Friday, May 20, 2011

Serunding Cendawan Tiram

Assalam, a quick entry hari ni..type pun kelam kabut  ..tapi tetap nak update blog..heheh..maklum ler..hari Jumaat, esok confirm kita tak boleh..kejap lagi nak siap2 sebab nak pergi hospital..oops, tak ada siapa yang sakit cuma nak bawa Marsya ni pergi eye check up..dapat surat hari  tu dari sekolah, nurse ada datang check mata dia tu disuruh pergi eye clinic check..adooiii..macam ada tanda2lah anak akak yang ini pun kena pakai cermin mata lor!!....Macam gini parah ah..tiap2 tahun kena invest kat kedai cermin mata..apo nak dikato..

Anyway, berbalik ke makan..bila kita tengok recipe ni kat blog Kak Ilah hari tu,..terus masuk list..
sebab tak pernah dengar cendawan dibuat serunding..sekali dah buat amboi..memang pass betul kat tekak kita ni..sedap lah..kita buat ratah2 ada makan dengan nasi pun ada, makan dengan nasi impit pun sedapppp...ni ada beli cendawan ingat nak buat lagiii..heheheh...Kak ilah, sedappp kita suka..thanks kak for sharing the simple yet nice recipe ni ya..mohon diletakkan disini pula..


Serunding Cendawan Tiram
Sources:-From Kak Ilah@ ilahmasakanku
Bahan2:-
50 keping cendawan tiram basuh bersih dan perah airnya dan siatkan/carik2 halus2 ya puan. -(Ayu gunakan 450g cendawan tiram)
*10 tangkai cili kering -(Ayu gunakan 20 bji cili padi + 1 sudu besar cili kisar)
*1 labu bawang besar saiz kecil
*3 biji bawang putih
*1 sudu besar serbuk jintan putih
*1 sudu besar serbuk ketumbar-(Ayu tambah)
*1/2 sudu besar serbuk  jintan manis-(Ayu tambah)
*1 batang serai
*1 potong nipis halia(jgn byk bukan daging atau ayam) -(Ayu tak letak)
*1 potong nipis kunyit

3 sudu besar pati santan
garam & perasa secukupnya

Cara2:-
Kesemua bahan* ini dimesin halus dan tumis dgn minyak yg secukupnya sehingga pecah minyak
setelah itu masukkan cendawan dan pati santan. Masak sehingga kering macam serunding ayam/daging.

18 comments:

  1. Akak...kat sini ada nasi impit kak..ishhh kalo kena ngan serunding nih..sedap gak eh...kita pon tak pernah dengar ni pesen serunding...tapikan kalo akak masak, apa pun nampak selera kak.. :)

    ReplyDelete
  2. 1st time tengok resepi nih... cendawan is my peberet... adoiii byknyerr list nak try nih....

    ReplyDelete
  3. wahh!! menu baru...selalu cendawan wat tumis air je

    ReplyDelete
  4. mak aih...nih satu lagi menu buat kite terliuqqq....awat nampak sedap sangat nihhhhh...arghhh

    ReplyDelete
  5. kandaaaaaaaa wah nampak sedap lor itu serunding miss u

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Ayu,
    Maaf, lama tak mai sini, laptop akak rosak, jd dia bermalam kat workshop beberapa hari hehehe, alhamdulillah baru hari ni dpt besiaran kembali.

    Mengenai pertanyaan Ayu, akak dilahirkan pd thn 1966, dah dekat separuh abad dah ni, ada anak kecil sebab menanti puteri yang hingga kini tak muncul2, namun alhamdulillah akak reda dgn ketentuanNYA. Semuga ini menjawab segala persoalan Ayu ya.

    Oh ya, serunding cendawan tiram Ayu nampak sangat menyelerakan, kalaula ada dekat sini, mau sepinggan tu jugak nak diratah....

    ReplyDelete
  7. tak pernah makan lagi serunding cendahwan tiram..
    sedappnya tengokk...

    ReplyDelete
  8. I am loving this recipe!!..but gosh, so much the cendawan tiram..parah la my purse..hehehe as cendawan tiram kat sini as expensive as gold!You think,if kita pakai that swiss button mushroom, sesuai tak (cheaper)?Thanks for this recipe...mesti ditry!

    ReplyDelete
  9. as-salam kak ayu
    cendawan pun blh buat serunding...?
    mmmm... npk sedap aje kak ayu serunding tu...

