RESEPI : DAGING GORENG PATTAYA
SUMBER : BUKU MASAKAN CHEF HANIELIZA
Bahan A
- 500 gm daging - dihiris nipis-(Ayu rebus sampai empuk dulu dengan sedikit halia kisar)
- 1 labu bwg besar dihiris nipis
- 4 helai daun limau purut
- daun ketumbar - dipotong pendek
- 2 btg serai dititik
- 5 helai daun limau purut-(Ayu tak letak)
- 1 biji limau nipis-(Ayu tak letak)
- 1 biji tomato - dipotong dadu ( sy belah 4 je)
- sedikit lobak merah & kobis bunga -(Ayu tambah)
- 2 sdb minyak masak
- 3 biji cili merah
- 10 biji cili padi
- 3 ulas bwg merah
- 3 ulas bwg putih
- Panaskan minyak & tumiskan serai, cili padi dan cili merah(bahan tumbuk) hingga wangi.
- Masukkan daging, tomato, (sayuran) ,daun limau purut, serai dan bwg besar
- kacau rata dan tutup api
- perahkan limau, taburkan daun ketumbar dan hidangkan.
alamak..ada sayur ngan daging! lauk yg sedap!!!
ReplyDeletekak ..nnt sy try sawi goreng ikan masin tu ye..ada stok kat umah
faradean - cubalah fara, kailan, taugeh pun boleh..
ReplyDelete