Menu yang dah lama buat tapi terperuk aje kat dalam draft ni..Masak Nasi Goreng Bunga Kantan waktu Mr Hubby tak ada,..waktu tu he was in Brunei..disebabkan tak ada boss, jadi manager pun malas nak masak bagai2..so goreng nasi ni aje for the kids & me, my parents pun tak ada waktu tu...so memang confirm bermalas-malasan..hehe..uish kita rasa not only me yang akan rasa macam ni bila Hubby tak ada, rasa2nya teman2 out there pun begitu juga kot?..hahaha ...nak masak memang berkira..hahaha..kalau boleh nak beli aje..
Pertama kali nampak nasi goreng ni dah lama juga kat dapur Sofea aka Kak Fiza..macam pelik gitu dan tak dapat nak bayangkan rasa nasi goreng yang bubuh bunga kantan!!!..Yalah kita ni tak berapa pandai masak menggunakan bunga kantan..kalau masak asam pedas pun jarang betul gunakan bunga kantan..atau apa2 yang guna bunga kantan memang tak letak atau letak sikit aje, sebab takut bau dan rasanya very overpowering....kira macam rugilah kalau beli pun..So bila tengok ramai yang dah cuba dan review was good..teruja pulak nak mencuba..belilah juga sebatang bunga kantan kat pasar sebab nak cuba nasi goreng ni..mahal juga sebatang kat sini 60 cent..:) Kita hiris bunga kantan ni dan masak sekali dalam nasinya sebab memang masih ragu2 nak makan bunga kantan fresh like that lepas nasi digoreng macam recipe asal...heheh..so at least dapat lah juga bau dan terasa keharuman bunga ni dalam nasi goreng kita...
Anak2 kita suka pulak dengan nasi goreng ni!!!!..Bertambah dia orang makan..heheh tak sangka betul tau..memang sedapp dan ada sedikit kelainan dari nasi goreng2 yang lain..Harus dicuba kalau nak kelainan dalam menggoreng nasi..Thank you sofea for the recipe dan idea..minta izin dipanjang2kan disini pula ya...:)
Nasi Goreng Bunga Kantan
Pertama kali nampak nasi goreng ni dah lama juga kat dapur Sofea aka Kak Fiza..macam pelik gitu dan tak dapat nak bayangkan rasa nasi goreng yang bubuh bunga kantan!!!..Yalah kita ni tak berapa pandai masak menggunakan bunga kantan..kalau masak asam pedas pun jarang betul gunakan bunga kantan..atau apa2 yang guna bunga kantan memang tak letak atau letak sikit aje, sebab takut bau dan rasanya very overpowering....kira macam rugilah kalau beli pun..So bila tengok ramai yang dah cuba dan review was good..teruja pulak nak mencuba..belilah juga sebatang bunga kantan kat pasar sebab nak cuba nasi goreng ni..mahal juga sebatang kat sini 60 cent..:) Kita hiris bunga kantan ni dan masak sekali dalam nasinya sebab memang masih ragu2 nak makan bunga kantan fresh like that lepas nasi digoreng macam recipe asal...heheh..so at least dapat lah juga bau dan terasa keharuman bunga ni dalam nasi goreng kita...
Anak2 kita suka pulak dengan nasi goreng ni!!!!..Bertambah dia orang makan..heheh tak sangka betul tau..memang sedapp dan ada sedikit kelainan dari nasi goreng2 yang lain..Harus dicuba kalau nak kelainan dalam menggoreng nasi..Thank you sofea for the recipe dan idea..minta izin dipanjang2kan disini pula ya...:)
Nasi Goreng Bunga Kantan
sumber : sofea@after6am
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 3 mangkuk nasi
- 3 s.b udang kering
- 4 biji cili padi..nak pedas tambah lg.-(Ayu gunakan segenggam cili padi jangan ikut saya ya..hehe)
- 2 ulas bwg putih
- 2 s.b cili kering mesin-(Ayu gunakan 1 sudu besar aje)
- lobak merah ..potong dadu
- 4 biji kacang buncis
- 1 kntum bunga kantan ..hiris nipis
- sehelai daun kunyit..hiris halus
- 3 s.b sos tomato
- 3 s.b kicap manis
- isi ayam,udang @ sotong..ikut suka
- 2cm belacan -(Ayu tambah)
- garam secukup rasa
- minyak utk menumis
- 2 biji telur
Cara-cara
- Tumbuk/kisar udang kering,bawang putih dan cili padi.
