Friday, March 16, 2012

Talam Lapis Kacang Hijau

Ok, ok..entry terakhir dah tak ada lagi lepas ni ya....heheh..maaf ya teman2 mundar mandir pergi balik dapur kita ni..nak clearkan gambar2 yang masih tertunda ni..nanti semua dah clear barulah satu or dua entry aje..hehe..
Dah lama rasanya tak buat kuih bertalam..hari tu mood ada baik sikit so made this ..kita ni kan suka kacang hijau so kuih2 yang berasaskan kacang hijau memang sukalah, kalau compare dengan kacang merah lebih suka kacang hijau..hehe..then kalau compare keladi & keledek lebih suka keledek..baiklah tu nyah..
Recipe ni actually title dia tu just Lapis Kacang Hijau..tapi kita pependai sudah tukar sebab 1st, kuih ni part atasnya tu ada rasa macam bertalam, 2nd kita pernah buat kuih lapis kacang hijau  dulu tapi tu purely kuih lapis tak ada talam, so for my own record..kita tukar namanya..sedappp kuih ni...Mr Hubby rate 5/5..my parents pun suka makan kuih ni..kita ni kalau nak tahu kuih yang kita buat tu sedap..tengok kuih tu surut tak kat atas pinggan kat dapur..kalau dah tinggal beberapa ketul that means sedaplah..kalau macam tu aje tak gerak2.. then kita tahulah dia orang tak suka or tak sedap....hehe..
Oh ya..part bahan2 tu gunakan pati santan..kita tak gunakan keseluruhan pati santan ya..kita campur juga dengan air, sebab tak nak kuihnya keras..so part ni kena agak2 sendiri nak lembut bagaimana kuihnya tu ya..
Oklah tak mau ngomel banyak2..silakan mencuba kalau sudi .. tatatititutu...


Talam Lapis Kacang Hijau
Sources:-From Koleksi Resipi Jelita
Sources:- From Ayu@curlybabesatisfation
Bahan;-
Lapisan bawah
75g kacang hijau
70g tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
300ml pati santan-(Ayu gunakan 200ml pati santan + 100ml air)
60g gula pasir-(Ayu gunakan 40g)
sedikit garam
sedikit pewarna hijau-(Ayu tambah)

Lapisan Tengah:-
2 biji telur
150ml pati santan-(Ayu agak2  gunakan pati santan + air)
60g gula pasir-(Ayu gunakan 30g)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil air kapur
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil  esen mawar
sedikit pewarna kuning

Lapisan Atas:-
85g gula merah atau gula melaka
40g gula pasir-(Ayu gunakan 10g)
1 helai daun pandan, disimpul
125ml air
2 biji telur, dipukulperlahan-(Ayu blender sekali dengan air gula melaka, bila dah sejuk)
275ml santan-(Ayu agak2 gunakan pati santan + air)
30g tepung serba guna
30g tepung beras
1/2 sudu kecil air kapur
1/4 sudu kecil garam


Cara:
  • Rebus kacang hijau sehingga empuk dan kisar hancur.
  • Gaul semua bahan lapisan bawah sehingga sebati. Bubuh didalam loyang 8" yang dilengser dengan sedikit minyak. Kukus sehingga masak.
  • Untuk lapisan tengah, kacau semua bahan diatas api perlahan sehingga berwap. Tuang diatas lapisan bawah dan kukus sehingga masak.
  • Untuk lapisan atas, masak gula melaka, gula pasir, daun pandan dan air sehingga gula larut. Tapis dan biar sejuk.
  • Campur air gula melaka bersama semua bahan lain.(Ayu blenderkan telur, tepung dan bahan lain sekali, termasuk air gula melaka sekali) Tapis keatas lapisan tengah. Kukus lagi sehingga masak. Biarkan sejuk sebelum dihiris dan disajikan.



45 comments:

  1. Ank mantu dtg lagiiii, yg ni ank mantu lagiiiiii suke ada kupu2 yg tak leh terbang ehehe... masuk list tunggu super rajin baru buat sbb ada 3 layer tu kan :D

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Ayu,
    Kite suka jugak kacang hijau... nak sepotong boleh? hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam Ayu,

    Nampak sedap sangat Ayu...terima kasih ya Ayu kongsi resepi ni.....kak Ros nak try buat nanti.....

