Anyway..lauk daging masak siam ni kita masak lepas jalan2 kat dapur Kak Zah, ternampak recipe ni kat dapurnya...terus print dan proceed..dah bebagai2 recipe daging yang telah dicuba, so decided on this kali ni..sedap juga daging masak macam ni..ada ala2 asam pedas juga rasanya tapi yang ini versi kering2 sikitlah, Hasif buat ratah2 aje lepas nasinya dah habis tu..pergi ceduk sendiri dalam periuk....recipe asal menggunakan ekor lembu, tapi kita tukarkan ke daging aje..Terimakasih Kak Zah for sharing this recipe..mintak izin share kat dapur kita pula ya..
Daging Masak Siam
Adapted from
Ekor Lembu Masak Siam
Sources:-From azizah@cutemamadelicacies
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
2 kg ekor lembu atau 2 kg daging dipotong ikut suka.-(Ayu gunakan 1 kg daging)
Secukup air utk rebos daging
1 sudu kecil garam
4 helai daun limau
2 helai daun salam
1 helai daun kunyit
Rebos daging dgn bahan di atas hingga 3/4 empok.
Bahan kisar: A
30 tangkai lada kering. Bolih ditambah jika suka pedas. -(Ayu tambah 10 biji cili padi)
5 ulas bawng putih
8 ulas bawah merah
1 inci halia muda
1 inci lengkuas muda
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
Bahan disangar tanpa minyak dan dikisar: B
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan halus biji
1 sudu makan lada hitam biji
Bahan: C
2 batang serai diketuk
4 helai daun limau purut
Bahan: D ikut cita rasa sendiri
1 sudu makan gula
1/2 sudu teh perasa
1 sudu teh garam
Bahan: E
2 sudu makan kerisik-(Ayu gunakan 1 sudu besar)
Bahan: F
40 gm asam jawa -(Ayu gunakan 20g)
300 ml air buat air asam
Panaskan minyak.. Tumis bahan A & B hingga wangi.
Masukkan bahan C.
Masukkan bahan D dan sedikit air rebusan daging. Tumis hingga kering dan wangi.
Masukkan bahan E dan daging serta air rebusan.
Masak hingga daging empok masokkan F. Biarkan ia renih dan pekat sedikit.
2 kg ekor lembu atau 2 kg daging dipotong ikut suka.-(Ayu gunakan 1 kg daging)
Secukup air utk rebos daging
1 sudu kecil garam
4 helai daun limau
2 helai daun salam
1 helai daun kunyit
Rebos daging dgn bahan di atas hingga 3/4 empok.
Bahan kisar: A
30 tangkai lada kering. Bolih ditambah jika suka pedas. -(Ayu tambah 10 biji cili padi)
5 ulas bawng putih
8 ulas bawah merah
1 inci halia muda
1 inci lengkuas muda
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
Bahan disangar tanpa minyak dan dikisar: B
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan halus biji
1 sudu makan lada hitam biji
Bahan: C
2 batang serai diketuk
4 helai daun limau purut
Bahan: D ikut cita rasa sendiri
1 sudu makan gula
1/2 sudu teh perasa
1 sudu teh garam
Bahan: E
2 sudu makan kerisik-(Ayu gunakan 1 sudu besar)
Bahan: F
40 gm asam jawa -(Ayu gunakan 20g)
300 ml air buat air asam
Panaskan minyak.. Tumis bahan A & B hingga wangi.
Masukkan bahan C.
Masukkan bahan D dan sedikit air rebusan daging. Tumis hingga kering dan wangi.
Masukkan bahan E dan daging serta air rebusan.
Masak hingga daging empok masokkan F. Biarkan ia renih dan pekat sedikit.
terliurnya tgk daging tu..dengan warna nya..fuhhhh meleleh air liur pagi-pagi nih..
ReplyDeleteadda - heheh..adda, kalau ada daging boleh lah cuba lauk ni..sedap juga tau..
ReplyDeleteayu..thanks for trying. kzah sibuk this few mth. da lama tk update blog. uruskn my son ke USA graduation day pt oklahoma university. My daughter graduate pt TP..lagi 2 minggu kzah nk ke umrah/baitulmaqdis for 15 days. insyaAllah segala urusan da ok..update blog lagi. Bnyk resepi yg tertunda for updating. Thanks dear Ayu.
ReplyDeleteazizah - sama2 kak, thanks juga for sharing..wah congratulations ya for your kids tu kak..semuga mereka terus berjaya insyaallah..kak zah, pun begitu juga..semuga perjalanan akak ke baitulmakdis, akan dipermudahkan dan selamat pergi & balik ya ....ok kita tunggu akak update blog nanti k..
ReplyDelete