Monday, December 13, 2010

Talam Cendol Jagung Manis

Kuih ni dah buat about 2 weeks ago, as oleh2 for tahlil at my cousin's place... Sedap kuih ni, Boleh buat lagi next time..recipe dari Kak Wan, yang sememangnya famous dengan kuih muihnya yang sedap2..This time I used cendol yang tak larut bila dikacau dengan tepung which I experience before...So here it goes for the recipe. Thank you Kak Wan for sharing, semuga Kak Wan teruskan niat murni akak untuk perkongsian ilmu ini ya..Insyaallah.

Bahan-bahan
80gm cendol
100gm jagung manis dalam tin

Bahan Lapisan Bawah
60gm tepung beras
30gm tepung hoen kwe
100gm gula halus
1/4 sudu teh garam
300ml santan pekat KARA
200ml air

Bahan Lapisan Atas
30gm tepung beras
10gm tepung jagung
200ml santan pekat KARA
100ml sirap gula melaka (1/2 ketul gula melaka dimasak dgn 50ml air)

Cara-cara
1. Satukan bahan lapisan bawah, tapis dan masak di dalam periuk non stick hingga mula pekat kemudian masukkan cendol dan jagung manis, kacau rata. Angkat dari api dan segera dituangkan kedalam loyang 8" yang telah disapu dengan sedikit minyak. Ratakan permukaan adunan dan kukus selama 15 minit.
2. Satukan bahan lapisan atas, tapis dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit sehingga lapisan nampak kental. Angkat dan sejukkan dahulu sebelum dipotong
Sources:-From  recipicitarawan.blogspot.com

 Updated:-The cendol that I used for this kuih.

21 comments:

  1. Kak Ayuuuuuuuuuu.......cedap nyer...nak tanya tepung HK tu.....ada byk warna kat sini...kak pakai yang mana yer? Hijau, putih ker?

    Lemak je nampak talam ni....

    ReplyDelete
  2. waaah,sedapnya ayu,tak terfikir pulak kita boleh tambah jagung dalam adunan ni.biasa buat talam cendol je.akak copy ya ayu..thnx..
    maceh..for the recipe.lap u lah..

    ReplyDelete
  3. Assalam kanda,

    Miss u nak talam kita ni asyik duk list je tak terbuat2 lagi ,suka ngan kuih talam tpkan malas nak mengukus hehehe aci dak gitu

    ReplyDelete
  4. salam ayuuu
    ada lagi tak? nak minta sepotong dua.. asyik masuk list tak pernah terbuat lagi..huhuuu sama mcm cik mimi kita hehe

    ReplyDelete
  5. cantikkkkkknya talam tu ayu....nampak sedap lemak berkrim je ..!

    ReplyDelete
  6. x ssh nk buat. confirm masuk list menunggu la ni. hehehe...

    ReplyDelete
  7. ....:) Thank u kak Ayu...mm nanti Ayu nak cuba wat la..emang kat sini ada byk jenis calernye...utk different purpose....kalu ijau utk wat talam pandan, kuning talam jagung, etc.....

    ReplyDelete
  8. kak, rasa dah dekat je dgn mulut...

    ReplyDelete
  9. wah..saya suka tengok macam2 jenis kuih talam..tapi selalu buat mcm lembek jer...aper petua..

    ReplyDelete
  10. ayu safieza - yang putih ayu..kat sini tepung hk, satu macam aje ayu....tak tahu pulak ada colour yg lain & fungsinya..hehee..silakn ayu kalau nak cuba..

    anymz - aah kak, itu lah nampak jagunglah sebab nak buat kuih ni..hehe..silakn kak, nnati dah bua kasi kita sikit ya..

    chik mimi - walkslm, hahaha..alah kalau mi soraqng aje yg suka, lebih senang beli ajelah mi...

    ilahjy - walkslm, ohh kita pun dah lama masuk list, bila ada tahlil hari tu baru ada chance buat..hehe

    noormasri - memang sedap kak, pada kita, lemak2 manis gitu..

    moklong - memang tak susah ina..cubalah..hehe

    hani - ah kalau dah dekat kat mulut tu sekarang imagine telan kuih tu..hehe

    nazrah - akak pun suka kuih talam2 ni..uish nazrah lagi expert buat talam ada business lagi..akak ni bukan pandai mana pun..hehe..cuma selalunya kuih talam2 ni atasnya kalau tak nak lembik, masak atas api kasi dia naik wap lepas tu cepat2 tuangkan keatas adunan bawah yg dah masak dalam kukusan tu..inilah pengalaman akak yg masih amateur ni..

    fyna - cian dia..meh akak suapkan sepotong kuih ni buka mulut ya..nah..hehe

    zawani - salam perkenalan juga wani..thanks sudi keblog akak ya..

    ReplyDelete
  11. sedapnya...
    nampak sweet je..
    igt agar2 cendol..
    cmne akk potong cantik mcm tu?

    ReplyDelete
  12. faradean - potong macam biasa aje fara, tapi kena tunggu dia betul2 dah sejuk ya..

    kak ham - hahhaa..pengsan sedar balik lepas tu pengsan lagi ya kak..hahah..ninonino...ambulance dah datang ni ..heheh

    ReplyDelete
  13. Salam Ayu

    Kuih talam nihkan...kita mmg suka gila arr...tapi tak tahu nak buat...alhamdulillah kita jumpa blog awak tau Ayu syukurlah...

    btw kita dah masak mee rebus awak tau...UMPPPH! Berjaya dan sungguh lazat cam arwah mak kita punya arrr SEDAP!!!! kita kasi 10 bintang arr ayu...nanti esok kita upload gambarnya dan link crecit kat awak boleh kan...YEAY!

    ReplyDelete
  14. credit* jadi crecit excited sgt dah.....puas hati di bimla! hahahahhahahah

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Ayu,
    Ish2..shedappnyer..lembut je ghuper..ni mesti masuk tekak..nyaman jer kann..leh msk list nih. Lepas satu2 msk list, tak sedar list pun dah panjang..

    ReplyDelete
  16. mak peah - walkslm gee, kuih talam ni kalau ikiut stepsnya guratntee jadi punya..cubalah gee..

    wow mee rebus dah buat ya..shukur alhamdullilah kena dgn selera gee, lega rasanya kalau gee cakap sedap..hehe..no problem gee

    iza akma - walkslm, akma, akak pun panjang list ada juga kuih muih yang kat blog akma yang akak bekenan pun dah masuk list dah..hehe

    ReplyDelete
  17. Ayu, nak tanya mcm mana Ayu simpan kuih ini, adakah di luar atau dalam peti sejuk, kalau dibuat malam sebelumnya?

    ReplyDelete
  18. Azie - normally kalau kita buat kuih ni sebelah malam, i just sejukkan dia diluar aje..sementara nak kasi dia betul2 sejuk lah..cos in the morning dah boleh potong dan hubby bawa bekal to ofis dan we have this for breakfast...

    from what i noticed..kuih2 macam ni kalau dibiarkan lama sampai kepetang normally will basi..
    unless u put in the fridge..dia hanay boleh bertahan 1 hari aje..maximum 12- 14 hours lah.

    ReplyDelete
  19. Ohh. I buat malam ni, ingat esok baru nak hantar utk berbuka puasa. Jadi I simpan dalam peti lah. Terima kasih, Ayu

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)