    ReplyDelete
  4. as-salam kak AYU
    cantiknye Talam Lapis Kacang Hijau ni kak Ayu... dah tergoda ni..nak sepotong nak rasa dulu ...hahahaha..masuk list dulu..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Ayu,
    waduh2 berderet2 menu yg sedap2..baru nak komen dah keluar yg baru...so komen kat sini jelah ya..kalau kuih2 mcm ni mmng kegemaran Yatie..tq berkongsi resepi..yatie dah buat devil's food chocolate cake..mmng sedap sngt...

    ReplyDelete
  6. slurrpp..
    (tengah hirup air lio ni)

    ReplyDelete
  7. glup2.. nampak sedap :D cantik lagi tu..

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan Dari ogyep.. Jemputlah blog walking to my place

    ReplyDelete
  9. Cantiknya...nampak sedap lagi....

    ReplyDelete
  10. *penat berhenti jap* hehehe
    mama suka kcg hijau tapi kat rumah nie bdk2 n bapak bdk tak suka mkn puding2 or talam so kena lah telan air liuq tgk talam lapis kacang hijau ayu nie... sob3x balik lah..

    ReplyDelete
  11. Ayu,penat tengok menu sedap sedap kat sini..mmg superb sungguh.napa rajin sangat ayu..lum buat lagi yang sua lapis dah ada tiga lapis camner tu!!!

    ReplyDelete
  12. Salam Ayu..kalau dapat rasa lagi sedapnya talam ini...Ksal bab buat talam2 ini agak slow..tapi kalau rasa boleh..Ayu ada tanya Ksal cuti sekolah tak pegibercuti..Memang ada Ksal pegi ke Guangzhou China selama 5hari...istirehat...Ksal....

    ReplyDelete
  13. tapau boleh... nampak kupu kupu nak terbang ke sini.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Ayu...kita serupaaa, suka kacang hijau tau. Simpan dulu resipi ni.

    ReplyDelete
  15. wahh.. msti sedap..ambik nafas dulu sambil 'study' resepi..

    ReplyDelete
  16. kakkkkkkk..jeles la kak rjin snguh buat kuih2 yg susah2 ni...bak la skit kak nk rasa...sure sdpp dgn lemak2 manis tu...bila la nk rjin mcm kak jgkk...kita asik duk buat yg ABC je...hahaa...

    ReplyDelete
  17. rajinnya kak buat kuih berlapis2 ni...saya malas betul..hehehe..sedapnya kacang hijau...lama tak makan bubur...ish kesitu lak peginya ye..org citer pasal talam..hehehhe

    ReplyDelete
  18. Aslmkum Ayu.slmt berhujung minggu.tu dia berderet2 sekali update.talam lapis ni nampak sedap....tp yg memikat selera laksa swak kat bawah tu...rasa nak jugak semangkuk...hi..

    ReplyDelete
  19. enak giler nih talamnya

    Just FYI, there’s an event for bloggers and the prizes are iPad2 and Cash Find the info here

    ReplyDelete
  20. ijayuji - alahai anak mantuuuu..suka kupu2 ya..betul tu yg ni tak boleh terbang..tinggal kita ngap dia aje tu..cubalah anak mantu..bila2 free tu ya..nanti kasi mak mertua rasa dulu ya..hahah

    ReplyDelete
  21. ijan - walkslm, heheh boleh ijan..ambiklah itu aje yg tinggal hahah..

    ReplyDelete
  22. ros - walkslm, terimaksih juga kak ros..sudi singgah sini ya..cubalah kak..harap2 kena dgn selera akak ya..

    ReplyDelete
  23. ady - walkslm, heheh boleh2 apa salahnya nak rasa dulu ya..heheh nah ambik ni ..macam mana sedap tak?..apa tak dapat rasa...oh confirm kena buat sendirilah ady..hahah

    ReplyDelete
  24. yatie - walkslm, heheh yatie..yatie..macam nilah yatie...ada time kita masukkan lah a few sekali gus..tak ada time..satu pun tak ada masuk..hahah..terimaksih ya yatie sdui mencuba devil's cake tu..memang sedap kek tu kan..

    ReplyDelete
  25. ibundo - hahahah..baik2 bundo..jangan menceces ya..hahah

    ReplyDelete
  26. steffany - terimaksih steff..sudi2kan lah mencuba ya..

    ReplyDelete
  27. oyep - walkslm, salam perkenalan juga terimaksih sudi kedapur akak ni ya..insyaallah nanti akak akan berkunjung juga..

