Thursday, July 03, 2014

Asam Rebus Nenas Ikan Unga

Lauk Ikan yang dimasak sebelum Ramadan..kita gunakan 1 ekor...tapi kalau nak masak bulan puasa ni..makan nya sikit aje so maybe gunakan 1/2 ekor aje..adjustlah mana yang patut ya...
Kita adjusted balik some of the bahan2 dalam masakan ni..terimakasih Che Mat..bukan main laju Big boss makan, berpeluh hidung..hehehe..kita buat pedas2, masam2 manja dan pekat sikit..Nenas dah manis so everything blends well..:)

Asam Rebus Nenas Ikan Unga
Sources;- From CMG
Adjusted, Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN:-

1 ekor ikan unga, cuci bersih dan toskan lumur dgn jus limau untuk hilangkan hanyir
1 biji nenas kecil dikupas dan hiris kasar
1 helai daun kunyit
1 sudu besar asam jawa
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya


BAHAN KISAR:-
7 biji cili merah
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu besar belacan
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih


CARA MEMBUATNYA :-) 
Masukkan bahan kisar halus ke dalam periuk bersama asam gelugor& asam jawa (Ayu masukkan asam jawa kemudian cedok bijinya keluar) . Masak hingga mendidih dan tambah nenas, kacau rata dan masak sekejap.
Maukkan ikan  dan daun kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit perasa. Masak hingga nenas lembut dan ikan masak. Siap. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ulam-ulam.

7 comments:

  1. Salam Kak Ayu,

    Pagi-pagi tgk ni terus terliur hahaha

    ReplyDelete
  2. selamat berpuasa kak ayu, lauk ni kalau mkn time sahur pun sodappp..

    ReplyDelete
  3. honey ~ walkslm, aah..jangan tak tahu kalau post pagi2 gitu ..itu autopublish..heheheh...

    ReplyDelete
  4. gee~ alhamdullilah gee..boleh tahan sedap ni ..hehehe

    ReplyDelete
  5. liza~ selamat berpuasa juga buat liza & family...memang sesuai sangatkan liza..itu sebab akak masukkan blog, supaya org2 dapat idea nak masak untuk iftar or sahur..hehehe..just give idea aje..hehe

    ReplyDelete
  6. Immanuel - Halo Immanuel, terimaksih sudi singgah dan update infonya...:)

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)