Assalam mualaikum warahmatullahhi wabarakatu..rasanya belum terlambat lagi kita nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadan Almubarak pada semua umat Islam dimana saja anda berada..Semuga amalan kita diberkati Allah dan bertambah lagi dengan keimanan dan ketakwaan hendaknya..
Ok, actually kita nak update blog ni dari hari tu lagi..tapi disebabkan kurang masa dan tenaga terpaksalah kita tangguhkan dulu hinggalah kehari ni..Ini pun kita tinggalkan sekejap barang2 kat dapur tu sebab nak update punya pasal..hehehe...
Rasanya tahun ni kita tidak lah dapat nak update laju2 macam tahun2 yang sudah..haish entahlah tiap2 tahun kita noticed, my blog posts makin mengurang..Mungkin disebabkan kebanyakkan recipe2 kita dah cuba dan kalau ada pun recipe2 baru mungkin sikit aje..ataupun recipe2 yang ulangtayang tapi diberi 'nafas' baru..hehe..
Cakap pasal recipe 'nafas' baru ..Epok epok sayur ni adalah salah satunya..Kita dah pernah buat tapi kali ni kita cuba recipe lain pula dan tokok tambah apa yang patut...Buat ni bukanlah waktu bulan puasa ni tau..tapi sebelum puasa kemarin..Kalau siapa2 yang friend kita difacebook pasti tahu cerita tentang 'kontrovosi taugeh'...hahaha..To summarise the cerita, actually kita suruh Mr Hubby pergi pasar one fine day, sebab I was not feeling well..lists all the things that I want him to buy..salah satunya adalah just buy $1 taugeh..on top of other things...Sekali dia bawa balik 1 kilogram taugeh!!!..Tak ke terperanjat beruk dibuatnya..garu kepala kita yang tak gatal..Bila ditanya kenapa beli banyak sangat?.. Dia jawap ermm 'mata tak nampak' wakakaka...Anyway he hinted buatlah epok epok sayur..so terjadilah epok2 epok sayur ni dan sekali buat terus buat 1kg, dan frozenkan sebahagian darinya..
Kalau tengok adunan kulitnya tu kita gunakan pastry marjarine dan jus limau, actually ini adalah salah satu bahan yang digunakan untuk menjadikan kulit epok2 tu sedap..waallah waalam, sumber dari seorang guru masak disini...
As for the inti, kita tambah cili merah ..anak2 makan dah tak payah tuang sambal cuka, they eat just like that..sebab dah terasa cili atau 'pedas' manjanya..Overall mum & hubby cakap sedap epok2 sayur ni..oh and yes, its stays rangup for quite sometimes too...:)
Epok Epok Sayur II
Sources:- Bro Rozzan
Adapted, Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Kulitnya
1kg tepung gandum
2 sudu besar (bumbung) minyak sapi-(Ayu guna 2 sudu besar pastry marjarine)
120 ml minyak masak-(Ayu panaskan minyak & pastry marjarine)
3 biji jus limau-(Ayu tambah)
350 ml air hangat/panas
1½ sudu teh garam (campurkan pada air hangat/panas)
Cara:
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar (besen). Masukkan minyak sapi(Ayu masukkan pastry marjarine & minyak yang telah dipanaskan) dan
gaul rata. Kemudian masukkan pula minyak masak dan gaul lagi. Tambahkan jus limau, gaul. Akhir
sekali masukkan air hangat sedikit sedikit dan terus uli menjadi doh yg
lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam.
Setelah itu, buatlah bebola-bebola kecil mengikut saiz yg anda suka(Ayu biarkan 10 minit).
Kemudian canai nipis dan isikan dgn inti sayur dan kelimlah dgn rapi dan
kemas. Goreng dgn minyak yg mencukupi dgn api yg sederhana panas
sehingga kekuningan. Hidangkan dgn sambal cuka.
Inti Sayur
3-4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar-(Ayu gunakan 8 biji bawang merah)
1 btg kecil cili merah-(Ayu gunakan 5 biji)
3 sudu besar udang kering (rendam)
(Kesemua bahan di atas di tumbuk/kisar halus)
400 gm taugeh (bersihkan, kalau rajin buang ‘ekor’nya)-(Ayu gunakan 600g)
1 biji sederhana sengkuang (hiris seperti lidi mancis)
½ batang lobak merah (hiris seperti lidi mancis)
sedikit daun sup/bawang
garam secukup rasa
secukup minyak utk menumis (kira-kira 3 sudu besar)
Cara:
Panaskan minyak dlm kuali lalu tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan
sengkuang dan lobak merah. Kacau rata dan biarkan sebentar sehingga
separuh masak. Kemudian masukkan taugeh dan garam. Kacau sebentar
sehingga rata. Jangan terlalu lama agar taugeh tidak terlalu layu. Akhir
sekali bubuh daun sup/bawang. Gaul dan matikan api. Sejukkan dahulu
sebelum digunakan.
Sambal Cuka
10 sudu besar (bumbung) cili kering kisar
4 ulas bawang putih (tumbuk)
2-2½ cawan air
1 sudu teh garam
3 sudu besar cuka
4 sudu besar gula pasir-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
Cara:Satukan semua bahan dan masaklah di atas api yg sederhana
sehingga mendidih. Sesuaikan rasa mengikut citarasa anda. Tambah dan
kurangkanlah apa yg perlu. Bagi anda yg tak boleh makan cuka, tukarkan
dgn air asam atau sos tomato.
Salam Kak Ayu,
ReplyDeleteMak ai!!!!!! Sekilo banyak tu!!
$1 pon banyak! Kalau saya beli 50 sen aje hahahahaha.
Epok epok ni lebih kurang karipap sayur ke kak? Pastu dalam inti macam popia?
salam ramadhan kak ayu :) mcm inti popia pulak tun tgk.. sesuai buat utk buka puasa nih.
ReplyDeleteHoney - walkslm, hahahha... tulah hubby akak beli sekilo..itu yang buat epok2 sayur samapi 1kg tepung.. sebab nak perhabiskan sebahagian taugeh tu..hehehe
ReplyDeletekalau kat sini kita panggil epok2 kalau dimalaysia memang dipanggil karipap ..yes inti macam popia..hehehe
tun - salam ramadan buat tun & family juga ya.. yes macam inti popia sikit lebih kurang..memang sesuai buat berbuka puasa ni tun..:)
ReplyDeleteLaaaa... epok epok tu karipap? Baru saya tau ingat berbeza *grin* hehehe
ReplyDeleteHoney - hehehe....sama benda nama aje lain2 ...hehe
ReplyDeleteSalam Ayu, pastry margerine utk buat karpap lapis ya. yg warna kuning? Tkaseh ayu.
ReplyDeleteKak Siti Jaleha
Kak Siti - walkslm, yes yes, kak siti pastry margarine yang warna kuning yang buat pastry puff tu..
ReplyDeleteSama2 kak...:)
Ayu, sedap nya epok2 sayur...fav kak Nur tu...dari jauh patut lah idung akak dh berbau epok2...gara2 taugeh 1 kg tu ya!! Haha kelakar seram la hubby Ayu tu....lengit nk abiskan sekilo taugeh.
ReplyDeleteNuridah - hahahhaa..tulah knur..kita buat epok2 sayur ni sampai 1kg tepung sebab intinya banyak..heheh...memang lengit nak habiskan taugeh banyak tu..hehe..
ReplyDelete