Lama rasanya tak buat kuih ...another recipe dari list recipe yang kita BELI dari Chef Asma, teringin nak cuba talam keladi .dulu pernah buat tapi recipe dari sumber lain..so this time nak cuba yang ni pula..rasa2nya ada beberapa teman bloggers yang dah cuba recipe ni, .
Kita suka yang ni, sebab lapisan atas & bawah sama aje tingginya..rasa pun sedap...bila tengok balik recipe kita terlupa rupanya nak basuh keladi dengan garam..nasib baik tak hitam..hehehe...Thanks Chef Asma for the recipe..
Talam Keladi
Sources:-From Chef Asma
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction.blogspot.com
LAPISAN BAWAH
Bahan Bahan
(A) 220 gm tepung beras
40 gm tepung ubi
1 1/2 tsp garam
300 ml santan pekat
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction.blogspot.com
LAPISAN BAWAH
Bahan Bahan
(A) 220 gm tepung beras
40 gm tepung ubi
1 1/2 tsp garam
300 ml santan pekat
700 ml air
(B) 250 gm keladi - (lebih sikit pun tak apa) - buang kulit, basuh,(basuh dgn air garam untuk tidak hitam) potong kiub dan kukus selama 5 minit.- (kukus baru timbang)
Cara-caranya :
1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
2. Tapis ke dalam periuk . Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
4. Kukus selama 25 minit
LAPISAN ATAS
Bahan Bahan
150-180 gm tepung gandum-sorry just edited
250 gm gula halus
3-5 biji telur-sorry just edited
250 ml santan
500 ml air
sedikit pewarna purple
Cara caranya :
1.Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
(B) 250 gm keladi - (lebih sikit pun tak apa) - buang kulit, basuh,(basuh dgn air garam untuk tidak hitam) potong kiub dan kukus selama 5 minit.- (kukus baru timbang)
Cara-caranya :
1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
2. Tapis ke dalam periuk . Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
4. Kukus selama 25 minit
LAPISAN ATAS
Bahan Bahan
150-180 gm tepung gandum-sorry just edited
250 gm gula halus
3-5 biji telur-sorry just edited
250 ml santan
500 ml air
sedikit pewarna purple
Cara caranya :
1.Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
3. Kukus selama 30 minit.(Lap 5 minit sekali)
Mak ayuuuuuuuu!!! dah dtg n sambil duduk bersimpuh niiiii hihihi... nak jugak!!! pakwe suke tak kak kuih ni? kalau suke kita nk kena rajin buat lah kan kalau tak suka tak yah buat lagi :D eh? mana boleh! kena buatkan tuk mertua nak ngampu nii hihihi..cantek kak kejadiaannyer :-)
ReplyDeleteAkak... layered yum... best.. best.. Kak yu... Akak ckp jer kat mek siam tu, pakwe suker mkn.... Kang kiter jugak yang kenyang... (eh apasal lak den sibuk sekali ni) nge... nge.. nge...
ReplyDeletekak ayu...
ReplyDeletecantikk la talam tu..
menggoda betoi...
pada hal semalam dah menalam..
tergoda lagi nengok talam keladi tu...
AS-SALAM KAK AYU
ReplyDeletedah berapa hari tak ke dapur kak ayu ni dah banyak resepi ketinggalan..maklumlah kerja 12 jam ni kan..cantiknya kak ayu purple color tu..menawan kalbu..nampak sedapp sangat..alangkah bagus nye kalau dapat rasa talam keladi tu kak ayu....
Omg!!! sedapnya smua tu!!! Jom join me @ Happy Life Project! utk hidup lebih sihat dan bahagia. tak payah ikat perut pakai corset ;) kita minum aje n mkn macam biasa!!! :) visit me back. tnks
ReplyDeletewahhhhh...memang suka yam...klu duk dekat memang wat muka tak malu jer ni kang..hehehehe..
