Wednesday, July 24, 2013

Prawn Noodles Soup

Pada suatu pagi yang tak berapa pagi..kita kena hantar Marsya ke sekolah sedikit awal kerana Marsya ada remedial lesson..kebetulan Mr Hubby pulang sekejap kerumah so dapatlah dia menghantar Marsya dan juga kita ..lepas tu kita cakap kita nak pergi pasar nak beli apa2 yang patut untuk berbuka..kita tanya dia nak buka apa petang tu..dengan tidak semena2..dia jawap..'Ah tak nak cakap lah..cakap pun bukannya awak nak buat!!''..Uish anjat gegerl bila Mr Hubby jawap macam tu..kita tanya dia..eh bila masa yang awak request apa2 kita tak buat..most of the time will diusahakan punya..''See, see you forgot!'' Mr Hubby jawap.."I've already told you that day but you refused to do instead you buat your the other mee, which is mee bandung.." wah!!!...kita jawap..sumpah tak ingat hahaha..then I paused sekejap..oh Prawn Mee is itttt?..He answered..YESSSS LAH...!!!
Wahh..dalam hati rupanya dia merajuk lahhh..hahaha..kita jawap uish dah tua2 merajuk buruknya..hahaha..Oklah kita buat...so terjadilah prawn noodles ni...:)

Bila diingat balik kita pernah cuba buat Prawn Mee recipe dari CMG..tapi recipe tu kuahnya menggunakan cili kisar, kira kuahnya merahlah kan. So based on the same recipe.. kita adjusted ikut citarasa kami iaitu, kita buat kuahnya clear. Prawn Noodles Soup yang pernah kita makan kat Singapore ni memang kuahnya jenis yang jernih, tidak ada telur rebus tapi ada fish cake dan hanya sayur sawi dan taugeh digunakan instead of kangkung..Then cilinya pula just hirisan cili padi kicap to go along with it..I would rate..the taste is almost there..alhamdullilah..(tekan lift nampak)..Oh yes, prawn stok tu kita masak dalam 1 jam tau..renehkan dengan api pelahan..so kalau nak buat kena start awal lah ya..Kita masak kuahnya pun lepas asar..untuk teman2 yang bekerja, maybe boleh cuba ni time weekendlah kan..:)

Prawn Noodles Soup
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan Untuk Stok Udang:-
1 kg udang sederhana besar, kupas kulit dan buang urat belakang udang, asingkan kulitnya
2 batang saleri, potong besar2
1 batang lobak merah, potong besar2
1 biji bawang besar, belah 4
2 ulas bawang putih, cincang halus

Bahan Untuk Kuah:-
4 ulas bawang putih, diketuk
2 biji bawang besar*
5 biji bawang merah kecil*(*dikisar halus)
20 g gula batu
2 kiub pati ayam
3 sudu besar kicap cair
3 sudu besar sos tiram
Garam dan serbuk perasa

Bahan Lain:-
Mee kuning dan Mee hoon secukupnya dicelur
10 biji telur burung direbus atau telur ayam
2 keping fish cake dihiris nipis
Taugeh, dicelur
Sayur sawi dicelur
Hirisan daun sup/bawang
Bawang goreng

Cili padi kicap:-
cili padi secukupnya dihiris 
kicap cair
gaulkan.. siap untuk dimakan dengan prawn noodles.

Cara membuatnya:-
UNTUK STOK UDANG:- Kulit udang dicuci bersih dan toskan. Dalam periuk, panaskan 2 camca besar minyak dan tumis bawang putih hingga wangi, masukkan kulit udang dan kacau goreng hingga bertukar warna. Tuang 4 - 5 liter air dan masukkan saleri, bawang besar dan lobak merah. Renih 1 - 1 1/2 jam dengan api perlahan. Cedok keluar buih2 yang timbul untuk mendapatkan stok udang yang jernih. Kemudian tapis stok tadi, kisar kulit udang bersama saleri, bawang besar dan lobak merah hingga halus. Tapis dan satukan kedalam stok udang.

UNTUK KUAH:- Udang yang telah dibuang urat belakang tadi, dicuci bersih dan gaul dgn sedikit garam. Goreng dalam minyak hingga udang bertukar warna, angkat dan toskan (ketepikan untuk diguna kemudian). Dengan menggunakan minyak gorengan udang tadi (mungkin dah berair sikit  sebab air udang.. tapi tak apa) tumis bawang putih hingga wangi, masukkan  bawang besar dan bawang merah kecil yang dikisar tadi. Tumis hingga pecah minyak. Tuang tumisan kedalam stok udang dan jusnya tadi(macam tumis darat gitu). Gaul hingga sebati. Masukkan kiub ayam, fish cake dan gula batu, biar mendidih. Perasakan dengan sos tiram, kicap cair, garam dan serbuk perasa. Renehkan dengan api kecil.Bila mendidih, boleh kaup fish cake yang telah masak keluar dan ketepikan untuk digunakan kemudian.

