Tuesday, July 23, 2013

Ayam Goreng Kunyit Berserai

Buntu buntu buntu nak masak apa....alahai bila dengar ayam aje kita naik pening dah tak tahu nak masak apa dah..asik ayam goreng kunyit ajelah .. kalau dah tak kuasa nak fikir lama2..kali ni kita cuba ayam goreng kunyit with a tweak...leburkan dia dalam cilipadi, serai, bawang dan halia kisar..ah jadilah dia ayam goreng kunyit berserai, boleh gitu?..Bolehlah nyah..anak2 makan aje tapi mak dan warga tua makan sayurnya ayam tu sikit aje kita rasa2....layan ajelah ya..

Ayam Goreng Kunyit Berserai
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg ayam dada -dipotong dadu dan lumur dengan jus limau dan diperap
dengan kunyit & garam
*1 inci halia
*20 biji cili padi atau lebih- boleh kurangkan kalau takut pedas.
*1 biji bawang besar
*2 batang serai
(*bahan dikisar halus)
2 sudu besar sos tiram
5 batang kacang panjang dipatah2kan 1 inci panjang
bunga kobis secukupnya
3/4 cawan air atau secukupnya
air asam secukupnya
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara:-
Goreng ayam yang telah diperap dengan garam & kunyit serbuk tadi. Angkat dan  gunakan sedikit minyak dari mneggoreng ayam tadi untuk menumis. Tumis, bahan2 kisar hingga naik bau dan garing, masukkan sos tiram dan air asam secukupnya. Masukkan Kacang panjang & bunga kobis gaul rata, masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sekata. Masukkan air dan biarkan seketika. Gaul lagi hingga sayur layu empuk dan ayam meresap rempah2nya. Siap untuk dihidang.

10 comments:

  1. simple je mcm ni...tp turut terpaut selera.. :-)

    ReplyDelete
  2. Tok tok tok...salam ayu
    Kita dtg nk mintk sket ayam kunyit serai tu...
    Mesti wangi harum je bau ayam tu. Haah la kita pun dh tk tau nk msk apa dgn ayam ni hu3...best gak idea ni. Buh serai biar wangi2 baunye he3...
    Hri tu kita tgk mee boyan. Kita dgn ank yg 2nd suke mee tp kat rmh ni ramai yg suke mihun. Klau ank 2nd tu kat kolej tk msk mee le sbb kita sorng yg kena mkn byk hu3...
    Bila ayu nk stat wat kuih raya???

    ReplyDelete
  3. Sedap lauk cam ni buat bersahur, kan...

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum sis..
    Samalah kita..buntu..jgn kata sahur je berbuka pun ...sampai rasanya nak makan ikan bilis goreng ngan bawang je..hik hik..ayam ni pun sodap gak..

    ReplyDelete
  5. cida - betul tu malam2 makan sahur mata ngantuk lauk simple2 ajelah kan..

    ReplyDelete
  6. ana - walkslm, ambil lah ana..hehe..masak ayam lauk buntu ni..heheh
    wah anak2 suka mee hoon ya..sama lah macam kita suka mee hoon..tapi my
    anak2 suka mee kuning..kalau masak mee ..mee kuning yang lebih..mee hoon kena asingkan sikit untuk kita..kita ingat nak start buat kuih raya next week..
    itu pun tengoklah kalau ada kerajinan buatlah 2-3 aje..kalau malas 1-2 aje..hehe
    kita tengah survey nak buat cookies apa ni ana..:)

    ReplyDelete
  7. gee - aah gee..lauk simple2 aje..makan pun mata pejam ..hehe

    ReplyDelete
  8. kerull - walkslm, hahahaa..memang macam tu lah kerull...betul..betul..betul..
    akak pernah juga goreng ikan bilis dgn bawang cili aje sebab brain block nak masak apa..haha

    ReplyDelete
  9. Ayu,

    usually for Sahur this kind of dish would be better...sedap..mata pun tk jadi ngantuk..hahaha...kalau kak Nur boleh bertambah nasi...hehe...nk kasi bdn naik sikit.

    ReplyDelete
  10. Nuridah - aah kak nur, actually sahurkan lauk simple2 aje dah boleh kan..sebab makannya sikit aje sebab ngantuk..haha...kak nur nak kasi naik badan?..wahhh..kita ni nak kasi turun badan punyalah susah..perut ni asik kedepan aje..orang ingat kita ngandung lagi tau..wahhhhahahaa..:(

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)