ReplyDelete.akak cayang. mintak izin kopipes resipinya yer..terima kasih..
ijayuji - pak we kuih2 ni semua mana dia makan..dia makan kek , mufin & biskut coklat aje..itu pun sekarang dah kurang..yang selalu perhabiskan si marsya aje..hahah.. so pak we tak suka ika kena hantar food yang berasakan coklat aje..tau..hahha
ReplyDeleteche iza - hahahah..tak apalah cheiza, mek siam hari2 mesti hantar makanan kat sini..kalau ada balance akak pass kan kat iza ya..haha
mas - akak nak rasa kuih talam mas lah ..mesti sedap tukan...cubalah mas. kuih ni.
ady - walkslm, alahai..ady..tak ketinggalan banyak mana pun..slow & steady aje ady scroll ..hahah..yalah ady, nak mencari rezeki untuk keluarga begitulah..kalau ady nak rasa ady kena cuba, sedap tau..
yanie..thanks yanie..for dropping by...insyallah akak kesanan nanti ya..
rabiatun - hahah..mehlah itu aje yang tinggal tu...silakan tun, kalau nak mencuba..
As'salam ayu
ReplyDeletesinggah dipetang hari. siap bawak nescafeO secwan ni, nak makan dengan talam keladi tuuuu..kita suka sangat2. zaman nak rajin membuat entah bila nak sampai, jadi mintak kat ayu ler lah eh..hihihi
waduh Ayu, mcm tau2 je yatie nak makan talam keladi..smlm beli warna purple dan perisa keladi, tapi keladinya takde..so tak jadi buat kuih ni..pasni takleh tangguh lagi..nak wat jugak...terliur je tngk..kuih2 mcm ni mmng kegemaranku....
ReplyDeletekanda oh kanda..... lamanya tak buat talam keladi ni,cantik kalernya tu akak dah jumpa ke colour yg cantik?
ReplyDeleteAssalam Ayu,
ReplyDeletesukanya Kak Amie tengok warnanya tu....cantik betul, rasanya sudah pastilah sesedap rpanya!
Salam Ayu,
ReplyDeleteSuka tengok hasil kerastangan Ayu....sedap aja nampak. Mintak sepotong nak rasa, akak buat selalu tak jadi....hampeh tul...
ayu..what do you mean basuh dengan air garam? After potong cubes, pastu cuci dengan air garam ke? or after rebus cuci dengan air garam.
ReplyDeletect delima - walkslm, hahah..wah dah sedia bawa air ya..hahah..ambik lah ct itu aje yang tinggal..
ReplyDeleteyatie - hahah..kita tau sebab tu kita buat..hahah..ah jangan tangguh2 lagi ..cari keladi tau..
chik mimi - eh aah eh dinda pun dah pernah buat kan..sorry nanti akak update ya..
tak lah mi colour purple kat sini aje..cuma akak tambah lebih lagi sikit, macam main water colourlah gitu..heheh
amie - walkslm, thanks kak, cubalah kalau nak tau rasanya..sedap pada kita mana tau sedap pada akak juga..
wattie - walkslm, heheh..kembang lagi kena puji ni kak..heheh..kita pun kadang2 buat tak jadi juga kak..itu yang tak masuk blog..hahah...
kjee - so sorry kjee..kita dah update dah basuh dengan air garam selepas buang kulit dan baru dipotong dadu..bukan lepas kukus..heheh..so sorry ya..
aslmkum ayu... apa kbr.. bru sempt jln2 dapur ayu ni.. talam keladi ni mmg fav akk.. asal ada keladi jer mmg jadi fav..
ReplyDeletehihihi.. minta maaf ..ainnur symira tu anak akk yer.. bbdk2 ni pun sibuk bblog jugak cm mak dier..
ReplyDeletehahaha.. salah lagi.. kak zana yer..