PENYEDIAAN Prawn noodles:- Celur mee hoon hingga lembut, begitu juga mee kuning. Dalam mangkuk yang sesuai, masukkan sedikit mee hoon dan mee kuning, tabur taugeh, dan sawi. Tuang kuah hingga hampir memenuhi mangkuk, hias dengan telur rebus, udang goreng, fish cake hirisan daun sup/bawang, bawang goreng. Sudukan hirisan cili padi kicap cair ke dalam mee untuk rasa lebih enak dan balance.

16 comments:

  1. kicap cili dan udang?
    omg tak tahan tgk

    ReplyDelete
  2. sabar jerk nengoknya...
    mengeliurrrkan

    ReplyDelete
  3. irfa - hehe..kunyah cili padi lepas tu menangis no song..hehe..tapi sedap..hehe

    ReplyDelete
  4. mas - heheh...dugaan bulan puasa ya mas..hehe

    ReplyDelete
  5. Salam K.Ayu..apa kabar?Emmm...sedapnyaaaa klu dapat mkn yg panas2!!

    ReplyDelete
  6. sedapnya..terliur tengok gambar...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Ayu,

    wah mee udg..pasti sedappp nie...tk leh tenung lama2..takut...hehe kelakar la Mr hubby ngan Ayu nie...kak Nur sampai beritau hubby kak Nur...hehe akak cakap "bang Ayu nie kelakar la"..sampai akak bacakan cita Ayu berdua tu...hee...ada2 aja Ayu nie.

    ReplyDelete
  8. agak2 en. hubby akak baca tak blog akak ni.. karang merajuk kali ke dua plak cerita dia merajuk masuk blog.. hehe..
    bila baca cerita akak ni teringat yg sy pun belum sempat lg melunaskan permintaan en. hubby sy nak mkn bubur.. samada bubur candil atau badak berendam katanya.. nampaknya cuti ni kena buatlah juga.. dia jarang buat permintaan sebenarnya.. kalau dah dia minta buat tu mesti sbb dia teringin sgt.. tp tulah.. time dia minta tu hari kerja mmg tak sempatla nak buat..

    ReplyDelete
  9. pena rozie - hahaha..sabar2 ya rozie..akak kasi idea aje ..:)

    ReplyDelete
  10. azatie - walkslm, baik alhamdullilah dear..memang sedap pada kami ni atie..hirup kuahnya dan gigit cili padi tu fuh terangkat monto..kepedasan..haha

    ReplyDelete
  11. nida - hehe..dugaan berpuasa tu..hehe

    ReplyDelete
  12. nuridah - walkslm, kak nur!!,,wakakaka..kak nur, macam tulah kak nur, kita terperanjat bila mr hubby cakap macam tu..kita baru terkeseng2 nak turun kereta..dia cakap macam tu..kita masuk balik kereta tau..hahah..tanya baik2 balik hahha..pucat sekejap ..hehehe..

    ReplyDelete
  13. madiha - hahahha..dia tak bacalah ratna..kalau dia masuk blog akak pun sebab akak suruh dia masuk..minta tolong click2 kan nuffnang tu aje itu pu kalau disuruhlah..kalau tidak jangan harap ler..hahah itu yang akak boleh tulis macam ni..anyway kalau dia baca pun tak kisahhh..wakakakakaa...
    hahaha..hubby ratna pun ada permintaan yang ratna pun belum lunaskan ya..hahaha
    cepat2 ratna ..kena buat ..hehe nanti takut macam hubby akak merajuk..heheh..pucat muka akak bila dia cakap macam tu..kira dia tak happy lah tu..hahhaa..ambik aku..hahaa..

    ReplyDelete
  14. Salam ayu...
    Wakakaka...geli ati bila ada org merajuk sbb request tk dpt lg...seb baik dia ckp kalau tk, ayu tk tau la cik asben merajuk he3...

    Huahahaha...sedapnye mihun udang ni. Rasa nk wat tp bila ye leh wat...sbb nk wat mee rebus dulu. Stok keledek dh nk kecut hu3...td kita g selongkar dapur TTM melben tu. Jumpa le mee rebus wak wahid. Mcm sedap je...cik asben kita klau mee rebus mmg peberet.

    Dh wat kuih raya ke? Kita bru wat 2. Conflake madu wajib wat n biskut nestum selendang rindu dr Myresepi. Pas ni nk g rmh kak wan citarasawan tgk semekut apa yg best nk wat. Ok ayu slmt mbaking semekut raya....

    ReplyDelete
  15. ana - walkslm, hahahhaa...ana, kit suami isteri nikan..kalau bercakap macam tulah ana..kadang2 kasar juga kita berkata2 tu tau..hehe

    oh hubby ana suka makan mee rebus ya..samalah macam my mum..suka mee rebus..hari tu kita buat mee rebus juga tapi tak masuk blog lah..sebab dah selalu masukkan..kita nak buat juga ni kuih raya..tengok kawan2 ramai yg dah start mengukis..jeles i tau..
    cornflake madu memang wajib..aah cubalah jenguk2 dapur kak wan..banayk cookies kat dapur dia tu..selamat membaking biskut raya juga buat ana..kalau ada lebih campak kat sini dalam 10 balang ..wakakaka

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)