Ini adalah pertama kali kita masak gulai kunyit lengkuas ...ia seakan2 lemak cili padi, tapi penggunaan 'rempah gulai' dan lengkuas dalam bahan2nya tu yang make the difference..sedap sangat..memang ngam betul dengan ikan merah yang fresh..cubalah..
Terimakasih to kak Ummi for sharing this recipe...
Gulai Kunyit Lengkuas Terengganu
Sources:-Majalah Saji via Kak Ummi
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan:-
500 gm ikan nyok/merah-(Ayu gunakan ikan merah)
1 cawan air
2 sudu besar rempah gulai (*)
10 batang kacang panjang - kerat-kerat 4 inci
1 labu bawang besar - belah 4
5 tangkai cili padi (ummi guna cili hijau)-(Ayu guna cili padi merah)
3 keping asam gelugor
2 cawan santan pekat-(Ayu guna 1 kotak santan aje + campur air)
garam
Bahan kisar:-
10 tangkai cili padi
3 ulas bawang merah
4 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
Cara Memasak:-
Bersihkan
ikan dan rebuskan dengan secawan air, asam gelugor dan garam sehingga
mendidih (seeloknya dibiarkan semalaman - tp ummi bantai masak terus
je-Ayu pun sama). Satukan kesemua bahan kecuali santan, bawang besar, kacang panjang
dan cili hijau. Masak hingga mendidih. Kemudian masukkan santan dan
kacau perlahan-lahan agar tidak pecah minyak. Masukkan bawang besar dan
cili hijau. Tambahkan garam secukup rasa.
(*Jika
tiada rempah gulai - sediakan sedikit ketumbar, jintan manis, jintan
putih, buah pelaga, kunyit, bunga cengkih, kulit kayu manis dan bunga
lawng. Kisarkan kesemua bahan ini)
Salam Kak Ayu,
ReplyDeleteSedap ni.. nak try lah taruk lengkuas hihi
Honey- walkslm, cubalah honey.sedap tau..;)
ReplyDeleteRempah gulai tu mana nak cari...
ReplyDeletecik ayu - rempah gulai tu kalau tak ada..boleh buat sendiri...bahan2nya ada diatas..
ReplyDelete