Wednesday, February 20, 2013
Kerutuk Ayam &Telur
Kerutuk atau kerutup kita pernah masak dulu tapi gunakan Udang, dan tak gunakan rempah yang macam kat bawah ni...Tak salah dulu kita ada beli rempah kerutuk tapi kalau tak salah brand adabi kot?..Tapi yang tu kita gunakan Sotong..ermm boleh kita katakan kali ni kita masak kerutuk lagiiii sedap...
Kali ni kita cuba recipe kerutuk ayam & telur ni..sebab kita ada rempah kerutuk yang diterbang jauh nun dari Ganu..Subhanallah sungguhlah sedapppp pada kita..boleh dirate dasyat sedapnya..haha..
Tak terkata, sedapnya ni..kita masak lepas tu baunya pun harum dengan bau daun pandan dan rempah2 tu sampai masuk dalam bilik tau..heheh..Bila kita makan nasi panas2 dengan lauk ni..masyaallah..terasa memang macam kat kampung gitu, imbasan suasana kampung terus flashback gitu..hahaha...nasi berlunggun dalam pinggan..habis kau..tambah lagi sesenduk..amboi..tak ingat ada suami atau anak..heheh...begitulah pukulan kerutuk ni tau!!!
My mum pun cakap sedapp..Mr Hubby & the kids, berselera betul kita tengok dia orang makan..alahai berbaloi lah kira masak lauk ni!!!...Terimakasihlah buat teman yang menghantar rempah ni pada kita ya..
hanya tuhan saja yang dapat membalas budi baik mu itu..
Oleh kerana, rempah datang dari Ganu, kenalah cari recipe dari Ganu juga kan..so kita cuba recipe kerutuk ayam dari dapur maya Nor Terengganu..., minta izin ya Nor dipanjang2kan recipenya disini pulak..memang bestlah recipe ni..basically both recipe & rempah sudah menjadi my family favourite ler..Apa yang tinggal rempahnya tu kenalah guna cermat2..heheh..:)
psst..kalau dah habis nak order lagi boleh tak?..hehehe
Kerutuk Ayam & Telur
KERUTUK AYAM K.Nor Style
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 ekor ayam ~ dipotong 4(nak potong kecik2 pun boleh)-(Ayu guna ayam griller so kecil sedikit)
3 sudu besar rempah kerutuk/gulai ~ bancuh dgn sedikit air panas-(Ayu guna REMPAH ASLI KAMPUNG -Dayang Suri, dari Terengganu-Sedapppp)
1 cawan santan fresh-(Ayu gunakan 1/2 santan pekat dari 200ml kotak)
1 cawan air
2 keping asam keping
2 sudu besar cili mesin-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
2 sudu besar kerisik-(Ayu gunakan 11/2 sudu besar aje)
2 helai daun pandan
1 bj bawang besar ~ potong 4
2 bj cili merah ~ belah 2-(Ayu campak cili padi merah buat kunyah..heheh)
nisan/gula melaka-(Ayu guna gula melaka sebesar ibu jari)
garam
minyak
bahan penumis (rempah 4 beradik):
1 btg kulit kayu manis (dlm 2 in panjang)
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
bahan yg diblend:
1 labu bawang besar
3 bj bawang merah
5 ulas bawang putih
1in halia
1in lengkuas
1in kunyit hidup
Cara:-
Panaskan minyak dan tumis bahan penumis/rempah 4 beradik hingga wangi dan masukkan cili mesin.
Goreng hingga sedikit garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
Goreng lagi dan masukkan rempah yg dibancuh dgn sedikit air panas.
Bila tumisan dah pecah minyak masukkan daun pandan, garam dan asam keping.
Masukkan ayam dan gaul sebati.
Biarkan rempah mesra kat ayam dlm 10minit baru la dimasukkan 1 cawan air.
Biarkan hingga mendidih.
Pastu masukkan santan fresh, nisan/gula melaka.
Masak hingga hampir pekat dan masukkan kerisik.
Masukkan bawang besar yg dipotong 4 dan cili merah yg dibelah 2.
Masaklah hingga ayam masak dan kepekatan yg disukai.
Hidangkan panas2.
* Jika nak letak telur dlm kerutuk:
kupas kulit telur yg dah direbus, belah sedikit telur (2 atau 3 belahan - hanya kena putih telur jer)
kemudian goreng dalam minyak yg panas hingga kekuningan
angkat dan toskan.
(telur perlu dibelah supaya tidak meletup semasa proses menggoreng)
# Kerutup ayam ni selain dimakan dgn nasi putih, sedap sgt dimakan dgn pulut kuning.
Selain tu best gak makan dgn roti.
Selain penggunaan ayam, boleh tukar kepada daging.
salam akakkk... miss u oledi lorrr... hehehe..
ReplyDeleteuishh.. dahsyat pujian kak ayu pada kerutuk ni... rasanya sy pun ada lagi rempah kerutuk kat rumah... bila kak ayu dok puji melambong tu mmg wajibla kena cuba.. hehehe...
madiha - walkslm, heheh..miss u too..i m back!! hahah betul tu ratna..memnag sedap kerutuk ni pada kami..akak makan sampai berapa kali bertamabh nasi tau..hahah..memnag wajib cuba..kalau ada rempah yang dimaksudkan tu..hari ni nak masak lagi lauk ni..hehehe...
ReplyDeleteAisey, your propaganda ni melemahkan jantung I .. but, but, but.... mana nak cari rempah kerutup tu kat sini?.. Hukhukhuk!!!!
ReplyDeletemuahahhahaha.. gelak dulu.. hahhahaahhahahahaha ... u know why kan.. hahhahahhahaha... adehh tegang urat perut ku.. mana nor punya ! nak rasa gak ! mesti nak cakap, dah lama jd baja huh...
ReplyDeletecaption yg kecik tu yg buat ai gelak manjang tau hahhahahahhaha
tq for trying ya.. love u :)
Aslmkm kak Ayu...lapor nasik ni..hulur2 le sepinggan 2 ayam kasik lebih ya..heheh
ReplyDeleteshereen - wahahahaha...oh itu rempah kena order dari terengganu lah shereen..hahahhaa....mungkin u ada connection dengan orang2 ganu bolehlah order..sedap betul tau semalam i masak lagi lauk ni...adeh..masak nasi sikit pulak tak boleh nak tambah..huhu..
ReplyDeleteNor- muahahahahaa....yes i know why....hahahah..kita tegang urat juga ni nor..hahaha...nor..caption kecik tu ..saje aje uji2 nasib..wakakakakaa...tinggal last 3 sudu makan rempah ni aje..itulah yang last nanti...thank u to you too dear..:)
ReplyDeleteanna - walkslm, boleh anna, marilah nasi sepinggan tak cukup tau kena berpinggan2 kalau makan..huhu
ReplyDelete