    ReplyDelete
  28. azian - terimaksih azian..memang sedap ni azian pada kita..hehe

    ReplyDelete
  29. mamahawa - hahahh..relax ma..hahah..oh kalau puding samalah ma, rakyat jelata tak suka sanagt..kalau talam2 ni oklah my parents & hubby suka juga..maklum ler..semuanya nak makan yang kenyang aje..hahah

    ReplyDelete
  30. kakasma - hahhah..kak..kita ada time, kita masukkan sebanayk yang terlarat..heheh kalau tak ada time..berhari2lah tak berupdate..heheh..cubalah kak kuih ni sedap..alahai 3 lapis aje kak..hahah

    ReplyDelete
  31. kak sal - walkslm, kaksal..kita pun dulu gitu juga kak..tapi bila dah ada blog ni oklah kuih2 macam ni..hahah..wah kak sal..pergi bercuti jauh tu kak..seronoknya pergi china..kita belum pernah kesana lagi kak...bilalah agaknya sampai tu ya..:)

    ReplyDelete
  32. norlieharumaini - hahahah kupu2 malam ya kak..boleh kak itu aje yang tinggal..haha

    ReplyDelete
  33. zanafahmi - yeh!!! high 5 sikiit ada kaki juga ya suka kacang hijau jugak macam kita..hahaha..simpan baik2 recipe ya hehe

    ReplyDelete
  34. dzana - wakakak..ambik nafas panajng sikit ya cikgu..hahah..study & post mortem recipe ya..hahaha

    ReplyDelete
  35. maz - alahai maz..rajin akak ni ikut angin pus pus..kalau malasa satu hapak pun tak jadi..hahah..maz lagilah rajin macam2 recipe2 yang menarik dari dapur maz yang akak nak cuba nanti..

    ReplyDelete
  36. quinnie - alahai q..3 lapis ni aje q..pasti boleh punya..kalau yang macam kek lapis yang halus tu akak pun malas..hahaha...uish bubur kacang?..haip..akak pun nak lah..hahah

    ReplyDelete
  37. mamsya - walkslm, selamat juga buat mamsya..sorrylah kita dah masuk minggu baru dapat reply..heheh..laksa sarawk tu sedap mamasya..cubalah pasti punya ni..heheh

    ReplyDelete
  38. anonymous - thank you dear for the info & dropping by ya..

    ReplyDelete
  39. Salam Ayu,
    Ishhh....rasa cam tak gamak lak nak makan talam kacang hijau tu pasai cantik sangat hehehe, rasanya mesti best, akak dah terliur dah ni Ayu.....kopipes siap2 masuk waiting list....tks Ayu

    ReplyDelete
  40. Assalam Dik Ayu...baru berkesempatan nak menjenguk...almaklumlah S'pore kan jauh....wah ada butterfly yang sangat mengoda selera...terasa macam predator nampak mangsa pulak!!! Agaknya dah terbang pun butterfly tu!!Nga-nga jer lah!

    ReplyDelete
  41. wattie - walkslm, cubalah kak..sedap pada kita ni..masuk list ya janagn tak masuk..heheh

    ReplyDelete
  42. watierman - walkslm, kekanda watie..heheh.. alahai..kenapa tak cakap siang2..boleh kita book kan ticket..hehe..tak apa kak ini butterfly is edible..nga2 ajelah mulut tu..heheh

    ReplyDelete
  43. Assalam kak Ayu, cantik kuih talam akak ni..sedapnya! tunggu angin rajin nanti boleh cuba ni:)

    ReplyDelete
  44. Salam Kak Ayu..apa2 ajee yang bernama kuih talam pasti saya sukeee tapi yang kurang bestnya saya sorang jeee suke..anak2 plak tak berapa pandai makan ni..selalu diorang main penyet2 jeeee..tapi klu buat talam mesti kena buat seloyang..tu yang tak syok tuuuuu

    ReplyDelete
  45. nieza - walkslm, thanks nieza..alahai tak ada cantiknya tu dear..comot sikitlah..
    cubalah nieza bila2 nanti ya..

    sue - walkslm, biasalah sue..anak2 akak pun kuih talam2 gini dia orang tak pandang pun..itu nasib baik my parents & my hubby ok with kuih2 gini..maklum ler orang2 tualah kira..hahaha...kalau nak cuba boleh buat 1/2 adunan aje sue, then buatlah dalam acuan kecik2 tu..senang nak makan..hehe

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)