Saturday, July 19, 2014

Rendang Kering Kupang

Lauk ni kita masak sebelum Ramadan..beli kupang fresh  kita rebus dan ambil isinya...buat rendang kering..recipe asal gunakan ayam, kita tukar main ingredientsnya...boleh tahan sedap juga...:)
Kita memang suka dengan recipe ni...sekarang kalau buat rendang ayam memang guna recipe ni..so for this just nak tukar selera aje dan adjust mana yang patut....:)

Rendang Kering Kupang
Adapted from :- Rendang Ayam Kering
Tried, Tested & Adjusted:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
2kg kupang direbus dan ambil isinya
1 kotak santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 helai daun kunyit
garam & perasa secukupnya
gula melaka sebesar ibu jari

Bahan Kisar Kering:-
30 tangkai cili kering
15 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
sehiris lengkuas
2 cm kunyit hidup
2 batang serai
2 biji buah keras

Cara membuat: Bahan kisar hendaklah dikisar kering.
Satukan santan, bahan kisar, kupang, kerisik, dan asam keping
Jerang atas dapur hingga hampir kering.
Masukkan garam dan gula melaka dan kacau hingga kering.
Sebelum angkat taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.
Kacau sebati, bolehlah diangkat.

10 comments:

  1. Salam Kak Ayu,

    Allah sedapnya.. Kat sini susah nak cari kupang fresh. Kalau di Melaka masa study dulu bayak orang jual tepi jalan. Kitaorg buat sup aje campak serai. Cenggitu pun sedap kan? Manis!

    ReplyDelete
  2. boleh la saya cuba kelainan sket untuk hari raya ni.hehee...

    ReplyDelete
  3. honey - walkslm, aah akak pun selalunya kalau beli kupang masak sup/serai aje..kadang2 memang beli ambil isinya aje sebab akak suka goreng sayur kadang2 letak kupang ni..:)

    ReplyDelete
  4. mai has - heheheh..boleh apa salahnya..sekali2 tukar selera..:)

    ReplyDelete
  5. Mummy Dina - sekali2 tukar rasa buat rendang kan ..heheh;)

    ReplyDelete
  6. Nampak sedap .. saya selalu buat rendang guna kerang, belum pernah try guna kupang .. nampak gayanya ... esok kena g pasar la ni .. nampak mcm sedapla pulak ... (mood nak masak belum ada lepas raya ni, tapi tengok entry ni perut mcm berkeroncong pagi pagi ni.. adoii)

    ReplyDelete
  7. rosdi - hehehe..pernah juga masak rendang kerang...tapi kebetulan waktu ni, kupang yang banyak kat rumah..sebab kita suka, beli kupang dan rebus..ambil isinya dan simpan dalam freezer..kalau nak goreng sayur pun suka letak kupang..
    betul tu lepas raya ni macam tak ada mood nak masak bagai2..hehe

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)