    ReplyDelete
  10. salam ayu..tahniah berjaya...
    mmg canteekkk la ayu..emmm serundingnye ayu mmg la cantek semedang.. rajen betul ayu tunggu serundingni jadi kering...hehe kak ilah malas tol hari tu lagipun tak sempat... ok la byk juga bahan2 yg ayu tambah..wah mmg sedap la kalu mcm tu.. wah ngalahkan siffuuu ni hehehe...bangga kak tengok...

    ReplyDelete
  11. baru ku tahu...cendawan tiram bole dibuat serunding...hukkksss...

    ReplyDelete
  12. sedapnya ayu.. wp baru buat masak cendawan kg tapi kali ni bebila nak buat cam ayu ni..cendawan bandar pulak hehehe.. mekaseh link ye.. amat terharu!!

    ReplyDelete
  13. Ayu..
    something new & different. Tak sangka cendawan pun blh buat serunding! masuk list dulu...

    ReplyDelete
  14. assalam kak ayu...salam ziarah...1st time dgr pasal serunding cendawan tiram ni.cendawan ni kalau goreng biasa pon dh sedap, inikan pulak buat serunding.slurppp

    ReplyDelete
  15. Waa...bestnya ...menu baru ni...masuk dalam senarai la dulu....
    Ayu sedapnya kak cek tgk...mesti sedap nikan....tq ya kongsi2 resepi...:)

    ReplyDelete
  16. yat maria - memang sedap yat kalau makan dengan nasi impit..hari tu pun akak dah cuba....tadi buat lagi serunding ni..heheh..suka buat ratah2..hahah..alah yat masak pun nampak selera juga..:-O

    aenio - heheh..samalah cendawan is also my favourite..selalu goreng aje, buat sayur, atau buat cemilan..or sometimes buat sup..tapi kali ni buat serunding pulak kan..hehe

    nuanza - betul tu..selalu akak pun buat tumis air aje..kali ni buat serunding pulak..memang best..

    chickadakbiru - heheh..cubalah CB, memang best serunding ni..

    chik mimi - miss you too dear..lama tak update sibuk ke tu?..

    ReplyDelete
  17. wattie - walkslm, its ok kak alahai..sibuk2 pun masih sudi datang kat sini
    shukur laptop dah ok dah ya..
    wah , confirm lah tu akak..hehe..tak apalah kak, tak ada puteri pun tak apa..redha aje apa yang diberi Allah kan....terharu betul akak sanggup beri penjelasan ..memang sudah terjawap segala persoalan..hahah..thanks..as for the cendawan ni..memang sedap dibuat ratah2..kita pun suka..

    mas - akak pun first time mas..cubalah..sedap ni..

    shereen - haha..actually you boleh buat sikit aje..tapi kan..the cooking time tu makan masa, so not worth it kalau sikit aje..as gas & time consuming ..and bila dah masak dia kecut tau..dpat dalam 1 mangkuk kecik aje...kat ur place, cendawan tiram mahal ya..kat sini swiss button yang mahal..hahha..i am not sure kalau u boleh gunakan cendawan swiis tu for this recipe...sebab swiss mushroom kalau dah masak dia lembik kan..the nice part about this recipe yalah, the batang part of the oyster mushroom tu yang rasa macam kenyal2 gitu..that buat sedap.. .yes mesti ditry!!haha

    ady - walkslm, tulah ady..akak pun first time cuba memang sedap pada akak..

    ilahjy - walkslm, hahah thanks kak ..sambil tunggu serunding masak sambil berblog walking..hahah..mana kalahkan sifu pulak..tak boleh lawan sifu..nanti kena tendang kang..haha..thanks kak for sharing this nice recipe..

    ReplyDelete
  18. mak qis - kita pun baru tahu cendawan tiram boleh dibuat serunding..hukss2..

    norlie - tulah kak..kita teringiiiin benar nak rasa cendawan sisir tu..apa kan daya telan air liur ajelah..no problem kak..kita memang suka link blog2 masakan yang selalu update..suka tengok..

    mamahawa - aah ma, kita pun tak sangka cendawan boleh dibuat serunding..
    masuk list ma, mesti cuba ni..pedas2 sikit lagi sedap..

    nuwairani ismail - walkslm, salam kenal juga buat nuwairani ..thanks sudi keblog akak yang tak seberapa ni..betul tu selalu memang akak goreng aje..atau dibuat sayur dan masak berkuah ..kali ni cuba buat serunding..memang sedap pada akak..heheh

    cik cek - hahah..aah kak cek, menu baru juga pada kita...wah dah panjang betul senarai kak cek tu ya..heheh..bila2 boleh cuba..sharing is caring kak cek..heheh

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)