Thursday, December 04, 2014

Kembung Goreng Lada Hitam Ala Mamak

 Assalam, ikan kembung ni, adalah salah satu ikan yang dibeli Mr Hubby kemarin..dia beli 1kg.. banyak dan jenuh juga nak kemas  bahagian dalamnya tu..Kita pulak kalau siang ikan..kita nak betul2 bersih dan tak ada bekas 'darah' hitam kat tengah2 tulang dan kepalanya tu..sebab darah hitam tulah yang mengeluarkan bau hanyir  bila dimasak. Itu sebab kalau kita siang ikan memang berdiri lama kat sink air ..Selepas siang dan dibasuh bersih, kita akan toskan dulu ikan2 tu..barulah kita gaulkan jus limau untuk menghilangkan bau ikan yang ada.. Part ni memang kita make sure ikan tu dilumur betul2 dengan air limau..then barulah kita bubuh garam & kunyit...Mak kita pula selalu ngomel kat kita..kau cuci ikan  & ayam guna jus limau kan sayang..mahal tau limau..guna asam jawa atau tepung gandum kan boleh...
Kita dah try itu semua tapi pada kita masih ada 'bau'nya..dan teruslah kita tak makan lauk tu..huhu...paham2 ajelah kan..kita pun bukanlah suka makan ikan dari kecil lagi..itu sebab anak2 pun ikut kot..then kalau ada bau lagi ler tak makan...So in order to makan I will make sure ikan tak hanyir atau bau bila dimasak...sorry nyah, mak ada cerewet part ni...hahaha...
Lagi satu..kalau goreng ikan kita suka goreng ikan garing2.. ayah kita pulak kalau kita goreng ikan dia siap berpesan jangan goreng garing ya..ayah tak ada gigi nak gigit....so terpaksalah goreng 2 macam satu garing dan satu lagi lembut...ngeeeee.
Recipe ni kita ternampak didapur Nasya terimakasih dear for the recipe...minta izin dipanjang2kan disini pula...I noticed Nasya suka gunakan lada hitam dalam masakkannya..anyway lada hitam pun banyak khasiatnya..so oklah kalau kita guna selalukan, bila badan tu rasa sejuk/berangin lada hitam boleh menghangtkan/buang angin badan ....
Sedapp lauk ni..walaupun simple dimple..tapi sungguh menyelerakan pada kita..Bila nak makan tu..kita perah jus limau atas ikan dan bahan2 hiris yang telah ditumis ..sedap wa cakap sama lu...cubalah...

Kembung Goreng Lada Hitam Ala Mamak
Sources:-From Dari Dapur Nasya
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHAN : 
(Ayu gunakan 1kg ikan kembung, so bahan2 hiris ayu ikut sukatan sendiri)
3 ekor ikan kembung (digaram dan goreng) -(Ayu bubuh garam kunyit)
3 ulas bawang putih (racik)
1 labu bawang besar (hiris)
5 tangkai cili api kering (hiris)-(Ayu rendam dulu kasi lembut sekejap)
1/2 tbsp halba campur
1 tsp @lebih lada hitam (tumbuk pecah-pecah)
sedikit garam dan serbuk perasa
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih bersama halba campur dan lada hitam hingga wangi.
Masukkan bahan hiris dan masak lagi sehingga layu.
Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng dan juga bahan perasa.
Gaul rata dan sedia dihidangkan bersama nasi panas.
(Ayu perah jus limau atas ikan dan bahan2 hiris bila nak makan,cedappp!) 

8 comments:

  1. Assalam kak ayu, kalau lauk kering camni makan ngan nasi panas..takyah lauk or sayur lain dah..mmg layan abes hihi

    ReplyDelete
  2. SAlam Singgah

    Jika sudi follow blog saya ye..tq

    http://teratakcassia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Ayu,

    Saya tengah membayangkan ikan goreng rangup bersama sambal.. aduh aduh aduh.. mouth watery ni

    ReplyDelete
  4. Lina-walkslm,aah Lina..akak makan pun macam Lina cakap lah tu..tak Ada lauk lain dah...berselera u..hehe

    ReplyDelete
  5. Iera-walkslm, iera..dah lama tak dengar berita..nanti akak singgah ya..:)

    ReplyDelete
  6. Honey- ah yg tu pun sedap honey..yg itu pun akak Ada buat hari tu...;)

    ReplyDelete
  7. Mak kita pulak siap pesan... kalo siang ikan jangan lupa potong muncung / mulut ikan.... nape mak? Kan ke ikan makan macam2 ikut mulutnya... jawab mak.

    ReplyDelete
  8. Amie - oh ya ke..hehehe...petua orang lama2 nikan Amie..cute juga kadang2 yang ada tukan....heheh

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)