Apa2pun terimakasih to CMG, macam biasa akak minta izin dipanjangkan disini pula ya..
Bawal Masak Kicap Bersantan
Sources:-From CMG@Tiffinbiru
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan bawal putih
1 batang leek, kerat dan rendam*-(Tak letak sebab tak ada stok)
1 biji cili merah, hiris serong*
1 biji bawang besar hiris bulat*
2 ulas bawang putih, hiris nipis*
1/2 inci halia, hiris halus*
1 batang kayu manis*-(tak letak ni)
1 kuntum bunga lawang* -(tak letak ni)
2 camca besar pati santan
1/2 cawan air
1/4 cawan kicap lemak
Sedikit gula
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan bawal disiang, cuci bersih, lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis semua bahan2 bertanda (*) hingga layu. Masukkan air dan kicap, biar mendidih. Tambah santan dan kacau. Kemudian masukkan ikan, gaul rata.
- Masak sekejap dan tambah sedikit gula, kacau perlahan dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...
salam kak ayu...
ReplyDeleteIkan bawal!!....alaaa lama gak tak beli ikan bawal..tiba2 macam ter mengidam pulak.. err..terima kasih kak ayu..
Ayu,
ReplyDeleteWe don't have bawal hitam here and anyway don't know why my family from dulu memang tak makan this bawal hitam.I'll use other type of fish and see how it taste. Thanks for sharing:)
mat gebu - walkslm, heheh..tulah mat, akak beli purposely to make this dish..heheh terimaksih juga pada mat sudi berkongsi recipe ya..
ReplyDeleteshereen - shereen yes can use any kind of fish i saja aje nak ikut che mat masak dan gunakanikan bawal..
ReplyDelete