Wednesday, February 20, 2013

Talam Gurai


Sebenarnya Kuih Talam Gurai ni kita dah buat lama sebelum puasa tahun lalu, disebabkan kita tak dapat jumpa, or terlupa mana kita dah letak recipe ni, kita terpaksa tangguh dulu, sebab on the print out ada those things yang kita scribble dan adjust...Bila pertama kali kita tengok recipe ni kat dapur maya Kak Nur..macam terpanggil untuk mencuba sebab dalam bahan2nya tu ada satu bahan yang kita suka makan, eh minum, air kelapa laut..dulu waktu duduk di Kuala Lumpur (kita pernah tinggal diSentul tau tumpang rumah cousin kat sana, kalau pernah dengar Flat Sri Kelantan, ah kat situlah kita tinggal selama 2 tahun(sebelum berumahtangga)..sebab bekerja di Segambut, hari2 pergi Kerja, bergayut kat pintu bas SJ kalau tak silap(warna biru time tu), sebab bas penuh..kalau tak naik, maka lambat ler pergi kerja.., uish those were days..tak dapat ku lupakan ..heheh....

Ok back to this, kita pernah pergi Petaling street dan minum air sea coconut ni kat sana..dan lagi satu air mata kucingnya uish memang sedap ler..itu yang teruja nk cuba kuih ni..Talam ni got its own unique taste..ada rasa macam koleh2 pun ada sebab guna tepung kacang hijau(mung bean powder)..sedap ditekak kita..terimakasih Kak Nur for sharing this recipe, kita panjang2kan disini pula ya..:)

Talam Gurai
Resipi: Adaptasi dari buku One Publisher
Sumber: Nuridah Salleh
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction

Bahagian Bawah
100 gm gula pasir
100 gm tepung ubi
200 gm tepung kacang hijau
300 gm gula melaka atau gula merah
1 tsp pewarna coklat (pilihan)
1 tin kelapa laut dihiris kecil
1 tsp garam
1200 ml santan cair-(Ayu gunakan 300 santan pekat + 900 air)
2 helai daun pandan

 Cara-Cara
1. Masak gula melaka, gula pasir, daun pandan dan sedikit garam dengan
separuh dari santan cair tadi, tapis.
2. Bancuh lebihan santan bersama tepung kacang hijau, tepung ubi dan garam,
tuang air gula tadi, gaul rata.-(Ayu tapis)
3. Panaskan adunan hingga naik wap dan masukan kelapa laut. Tuang ke dalam
loyang (10 x 10)" yang dialas kertas plastik dan kukus hingga masak.


 Bahagian Atas
30 gm tepung ubi
100 gm tepung beras
100 gm gula
50 gm sagu biji (cuci dan toskan)
250 gm air kelapa laut (1 cawan dari tin kelapa laut)
800 ml santan pekat-(Ayu gunakan 400g santan pekat + 400g air)
1 tsp garam


Cara-Cara
1. Satukan semua bahang kecuali sagu biji, gaul rata(Ayu tapis lepas gaul, baru dipanaskan) dan panaskan diatas api
perlahan hingga naik wap. Masukkan sagu biji.
2. Tuang keatas lapisan bawah tadi dan kukus lagi selama 15 minit atau
hingga masak.

41 comments:

  1. Kita pun suka buat kuih talam lately. Hari tu tak boleh masuk kat sini coz blog dah di privatekan.

    ReplyDelete
  2. hazila - aah zila, kadang2 tu memnag teringin nak makan kuih2 talam nikan..blog tutup that day...sekarang dah buka balik dah...heheh..:)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Kak...
    Suka kuih talam..tapi tak pernah try buat sendiri

    ReplyDelete
  4. I've got no idea that honey sea coconut comes in a tin! Oh, I must go and cari.. thanks for the info n I really miss ur blog:)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Kak Ayu..Sea coconut..saya pun suka minum air dia..tapi belum pernah adaptasi jadi kuih lagiiii

    ReplyDelete
  6. salam ayu cyg..lama kita tak bual2... harap semua sihat... WAH HAMPIR SAMA PULA MENU KTIA PAMIR HARI NII hehehe talam....

