Gulai Pedas Nenas & Kupang
Sources:-From CMG@Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 biji nenas Sarawak @ nenas madu..
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 /2 cawan pati santan (mat guna santan kotak jee)
Air secukupnya
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
2 biji buah keras*
1/2 inci belacan*
2 biji cili merah*
6 biji cili padi*(*dikisar halus)-(Ayu lebihkan lagi sikit)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan nenas, bahan kisar halus, serai dan air secukupnya dalam periuk, kacau rata dan jerang hingga mendidih. Masukkan kupang dan juga sedikit garam serta gula. Masak hingga nenas lembut.
- Tuang santan tadi, kacau perlahan dan kecilkan api, biar mendidih perlahan dan tambah asam gelugor. Rasa dan jika perlu tambah garam. Masak sekejap dan boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man...
mak mas suka masak kupang gini..
ReplyDeletesedapppnya tengok....
akak saya tak pandai la makan kupang..lala tak pe lagi..entah ngape tak berapa suka..tapi sekarang ni nak belajar makan la...nampak sedap je tengok org makan...huhuh
ReplyDeletemas - memang sedap pada akak mas, lauk ni..suka lauk2 kampung wah kalau mak yang masak lagi sedap lah mas..
ReplyDeletequinnie - memang ada orang tak reti makan kupang, they prefer kerang or lala..heheh..cubalah Q, testing sikit2 dulu..hehe