ReplyDeletedzana - walkslm, cikgu..wah lama kita tak dengar suara..kita pun dah lama tak berkunjung kedapur cikgu..selalu termiss aje..kadang2 click scroll laju aje..heheh
ReplyDeletesedap nama anak cikgu tu ..
cubalah recipe yang ni pula sebelum ni kita gunakan recipe kak nis..
ermm..pernah but, tp ank2 saya ambik yg ats tu je..yg ada keladi kita yg telan..haha
ReplyDeletesalam Ayu....lambat lagi kak cek sampai....naik beca lak kali ni...tu yg tehegeh2 ...semput nak sampai...aduhai! Talam keladi Ayu ni menggoda betulla...kaler purple lagi...cuma kat rumah ni kalau buat talam dalam loyang kecik pun tak habis...penat buat je...hu hu hu...mintak kat Ayu sepotong lah...boleh ek..:D
ReplyDeletefevret ni.... tp x penah try buat... minta izin kopi resipi ye kak... i'Allah ujung minggu depan nak wat kenduri arwah mak & sambut puasa sekali... bolehlah jadikan salah 1 menu ni nnt...thanks akak :D
ReplyDeleteAdoyaiii...my fav kuih talam... yummy!! nak sikit bole ayu.... ngidam laa
ReplyDeletesalam kak ayu.. comelnya tala keladi lama tak buat dan makan.. rasanya ita pernah buat dulu.. makan untuk akak punya leh tak
ReplyDeleteselamat malam kak ayu...hehehe..malam baru berkunjung...eemm nak tanya..bhgn lap 5 minit sekali tu waktu bila? tak berapa nak paham...ngeee
ReplyDeletehmmm...favourite ni Ayu....kita pun dah lama tak buat talam keladi ni...tapi memang cantik dan menawan
ReplyDeletesuka..suka.. suka dgn semua yg ada keladi.. nak trylah nanti.. x kira org dlm umah ni suka ke tidak.. nak juga buat.. kalo depa tak suka.. kita hentam sorang2
ReplyDeletegorgeous!!!! kemas dan cantik. Thumbs Up
ReplyDeleteAssalamualikum akak...
ReplyDeletecantik n kemas potongan talam keladi tu akak... dah lama x makan talam keladi... sedaaapnya...
Salam Ayu,dah banyak hari akak tak blogging disebabkan kesibukkan,baru pagi ni nampak telur fooyung kat blog ayu.Thank u for trying.Talam ni pun sedap.Kak ros pun nak cuba buat,bila ada masa.
ReplyDeletekak ayu....kuih kegemaran ida ni, selalu beli kat m'sia, buat jer belum heee...emmm, sedapnyer
ReplyDeleteMalam Ayu,
ReplyDeletedtg mlm2 nie...cantik talam tu..mmg kalau bab menalam nie akak serahkan pd ayu...cantik serta kemas...pinjam tangan nanti....hehe.
wah ayu, marsya suka perhabiskan kuih2 ya...pandai juga dia mkn kuih melayu ni kan...esok2 dh besar boleh ayu turunkan ilmu membuat kuih pd dia...hehe...
Salam Ayu. Wah, fevret Along ni. Dah cuba 2 versi sebelum ni belum puas hati lagi. Nanti nak cuba versi ni pula bila2 nanti. Baru2 ni Along buat Talam Lapis keladi, yg itu puas hati sbb sedap lembut je.
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh Kak Ayu..............layered yum yg yummy.....tak sia2 kak beli steamer chef asma n dpt lak buku recipenye.....mmmmm teruja gak la ayu dgn end result kak ayu ni...:)
ReplyDeleteAssalam semuanya..maaf kita lambat reply...ada sibuk sikit beberapa hari yang lalu..
