Last week kan kita cakap hari tu kita pergi hospital for my appointment...while waiting for my queue number, I took some magazines to read..one of them majalah Sutera(local malay magazine)..flip punya flip sekali came across this recipe Mi Sup Wanton..tengok bahan2 macam boleh diadakan, so kita pun ambillah my hp dan snap the recipe..heheh..orang sebelah tengokkan aje..heheh...
Pertama kali cuba buat mi wanton dan buat wanton..Mr Hubby was out doing his in camp training, so he was not home for a few days dan tak dapatlah dia merasa.. My dad & me boleh terima, my boys pun boleh juga, same goes for Marsya,, tapi budak2 tu tak makan wantonnya maybe sebab ada shitake mushroom dalamnya..kita buat wanton gunakan udang dan shitake mushroom aje..my mum langsung tak nak cuba..hahaha....biasalah kalau yang pelik2 ni kan..tak boleh dia nak telan..
Apa2pun, mi wanton ni sedap kalau dimakan dengan hirisan cili padi & kicap cair, barulah bangkit rasanya..kalau tidak rasanya very bland aje..yalah sebab mostly direbus aje..Wanton tu kita terlupa nak snap close up, maklum ler tak reti nak bungkus wanton cantik2..asal berbungkus dan melekat jadi ler..hehe
Mi Sup Wanton
Sources:-From Majalah Sutera Feb 2012
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
400ml stok ayam-(Ayu buat lebih)
25g ikan sole kering(boleh didapati di pasaraya)*-(Ayu tak letak ni)
25g ikan bilis-(Ayu gunakan sllverfish-ikan bilis yang halus 50g)
50g kacang soya-(Ayu gunakan 100g)
garam & perasa secukupnya
butiran perisa ayam secukupnya
250g mi wanton
100g sayur kailan-(Ayu gunakan sawi pendek jepun aje)
10 keping wanton udang
100g isi ayam direbus dan siat atau hiris
Cara:-
1. Rendam kacang soya dengan ikanbilis selama sejam. Kemudian tapis.
2. Masukkan kacang soya, ikan bilis, ikan sole kering dan stok ayam didalam periuk. Masak sup
selama 2 jam. Tapis kemudian perasakan dengan garam dan buitran perasa ayam.
3. Celur sayur kailan/sawi, wanton udang dan mi wanton didalam air panas sehingga masak.
4. Untuk menghidangkan, bubuh mi wanton, sayur kailan/sawi , wanton udang da isi ayam dalam mangkuk.Tuangkan sup. Jika sukamasukkan hirisan cili merah.
*Jika payah mendapatkan bahan ini, ia boleh ditiadakan..
Bahan untuk membuat stok ayam:-
500g gram tulang ayam-(Ayu gunakan boneless chicken leg)
1 liter air-(Ayu lebihkan)
50g bawang besar, dibuang kulit dan dipotong kasar kasar.-(Ayu gunakan 2 biji bawang besar)
Cara:-
Masukkan semua bahan didalam periuk dan rendidihkan selama 45 minit. Jika perlukan stok yang lebih pekat, rendidihkan ia untuk tempoh yang lebih panjang.
Bahan untuk membuat wanton udang:-
50g isi ayam cincang-(Ayu tak letak)
75g udang dibuang kulit dan dipotong dadu.
1/2 biji telur
10g daun bawang & sup dihiris
kulit wanton secukupnya
sedikit minyak bijan
garam dan serbuk lada putih secukupnya.
Cara:-
Didihkan air didalam periuk. Satukan sesemua bahan dan perasakan dengan minyak bijan, garam dan serbuk lada putih. Bubuh sedikit inti ayam & udang ditengah2 kulit wanton, basahkan tepi kulit dengan sedikit telur yang telah dipukul dengan agrfu. Kemudian punjutkna kulit wanton. Rebus wanton dalam air panas sehingga masak.
salam k.ayu....akak sekali muncul trus berderat2 resepi.bikin org terliur je. btw ros suke sgt mi sup wantan ni walau dia plain especially makan time badan rasa mcm xberapa sihat (mcm nak selsema). nikmat dpt hirup panas2 kuahnya. Yg plg syiok matching ngan cili potong+kicap. pheh!!!!
ReplyDeletebtw kacang soya tu yg fresh ke k.ayu @ ala2 yg mcm tauchu tu?
rostina - walkslm, hahah..akak selalunya masukkan dalam draft apa yang nak dipostkan earlier..dah type dan edit gambar2 semua tinggal nak click publish aje..hehe.. betul tu ros, walaupun dia plain tapi bila dihirup panas2 dgn kunyah cili padi kicap tu fulamak..mesti hirup samapi berpeluh2..hehe.
ReplyDeletekacang soya yang akak gunakan kacang soya kering tu aje.. rendam sekejap dalam 1 jam, lepas tu rebus..dengan ikan bilis halus tu..
salam...emmm boleh simpan resipi dulu ni
ReplyDeletesue - walkslm, silakan sue..anak2 pasti ok, sebab tak pedas kuahnya tu..cuma orang tua, kena potong cili padi & kicap cairlah kalau nak pedas..
ReplyDelete