Never knew that breadfruit (buah sukun) can be bake into this kuih..Normally when the fruit has turned soggy and mashy, we cant fried them into fritters, so we would just throw it away and assume it cant be eaten anymore..
The last time, I came across Jemput2 sukun, and thought that was the best ...then when I saw this at Kak Am@Serojakitchen. I was very curious on how it tasted like..didnt know that it actually can be baked too!..Started my project and Oh my god!! it is so sedapp!!.(again to my tastelah ya)..The taste is so lemak, comes from the fruit itself & lemak that comes from the coconut milk..
Should try this if you have those soften breadfruit instead of throwing it away.
Thank you Kak, I put up the recipe here for sharing ya..
KUEH BAKAR@BINGKA SUKON
(sumber : serojakitchen)BAHAN
450-500g sukon (dikupas kulitnya & diblender dgn sedikit air)
(Buah sukon yg sudah lembik & tak boleh digoreng)
4-5 biji telor-(Ayu gunakan 4 aje)
200g tepung gandum
180g gula
300ml santan - (akak guna santan kotak KARA)
150ml air
1sk esen vanila
1sk garam
sedikit pewarna kuning
sedikit bijan (jika suka)
CARANYA
Satukan semua bahan di atas dikacau rata sehingga gula larut & tepung tidak bergentil.
Lenserkan loyang/acuan dengan butter/minyak masak
Tuangkan adunan tadi dan taburkan sedikit bijan (jika suka)
Bakar dalam oven suhu 180-200°c selama 40-45minit
*Biarkan betul2 sejuk barulah dipotong.
Sources:-From http://serojakitchen.blogspot.com
salam,
ReplyDeletememang tak terlintas pun sukun boleh buat kuih bakar..satu resepi baru ni..biasanya sukun goreng jer..
mesti cuba..
fantastico!! un'sangkarable sukun boleh buat bingka..drooling already looor!! too bad N9 susah noo nak carik sukun...but will keep this recipelah dulu..kot2 esok lusa sukun boleh tergolek depan umah!!..by d way ayu pakai susuk ape?? hihi mokwo pakai susuk berlian..tu yg tak leh tunjuk muko..terlalu bling2..hahaha
ReplyDeletesalam kak Ayu,
ReplyDeletesatu yg lain drpd biasa..kreatif sungguh..apa pun sy copy dulu respi ya, mana tau terjumpa lak sukun nnt boleh dikerjakan jadi bingka..hihih
rasa cam nak pindah umah duk sebelah umah ayu je....nampak sedap bingka sukun....mau akak ngigau mlm ni
ReplyDeleteowhhh boleh dibuat bingka ya si sukun nih..
ReplyDeletehihi.... kelaz ayat mokwo "un'sangkarable" dlm kamus mana ni mokwo! :D
opss lupa nak cakap, nor suka tengok kuih ayu, kaler masak (luaran) dia cukup serata .. guna pan apa ya.. very.. very nice :)
ReplyDeleteMemang menggoda jiwa dan raga...huhu..
ReplyDeletesalam ayu..
ReplyDeletewah.. menjadi cntiknya kueh bakar sukun ayu tu, siapa dh cuba baru tahu bagaimana kesedapan rasanya kan ayu..? itulah akak terlintas pulak time tu nk cuba buat kueh bakar, sukun yg dh lembik ni, mmg sedap sangat kan ayu..!
salam kak ayu..
ReplyDeletekreatiflah..tak penah lg org buat ni! bole masuk genius world of cooking record..hihi
nazrah bakery - walkslm, betul tu, kita pun tak terlintas, sukun boleh dibuat
ReplyDeletekuih bakar..lepas dah baaker sedap betul pada kita..hehe
mokwonik - kat sini pun susah juga mokwo, itu satu kedai melayu aje yang jual ..sayur2, dan bahan2 dari malaysia(bahan2 kampung)..sukun memang jarang2 dpat..
heheh silakan keep for future reference..oh kita pakai susuk emas..only terdapt dalam 2 lombong ..heheh..
iza akma - walkslm, aah akma, memang satu kelainan juga pada akak..hehe
sebab 1st time sukun dibuat kuih bakar..silakan copy akma..
noormasri - ada kak ada kosong depan rumah kita ni...hehe meh lah pindah sini kita pun suka nanti boleh ngecek roti yang sedap2 dari rumah akak..hehe
Nor - heheh..betul tu nor, kelaskan mokwo punya ayat..hheee..
thanks nor, acuan yang ni acuan yang biasa aje..loyang yang dalam ada
16 lubang mould bunga tu....
mat gebu - heheh..menggoda tak apa jangan pengsan ya cik mat..hahaha..
am flora - walkslm, aah kak, memanglah sedap sangat..pandai kak am, creative betul akak nilah..kalau kita dah lama pun humban ajeler..hahah..oh ya..sukun ni kita tak buat time keras, by the time kita tanya tu sukun ni dah lembik..heheh
faradean - walkslm, creatif kan..thanks to k.am lah fara..sedap kuih bakar sukun ni..
hahah..memang boleh masuk world of record..hahaha.. Ah!.dengar tu k.am..hahaha
Kanda ,va va va sudah jadi ye bingka sukun,kanda memula tu kite pun keliru gak,tp bila tgk tepungnya tu tahu ler lain,yg utk koleh2 tu warna nya keruh sikitkan nak kuning2 sikit.yg satu lagi ni putih suci gitu hehehe
ReplyDeletesukun ni memang boleh dipelbagaikan... selain digoreng atau dikerepekkan.. dipengat pun boleh.. tp bingka ni kita lom cuba lagi...
ReplyDeleteuihhhh... apa!!! en sukun bole wat bingka!!!... * sambil melopong tgk dgn harapan bingka sukun muncul dpn lappy ekekeke! * ya ampun!... mmg jakun kak kita tgk... huhu... bole mendatangkan pingsan cenggini... haha
ReplyDeletechik mimi - tulah ada sikit confuse dengan tepung kacang hijau ni.. nanti akak
ReplyDeletecari kat sini tepung tu ada tak..thanks ya mi..
madiha - aah madiha, kita pun 1st time jumpa yg bakar ni..heheh cubalah , sedap ,lemak2 gitu ..
anawahid - hahah..ya ana, boleh buat bingka..!!..hahah..ya ampun, jangan pingsan ana..wakakaka..