Lauk ayam ni sepatutnya gunakan seekor ayam, tapi disebabkan stok ayam dah habis, kita gunakan dada ayam aje..but I think lauk ni suitable gunakan ayam seekor, sebab nak tunggu kuahnya kering dan balik2 ayam dada tu dah terhancur sedikit..Apa2 pun lauk ni suitable makan dgn nasi impit, or ketupat ..tapi kita makan dengan nasi aje.. goreng sayur sikt dah jadi dah lauk untuk bersahur...
Ayam Betawi
Sources:-From Mesra.net
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 ekor ayam-(Ayu gunakan dada ayam 1kg)
*4 batang serai-(Ayu gunak 3 batang aje)
*8 cm lengkuas-(Ayu gunakan sehiris aje)
*3 cm halia
*8 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 3 biji aje)
*3 cm kunyit hidup
*4 batang serai-(Ayu gunak 3 batang aje)
*8 cm lengkuas-(Ayu gunakan sehiris aje)
*3 cm halia
*8 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 3 biji aje)
*3 cm kunyit hidup
*15 tangkai cili padi-(Ayu lebihkan ini)
2 sudu teh jintan putih
2 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih
2 sudu teh jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar -(Ayu tambah)
1 tin susu cair-(Ayu gunakan 1 cawan susu fresh)
4 sudu makan minyak masak
200 ml air
Garam
1 tin susu cair-(Ayu gunakan 1 cawan susu fresh)
4 sudu makan minyak masak
200 ml air
Garam
Cara:-
Bersihkan ayam dan potong menjadi 20
ketul. Perapkan dengan bahan-bahan* yang telah digiling selama setengah
jam. Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah diperap tadi. Biar
sehingga naik baunya dan kemudian masukkan air, susu, jintan manis, jintan putih dan
garam secukup rasa. Tudungkan periuk sehingga ayam tadi masak dan
kuahnya pekat. Angkat dan hidangkan.
salam kak ayu
ReplyDeletewaalla so sedappp nie..ratah2 macmtu pun ok jgk kan..x yah wat lauk..:)selamat berbuka..
Lama akak tak jengah dapur Singapore ni...sedap ayam ini bolehlah akak cuba nanti
ReplyDeleteAssalam Ayu...nampak menarik je ayam betawi ni...waaah dah jenuh makan menu S'pre, menjelajah jauh sikit ya Ayu...hehehe..
ReplyDeleteAssalamualaikum Ayu, menu yg ringkas tapi menyelerakan..tq berkongsi resepi, leh cuba ni..sedap wat ratah2 je ni..
ReplyDeleteAssalam ayu, sedapnya kalo dapat serdak dia pun ok, gaul2 ngan nasi panas mmg best. Kalo buat dengan bahagian dada makan la akk, kalo bahagia lain akk tak mkn heheh..
ReplyDeleteAssalamualaikum Ayu,
ReplyDeletelama rasanya tak berkunjung ke sini.....menarik resepinya ni Ayu. Rasanya pun pasti menyelerakan!
I need double rice for this mouthwatering chicken! Ahhh I like it very much kak :)
ReplyDeletehello ayu, hope you are good. NOt sure about the name of the dish but looks very goood! i think can easily tambah nasi eating this ayam betawi!selamat berpuasa to you too!
ReplyDeleteAssalam Ayu...Ayam betawi Ayu ini mesti sedap sebab kering2 makan dgn sambal n nasi puteh ...power....Ksal...
ReplyDeleteMenarik resepi ni.. Nanti bila2 nak cuba..TQ Kak Ayu..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak Ayu,
ReplyDeletesedapnya ayam masak kering2 cam gini..namanya pun dah buatkan org tertarik..tu yg iza terus berlari ke sini..leh cuba nnt..thanks kak ayu tolong tukilkan dr mesra net sana
zila - walkslm, heheh oklah juga zila buat ratah2.. tapi
ReplyDeletenanti kenalah masak lauk lain sebab lauk ni dah habis kena ratah..hehe
paty - hehe..jemput masuk kak paty..silakan kak kalau sudi nak mencuba ya..
ReplyDeleteummi - walkslm, hahaha..tulah kak ummi, dah jenuh dah makan menu spore nilah yang cuba menu betwi pula ..haha
ReplyDeleteyatie - walkslm, silakan yatie..ayam juga lauk kat rumah kita nikan..hehe
ReplyDeleteembunrosaliza - walkslm, betul tu kak serdak2 dia tu yang best..eh eh..samalh kita suka bahagian dada juga ni..hehehe..
ReplyDeleteamie - walkslm, jemput masuk cikgu Amie..kita pun rasa lama tak kedapur cikgu..
ReplyDeletemana yang sempat lah ya cikgu..
love2cook - heheh..wah love tak realised alih2 kena masak nasi lagi sebab nasi dalam periuk dah habis ya..hehe
ReplyDeletelena - hi lena, i am good thank you..how are you dear..hehe..yes i am not sure of the name too..asal sedap sudahlah kan..hehe..thank you lena for the wishes ya
ReplyDeletekak sal - walkslm, aah kak sal..sahur makan macam ni baru berselera kaksal..nasi panas2 aje boleh pada kita..heheh buka apa hari ni kak?..kasi idea sikit..
ReplyDeletenur nba - silakan nur..kalau sudi mencuba ..tq too nur juga..
ReplyDeleteiza - walkslm, hehehe..actually iza, akak tak pasti keringnya sampai macam gini ke tidak..nak kering macam mana terpulangah kan pada selera masing2 nak berkuah sikit then tak payah masak lama2 sangat ..silakan, iza..akak cuma cuba mana yang termampu aje..hehe..
ReplyDeleteAssalamualaikum Ayu,
ReplyDeletewah ayam betawi...bisa ngomong betawi ngak?? Hehehe...kalau dh kering gini buat meratah pun sedapkan Ayu...kalau kak Nur suka meratah...sedap!!
nuridah - walkslm, wah ngomong2 kosong bisa aje..kalau ngomong betawi ya enggak bisa ..nanti keluarnya cakap german..hahaha..aah knur, kering2 gini memang sedap meratah aje..
ReplyDeletenampak sedap je resipi ini huhu.. nk try satu dlm masa bbrapa hari nanti. nyum nyjm
ReplyDeleteDennis- silakan dennis kalau sudi nak cuba ya..trimaksih sudi singgah keblog akak yg tak seberapa ni ya..
ReplyDelete