    ReplyDelete
  7. Salam kak ayu, mmg sllu beli kuih talam cam ni sebab xreti mau buat,hehe...sedap tuu...

    ReplyDelete
  8. Mama tak pernah pulak guna kelapa laut ni. Rasanya ni first time tengok. Tapi tengok gambar kuih tu, ish, bergetar kalbu ku... :)

    ReplyDelete
  9. salam rindu ayu..pergh tgk foto tu pun dh tau kesedapan & kelembutan kuih talam tuh..terliur sehh!

    ReplyDelete
  10. as-salam
    cantiknya talam talam gurai !!
    geram tengok!

    ReplyDelete
  11. As'salam Ayu

    Akhirnya dapat juga masuk log you ni hehehe. Talam gura first time tau dengar ker ct aje yang baru tahu hehehe. kalau gi MidVelly ada gak air mata kucing yang umphhh gak hihi

    nampak menarik, kuih talam gurai ni memang ct gemar.

    ReplyDelete
  12. aslmkum ayu..lama dah tak dpt masuk dapur ayu.. rindu nak sepah2 kt dapur .. hurmmmm talam..rasa dah lemak2 manisnya.. mmg rasa nak menalam jugak ni..

    ReplyDelete
  13. Aslmkum Ayu
    citer Ayu pernah tinggal di Flat kat Sentul b4 kahwin...naik bas...bergayut ke tempat kerja....mcm sama dg kisah kita...hi..sypun b4 kahwin dok kat Flat di situ tumpang kejap rumah kwn tp lupa Flat mana. tp tak sampai 2 thn....hanya 2 bln pindah rumah sewa di kg Baru.
    kuih talam gurai....ada letak kelapa laut...pasti berbezakan rasa dg talam biasa.

    ReplyDelete
  14. re; mmg betul spt komen Ayu...mmg kena sentiasa bersedia utk meraikan tetamu...masak2 meraikan tetamu termasuk tetamu dr Msia juga, dah dtg jauh2 biasa diraikan.kalau ada tetamu yg di jemput dlm masa singkat itu yg buat kelam kelibut sikit.

    ReplyDelete
  15. Salam ayu. Pe kabor? Hehehe....sukenye saya ayu dh bukak balik blog ni. Sian sya hri tu tk leh nk masuk jenguk2 dapur ayu huhuhu... Apapun rayuan ku..jgn la totop lg blog ni. Sedih sya. Anyway makasih byk bukak balik tempat perkongsian ilmu ni. Tghari td excited nk hntr pesanan kat sini bila tgk ayu dah bukak balik blog tp tak sempat. Bizi le pulak td. K, tq sis...

    ReplyDelete
  16. Assalam Ayu.. Akak dtg bawak piring ni.. Hehee.. Nampak sungguh menyelerakan.. :)

    ReplyDelete
  17. faradean - walkslm, alahai fara, kalau rumah tak ramai orang beli sudah ..rumah akak ni ramai tapi orang tua2 aje yang makan kuih talam ni budak2 tak pandang pun..hehe

    ReplyDelete
  18. sheren - actually i pun tak tahu, ternampak one day kat supermarket, itu yang bila nampak recipe ni i terus nak cuba sebab pernah nampak sea coconut dalam tin tu..hehe..i miss you too dear..

    ReplyDelete
  19. sue - walkslm, sea cocout tu sedapkan airnya..manis2 lemak..yes sebab first time akak nampak recipe ni itu yang akak nak cuba tu..hehe

    ReplyDelete
  20. ilahjy - walkslm,betul tu kak lama tak berbual...tulah kebetulan pulak hari ni kita tayang kuih juga ya..heheh..same thinking lah kita ni..:)

    ReplyDelete
  21. Evelyn - walkslm, yalah lyn, kalau tak ramai yang suka kat rumah beli aje senang kan dear..makan pun sikit ajekan..

    ReplyDelete
  22. mamafami - kita pun sama ma, first time sea coconut dibuat kuih..memang tak pernah jumpa kan..hehe..

    ReplyDelete
  23. inahar - salam rindu juga puan doctor..heheh thank you doc..

    ReplyDelete

  24. ady - walkslm, terimaksih ady..cubalah bila2 ada waktu tu ya..