ReplyDeleteAnna - hahah..at least anak anna makan jugak..anak2 akak tak sentuh pun..hahaha
cik cek - walkslm, tak apa kak cek, kita pun lamabt reply ni..hehehe..yalah kak cek, rumah kita pun kalau tak ya2..tak habis juga..tapi kadang2 kita kasi jiran2..hahaha
fiza - silakan fiza, resipi memang untuk dikongsi..aah sekarang memang musim orang buat kenduri tahlil sebab nak berpuasa kan..harap bila dah buat nanti kena dgn seleranya ya..
gee - hehe..alamak..ngidam?..ehem2..ada apa2 ke?..hehe
juwita - walkslm, oo ita pun pernah buat juga ya talam keladi recipe chef asma ni?..
boleh kalau nak rasa itu aje yang tinggal ita..hehe
quinnie - selamat pagi quinnie, baru hari ni sempat nak reply..maaf ..actually part tu akak just buka tutup steamer tu (then just lap aje)..dan buka tudung periuk yang akak gunakan untuk tutup loyang kuih tu aje, supaya air tak masuk dalam loyang)
nazrah - tulah kita pun nampak kat blog nazrah hari tu..nazrah punya pun cantik juga..
yani - heheh..cubalah yani..tapi kalau untuk yani sorang aje yang makan buat 1/4 - 1/2 adunan aje dah cukup kot?..yang ni besar loyang 10'..
paty - thank u kak paty..
diana - walkslm, thank u diana..akak pun dah lama juga tak makan, itu sebab akak cuba yang ni..heheh
puan ros - walkslm, thank u kak for sharing the recipe for telur fooyung tu ya..
silakan kak kalau nak cuba bila2 for this recipe..
ida - akak pun dulu2 sebelum ada blog dan tau recipe..pun beli juga..ni dah tahu boleh lah cubakan..hehe
nuridah - pagi knur, baru hari ni dpat reply comments2 kat sini..sibuk benarlah kita ni..hehe tergelak kita sekejap..knur nak pinjam tangan kita..kesian, marysa, pak we & iqram..nanti mak diaorang tak boleh masak. sebab tangan dah tak ada..haha..
tak kak, budak2 tak suka kuih2 jenis gini..yang marsya selalu habiskan kek2,biskut yang bercoklat tu..sebab abang2 dia dah jelak asik makan kek coklat aje..haha..
homeKreation - walkslm, silakan along kalau nak cuba versi yang ni pula..
talam lapis keladi tu pun kita masuk list juga..hehe
ayu safieza - walkslm, hahah..betul tu ayu memang berbaloi beli steamer tu ..dah banyak berjasa..if i have the space & means, memang akak nak beli 1 lagi sebab boleh buat berniaga kuih tau..hehe..u should get it..its really worth it..
MAK AYUUUUUUUU!!!!!! missssss u like crazy tauuu!!! miss pakwe triple crazyy tauu! what happened????? kenapa kak???? nak tahu niii! Jgn lah mcm tuuu nanti kita rindu tauuu! boleh jatuh sakit kalau rindu2an, alaaaaa...tak kesahlah duk depan lappy kejap jer pun dapat update sikit2 pun ok lah kak, akak nak kerja ke? atau akak nak proses budak lagi?? hihihi... akak!! email akak apa? leh bg kat kita tak? ni email kita ijayuji@yahoo.com.my org tak mintak kita bg jugak, nak jugak email akak tau! no phone nak jugak leh antar sms :D
ReplyDeleteijayuji -hahah..amboi..triple miple ya..hahaha..nothing happen dear..its just that i very the busy lah lately...seems, macam tak ada time nak update gitu..time spent with the kids, got to sit down with them to revise their work..kalau i duduk depan blog..they also idle..heheh..paham2 ajelah budak2 ni..mak tak jerit anak pun apa lagi..heheh..
ReplyDeleteCantik warna ungu talam keladi Ayu tu...kat sini dah jumpa keladi nanti boleh cuba.
ReplyDeletemamasya - ah dah jumpa keladi bolehlah cubakan mamasya..adjustlah ikut selera mama ya..
ReplyDeleteayu, this kuih looks so beautiful, is tepung ubi potato flourin english?
ReplyDeletelena - thanks lena, tepung ubi is tapioca starch in english..cubalah if you like yam boleh cuba buat kuih ni..
ReplyDelete