Anyway, raya semalam kita tak kemana2 pun duduk rumah and lepak2 kan dengan watching korean drama lah...bercd, cd kita tengok...made simple & normal dishes aje for makan2 ..brother's family came over and thats it...mum did asked me nak masak apa for raya, it just came to me to cook this ayam ungkep which I made this before here. The last time I ate it with rice, this time wanted to try with ketupat ..memang sedaplah pada kita...Thanks semuanya for sharing ya..
Ingredients:-
1 whole chicken (cut to preference and washed with lime juice to get rid of smell marinate chicken with salt and MSG)-(1 ekor ayam dipotong ikut suka digaul dengan air limau supaya tak hamis. Perap dengan garam & serbuk perasa)
3 tbsp coriander powder-(3 sudu besar ketumbar)
1 tbsp fennel powder-(1 sudu besar jinatn manis)
11/2 tbsp cumin-(11/2 sudu besar jintan putih)
*2 big onions minced-(*2 biji bawang besar dikisar)
*4 garlics minced-(*4 biji bawang putih dikisar)
*1 inch fresh turmeric roots minced-(*1 inci kunyit hidup dikisar)
2 lemon grass crushed-(2 batang serai dititik)
1 turmeric leaf sliced coarsely-(1 helai daun kunyit dihiris kasar)
2 potatoes cut to wedges -fried first and put aside-(2 biji kentang potong baji digoreng ketepikan)
1 tbsp sugar-(1 sudu besar gula)
1 dried tamarind pulp-(1 asam keping)
1 big onion sliced in rings(optional)-(1 biji bawang besar dihiris bulat)
salt to taste-(garam secukup rasa)
water to estimate-(air secukupnya)
Method:-
Heat oil and saute minced ingredients and add in lemongrass, turmeric leaf, cumin, fennel and coriander powder and stir till fragrant. Add in chicken and stir well. When all the mixture has been incorporated, add in salt and sugar. Add in water and dried tarmarind slice. Close lid and let it simmer till the chicken is cooked. Let it till the gravy is a bit thick. Add in ring onions and potatoes. Ready.-(Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar* dan masukkan serai, daun kunyit, serbuk jintan putih, manis dan ketumbar dan gaul hingga naik bau. Masukkan ayam dan kacau rata. Bila bahan2 sudah sebati, masukkan garam& gula. Masukkan air dan asam keping. Tutup periuk dan biarkan reneh hingga ayam masak dan kuah sedikit pekat. Masukkan bawang besar yang dihiris bulat dan kentang yang telah digoreng. Kacau rata dan siap untuk dihidang.)
Sources:-From waheedeana.blogspot.com & resipinoraini.blogspot.com
Some of the dish that goes along with the instant ketupat...
the recipes I have posted before, you can check it out ya..
only thing the Rojak India tu beli punya, tapi kalau nak recipenya can clicklah.
Mr Hubby teringin nak makan Rojak India so he bought
kat Adam Road Hawkers Centre after solat raya..
kat Adam Road Hawkers Centre after solat raya..
Bedal ajelah kan buat tambah2kan menu...haha
Salam Aidil Adha buat Ayu sekeluarga. Sedap2 nya menu raya.
ReplyDeleteSalam Aidil Adha buat Ayu sekeluarga...wow sedap2nya menu di pagi raya...
ReplyDeletesalam aidiladha.. mcm nie tahun depan g beraya rumah k ayu ler.. sedap...
ReplyDeletesalam kak Ayu,
ReplyDeleteselamat idul adha yaa....
menunya ayam ya dsana, lembunya pada melarikan diri,kak? muahahahaha
salam aidiladha...
ReplyDeletesedap menu2 yg dihidangkan... kita kat sini dpt jugaklah daging korban sikit.. bukan lembu.. tapi kambing..! 1st time dpt daging kambing.. sabtu esok ada lagi ibadah korban kat tmn perumahan sini.. ramai yg ajak kita join.. sbb kaum2 ibu nak masak sup tulang.. kalau dtg pun.. kita tolong tengok2 & mkn ajelah.. ngan budak kecik tu.. payah ler sikit nak 'masuk dapur'.. hehe..
salam aidil adha..
ReplyDeleteterliur2..nengok makanan kat rumah kak ayu..ermm..sedappnya! meriah juga ye!
OMG, that close-up pic of ur chicken makes me salivate lor kak!!!
ReplyDeleteAll those dishes, ooooo la la!!! :D
homeKreation - salam adidladha buat along juga ya..Thanks along..
ReplyDeleteyatie -Thanks yatie, salam aidiladha buat yatie juga ya..
pearlnscarf - boleh apa salahnya..hehe..kena korban kan 1 ekor lembu kalau fiza datang tau..haha
deetha - walkslm, aahlah dee, lembunya enggak ada sudah lari..s kena makan ayam ajelah..
madiha - Thnaks madiha, menu madiha pun apa kurangnya..kat sini kalau nak daging korban kena rajin pergi kat masjid, beratur..kita malas nak beratur lagipun selalunya daging kambing, family kita tak berapa sanagt dengan kambing...hehe
faradean - alahai biasa2 ajelah fara..1-2 macam aje..
love2cook - hehe..love lagi pandai masak ayam..akak pun salivate bila tengok your chicken..haha
Salam K.Ayu..
ReplyDeleteSalam aidiladha buat akak sekeluarga yer...
Sedapnya menu hari raya tu..dah lama tingin nak buat rojak india akak tu...kalau ler dekat...dah ada depan pintu dah nih...
salam aidiladha kak ayu. meriah jgk menu yg ada. nmpk myelerakan. hehehe..
ReplyDeletesedapnya paru goreng.. archive resepi ni ya..Selamat Hari Raya kak
ReplyDelete