- tumis bhn yg ditumbuk tadi bersama cili kering mesin.
- setelah garing masukkan masukkan isi ayam,udang, sotong, lobak merah dan kacang buncis -(Ayu masukan daun kunyit dan hirisan bunga kantan waktu ni)
- kemudian masukkan telur,kacau rata dan masukkan nasi.letak kan garam,sos tomato & kicap.
- setelah masak semuanya,baru masukkan bunga kantan yg telah dihiris nipis tadi.-(Ayu hiris buat jiasan aje)
- siap utk dihidang.makan panas2 dgn aroma bunga kantan yg sggh menyelerakan..
Salam Kak Ayu,
ReplyDeleteAllah.. meleleh-leleh dah air liur ni ha... Bertambah meleleh sebab puasa lagi hari kekekekeke. Nanti nak cuba lah recipe Kak Ayu ni dan izinkan saya share di blog saya pulak ye nanti? In shaa Allah. (Ntah bila nak masaknya pun tak tau hehe)
Honey - walkslm, oh puasa hari ni ya..selamat menjalani ibadah puasa serta selamat berbuka petang nanti ya..silakan honey, tak apa ambil aje recipenya dulu..bila2 nak cuba dah ada kan..hehe..
ReplyDeleteSalam ayu
ReplyDeleteKita suka bunga kantan. Wat kerabu pun buh bunga kantan. Bau nye sedsp. Kat sini pun mahal. Antara rm1.5o to 2.00 sebatang. Paling murah kita jumpa kat jaya grocer. 1.00 to 1.50 sbtg. Kira ok le tu.
Macam nasik goreng kerabu or nasik goreng thai. Sedapnye
salam dear.. miss u !
ReplyDeleteuishhh segenggam cili api u! hehehe
ana - walkslm, kita suka bau bunga kantan..tapi tak boleh banyak sangat makan..macam pijor gitu lidah..hehe..
ReplyDeletetulah kat sini 60 cent..kalau diconvertkan duit sana mau ada rm$2.00 sebatang..mahal juga tukan..
Nor - wakakaka..miss u too dear...jangan ikut kita letak segenggam tu(untuk refence kita aje tu) ..hahaha..anak2 & hubby dah kena train makan pedas2 ni..except for marsya lah..belum season lagi lidah dia..haha..
ReplyDeleteWah! fav k.gee ni... tp bnga kantan mahal di sini... 1 kuntum rm2.50 tau! kalau balik kmpong tak payah beli pon, berlambak ade... mmg sedap nasi goreng ni, kan Ayu...
ReplyDeletegee - tulah kan gee, bunga kantan mahal ..untung orang ada kampung..boleh petik bawa balik..heheh..kita kat sini petik kat pasar aje ..hehe..memang sedap nasi goreng ni..:)
ReplyDeletekak ayu ni kita dh buat dh....mmg sedap..
ReplyDeleteakk bljar roti kt loyg skudai ea..yg klas roti zila x join lg klu join leh jumpa kn..bestnya
Assalamualaikum mama ayu yg di rinduii😘, bz lah kak sejak duk kat negara matahari terbit ni kan sbb awal sgt siangnya😁 mama ayu sihat ke? terima kasih masih ingat kat mantu tak official ni ya😍
ReplyDeletezila - oh zila pun dah buat ya..sedap kan.. aah akak belajar dengan talam skudai..namanya kak ana.. tapi yang mengajar chef azuanlah.. time raya cina kemarin...
ReplyDeleteijayuji - walkslm, alhamdullilah sihat ika..of cos, akak masih ingat dgn mantu tak official ni...ramai teman2 seangkatan yang dah tak berapa active berblog..huhu..
ReplyDelete