    ReplyDelete
  25. ct delima - walkslm, hehehe..terimakasih ya ct sebab masih sudi singgah kesini..talam gurai kita pun first time dengar..itu yang nak cuba buat ..air mata kucing sedap kalau yang beli punya kalau buat sendiri macam tak jadi aje..hehe..kita tahu ct memang gemar kuih2 talam nikan..

    ReplyDelete
  26. dZana - walkslm, alahai..terharunya..cikgu pun masih sudi nak kesini..rindu juga kat teman2 semua..betul tu cikgu talam ni lemak2 manis...cubalah cikgu..walaupun kita tahu jadual cikgu padat kat sekolah tukan..:)

    ReplyDelete
  27. marsita - hehe..itulah first impression kita bila nampak kuih ni...kita pun dah lama juga tak buat..kuih ni tahun lepas sebelum puasa buat..hehe

    ReplyDelete
  28. mamasya - walkslm, aah mamasya..begitulah kita pernah tingal kat KL pada tahun 1992-1993..waktu kita kerja kat Segambut..tinggal dengan cousin, memang banyak dugaan waktu tu..menumpang rumah orang, time tak ada air, kena angkat air satu baldi ambil dimasjid berdekatan..lepas tu angkat keatas rumah tingkat 12, dan kebetulan lift pulak rosak..bayangkan kena angkat naik tangga, just to mandi ala kadar sebab nak ke pejabat...huhu...aish kalau cerita memang tak habis..maklum ler duduk jauh dari keluarga...sebab nak cari pengalamanlah kita kerja kat KL ....

    yes kita faham situasi mamasya tinggal disana..kena on the look out kan..especially kalau diberitahu dalam waktu yang singkat untuk prepare masak2...:)

    ReplyDelete
  29. ana - walkslm, Baik alhamdullilah, ..kita pun kesian pada teman2 yang masih sudi nak kesini dan pada yang nak cari recipe...tapi apakan..daya..huhu..sunyi aje blog kita bila ditutup..terimaksihlah ya ana..:)

    ReplyDelete
  30. sheila - walkslm, heheh..mari lah ambil berapa potong yang bekenan tu ..heheh..
    alahai kuih ni tahun lepas kita buat baru nilah ada chance masukkan blog..hehe


    ReplyDelete
  31. salam ayu ...kreatip ehh!..kelapa laut pun bole buat talam..sure sedap nih...

    ohh those days keje...bergayut was a must...haha...tak de $$ nak beli kete..so memang tererlah bab2 gayut n kejar mengejar bas...hihi...ingat2 balik..lucu pulak!

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Ayu,
    Sedap dan lembut sangat nampak talam tu. Nasi briyani kat bawah tu pun waaaaaaa.....tertelan air liur ku ini....

    ReplyDelete
  33. kak nik - walkslm, ada bahan tulah yang kita teruja nak cuba ...
    betul tu time baru2 kerja mana ada hasil nak beli kereta kan..rumah pun menumpang rumah orang..hehhe..kalau bab kejar bas ni...mengalahkan speedy gonzales!!!..hehe

    ReplyDelete
  34. wattie - walkslm, kak wattie, lama tak dengar suara akak..tengok sibuk dan bisness pun makin maju..all the best ya kak..happy for you...:)

    ReplyDelete
  35. Looks so yummy...nice colour combo!!

    ReplyDelete
  36. Dh lama kak Nur tk tengok Ayu menalam...pasti kejadian nya cantik dn menyelerakan....kak Nur yg terliur pulak...hehe....

    ReplyDelete
  37. Aduh teringin benar buat kuih mcm ni...tp keadaan tak mengizinkan...cuci mata aje la kat sini...

    ReplyDelete
  38. GK - thank you dear..the taste also sedap tau..:)

    ReplyDelete
  39. Nuridah - aah kak kita memang dah lama tak menalam..inilah yang latest kuih talam yang kita buat..hehe..
    bayangkan last year tu..hehe
    sekarang asik mengadap si budak 'jendul'(Iqram) aje..tengokkan homework dia..nak buat kuih pun macam dah penat gitu..

    ReplyDelete
  40. azian - heheh cuci bersih2 ya azian..hehe..betul tu kadang2 keadaan tak mengizinkan..beli aje senang..:)

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)