Salam semuanya....hari ni tak dapat nak lama2 depan pc ni..kita masukkan apa yang sempat dululah ya..
banyak kerja nak kena buat lagi ni sebelum kita tenggelam lagi untuk beberapa hari..Masak ni beberapa hari yang lepas...memang nak clearkan sayur2 yang ada dalam fridge end up I buat ni to clear my kacang buncis yang dah nak tua..hehehe Recipe from Diana ...sedap ler..sebab ada rasa macam sambal goreng jawa or kicap tulah....layan ajelah..
KACANG BUNCIS GORENG TEMPE BERSU’UN
Bahan-bahannya
1 paket kacang buncis, dipotong serong
3 keping tempe, dipotong ikut suka-(Ayu gantikan dengan tauhu 2 keping)
2 ikat su’un, direndam
5 ekor udang hidup
1 biji bawang besar, dihiris
7 batang lada padi, dihiris
1 ulas bawang putih, dihiris
5 sudu makan kicap lemak manis
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak secukupnya
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng tempe sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Minyak yang digoreng tempe boleh digunakan untuk menumis tapi kurangkan minyak agak cukup untuk menumis bahan-bahan.
3. Masukkan bawang putih, tumis sehingga naik bau dan kemudian masukkan lada padi dan bawang besar yang telah dihiris. Bila telah setengah layu masukkan pula udang hidup, garam dan serbuk perasa jika suka.
4. Bila udang telah masak, masukkan kacang buncis dan suun. Gaul rata dan tuangkan kicap. Gaul rata sehingga sayur dan su’un layu.
5. Akhir sekali masukkan tempe yang telah digoreng dan gaul rata. Siap untuk dhidang. Senangkan cara memasaknya.
Kalau keluarga anda tidak menggemari tempe, tak payah letak tempe dan hasilnya seperti ini. Selamat mencuba.
Sources:-From resipidiana.blogspot.com
Boleh cuba ni, kebetulan ada kacang buncis kat rumah :)
ReplyDeleteEntry terbaru: Mode Sedih
salam kak ayu, dapat kat mas...ratah macam tu jer...sedappnya..
ReplyDeletemama zara - silakan mama, thanks juga sudi keblog akak ya..
ReplyDeletemas - walsklm, memang pun mas, akak ratah2 juga.. lauk ni..heheh sedap...