yang disangar -(Ayu tak letak)
1 sudu makan jintan halus yang disangar -(Ayu gunakan 1 sudu besar - serbuk)
1 sudu kecil jintan kasar yang disangar -(Ayu gunakan 1 sudu besar - serbuk)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci lengkuas
6 biji bawang putih
1 labu bawang besar
5 biji buah keras
lada putih secukupnya -(Ayu gunakan 1 sudu besar)
1 sudu besar halia kisar
air secukupnya
600g mee kuning (boleh diganti denga meehoon)-(Ayu gunakan ketupat/nasi impit)
300g taugeh
2 biji kentang rebus-(Ayu tak letak)
4 kuntum cengkih
6 kuntum pelaga
1 batang kayu manis
1 chicken cube-(Ayu tambah)
Bahan- bahan untuk dikisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar -(Ayu gunakan 3 sudu besar)
1 sudu besar ketumbar biji yang disangar -(Ayu tak letak)
1 sudu makan jintan halus yang disangar -(Ayu gunakan 1 sudu besar - serbuk)
1 sudu kecil jintan kasar yang disangar -(Ayu gunakan 1 sudu besar - serbuk)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci lengkuas
6 biji bawang putih
1 labu bawang besar
5 biji buah keras
lada putih secukupnya -(Ayu gunakan 1 sudu besar)
1 sudu besar halia kisar
Bahan2 taburan :
bawang goreng
daun sop/bawang yang dihiris
isi ayam yang disiat-siat
begedil goreng
Method:-
bawang goreng
daun sop/bawang yang dihiris
isi ayam yang disiat-siat
begedil goreng
Method:-
Rebus ayam didalam periuk dengan air secukupnya untuk membuat kuah soto. Masukkan perencah kisar,cengkih, pelaga, kayu manis, garam secukupnya dan masak hingga mendidih. Setelah ayam empuk ...angkat dan disiat-siatkan isinya untuk menjadi bahan taburan kelak. Buang segala tulang ayam.
Didihkan kuah soto dan tambah kan garam dan serbuk lada putih jika perlu -(Ayu masukkan cube ayam, serbuk perasa dan tambah air lagi)
Didihkan kuah soto dan tambah kan garam dan serbuk lada putih jika perlu -(Ayu masukkan cube ayam, serbuk perasa dan tambah air lagi)
Kentang yang telah di rebus, dikisar dengan sedikit kuah soto dan dicampurkan kedalam kuah. -(Ayu tak buat ni)
Untuk menghidang:
Untuk menghidang:
Letakkan mee/nasi impit(tak payah celur) yang sudah dicelur kedalam mangkuk, letakkan sedikit taugeh di atasnya. Tuangkan kuah soto dan hiaskan bahan taburan diatasnya. Hidangkan ia bersama sambal lada padi.
Sources:-From rossyabakes fotopages
Sambal cili padi:-
*15 cili padi
*1 bawang putih
*1 sudu besar gula(rata)
1 biji jus limau sambal
kicap masin & kicap manis, secukup rasa
Blend *bahan2 kisar dan gaulkan dengan kicap, gula, & jus limau.
No comments:
Post a Comment
Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)