Monday, December 08, 2014

Talam Lapis Diplomat

Assalam,  banyak menu2 yang kita dah buat & masak masih lagi dalam folder ni...kita ni suka memasak, suka juga ambil gambar..tapi nak masukkan dalam blog, takes quite sometimes ..sebab nak kena pilih gambar yang paling senonoh, nak kena edit(resize) nak kena cari recipenya dan mungkin diretype & adjust mana yg kita dah buat adjustments, nak kena start up the post like ayat2 permbukaan dan juga mood serta ilham tu semua ni takes times...

Kuih talam ni kita buat time bulan puasa hari tu..biasalah tak sempat nak masukkan dalam blog sebab dah sibuk buat macam macam sampai terlupa nak updatekan 'ebook' aka blog kita ni...
Recipe ni juga adalah salah satu recipe yang kita BELI dari Chef Asma...

Talam Lapis Diplomat
Sources:-Chef Asma
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan Lapisan Bawah:-
250-350g kek butter-(Ayu gunakan kek coklat butter)
3 biji telur
50g blackcurrant@raisins -(Ayu tak letak)
1/8 tsp esen vanila
150 ml susu cair carnation-(Ayu gunakan susu fresh milk-sebab itu aje yg ada)
300ml air

Caranya -
Satukan semua bahan bahan dan rendam selama 15 minit.(sehingga lembut)
Masukkan kedalam loyang 10x10x11/2. Kukus 25 minit.
(Apabila masak angkat & cakar dgn garfu)

Bahan Lapisan Tengah:-
50g tepung gandum
120g gula castor- (Ayu gunakan 110g)
1/2 tsp garam
3biji telur @ 2 biji telur-(Ayu gunakan 2 biji)
1/8 tsp vanilla esen
300ml air
100ml santan pekat
sedikit pewarna kuning

Caranya:-
Satukan semua bahan bahan. Kacau rata & tapis kedalam periuk. Masak hingga naik wap.
Tuang keatas lapisan bawah, kukus selama 25 minit.
(Apabila masak cakar dgn garfu)

Bahan Lapisan Atas:-
50g tepung kastard
150g gula halus-(Ayu gunakan 140g gula kastor)
1/4 tsp garam & sedikit vanilla esen
3 biji telur@ 2 biji telur-(Ayu gunakan 2 biji)
100ml santan pekat +300 ml air
sedikit pewarna hijau-(Ayu gunakan warna oren)

Caranya:-
Ikut seperti cara cara lapisan tengah
Masak jangan terlalu pekat & jangan terlalu cair.
sentiasa lap pengukus.

17 comments:

  1. Wah! Baca namanya je dah terfikir betapa ekslusifnya kek ini... bila tengok gambar... wow! Cantik... warnanya tu...memang menarik!

    ReplyDelete
  2. Ayu, talam ni orang orang berjawatan tingge je ke boleh makan? hehehe .... nicelly done. Great colour .. saya teruja pada bahagian atas sebab ada custardy-consistency! Apapun setuju dengan Ayu, gambar berlambak dlm folder tapi nak upload punyalah bercinta.

    ReplyDelete
  3. Baca kes siang ikan and bau hanyir tu .. tergelak sendiri .. kalau nak properly get rid of the darah tu... hmmmm memang lama la duk membelek ikan tu. Saya pulak makan ikan bila balik kampung kat Mersing jer. Senang dapat ikan fresh .. so masalah ni kurang la sikit. Ikan ni lagi kuat hanyir dia bila sejuk beku. Tapi kan Yu, kalau air perahan limau tu, ganti dengan limau serbuk tu agak2 hilang tak bau hanyir dia?
    p/s : pernah teringat pembantu rumah kakak saya di Desa Jaya, basuh ikan berus dengan Axion, terus kakak saya phobia. Hehe
    Saya dah tengok post laksa kedah tu... macam sama ek? Hehe ..

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Ayu,

    Nama bukan main lagi.. talam diplomat :)

    ReplyDelete
  5. SAlam singgah..

    Saya mmg suka apa2 kuih jenis talam ni.. cuma nak buat tu tak berapa pandai

    ReplyDelete
  6. Kaka kenapa Nama dia ade diplomat ekkk?
    Rasa lama x buat dessert gini sebab rasa diri makin bamok uwaaaaa💆😅

    ReplyDelete
  7. Amie - hehe..terimakasih ...
    esklusif apanya..nama aje tu Amie..hehe

    ReplyDelete
  8. Rosdi - wakaka...orang2 diplomat aje kot yg boleh makan...hahaha..tulah kan..gambar melambak2 dalam folder sampai ada yang tahun bila punya gambar masih belum masuk blog...

    ReplyDelete
  9. Rosdi - hahaha..macam gitulah kita tau kalau makan ikan cerewet ya amat bau hanyir memang tak lalulah nak makan..terus putus stim...hahaha....mungkin betul kalau ikan fresh dia tak hanyir sangat kot?..oh tentang limau serbuk tu ya..kita pernah cuba guna ..ermmm macam tak hilang pulak baunya..at last still stick to just the fresh jus limau..hahahhaa...

    ps..pembantu rumah basuh dengan sabun axion?masyaallah...wakakakka

    ReplyDelete
  10. Honey - walkslm, mestilah nama mesti glam sikit eh..hahahha

    ReplyDelete
  11. Iera - walkslm, iera boleh cuba 1/2 adunan atau 1/4 adunan dulu kalau takut tak jadi...at least kalau dapatlah rasa ...:)

    ReplyDelete
  12. lady ayu- hahahhaa..mungkin sebab dia ada sikit up sebab guna butter cake kot?..hahahahha...akak janganlah cakap..lagilah gemok...huhu...nak makan punya pasal..diet tolak tepi...hehe

    ReplyDelete
  13. aquarius - thank u sudi singgah ya...:)

    ReplyDelete
  14. tak dapat jadi diplomat makan talam diplomat pun jadi lah...insyaallah nekcik akan cuba buat sedaya upaya..menggoda tekak nii..tq for sharing

    ReplyDelete
  15. Nekcik - hahhaha...betul tu nekcik tak dapat jadi diplomat makan talam diplomat pun jadilah kan...sama2 nekcik...:)

    ReplyDelete
  16. huhuu..sgh menawan kalbu kejadianya.. suka sgt tgk kuih talam..simpan dulu resepi..tgu mood rajin dtg br kt try..

    ReplyDelete
  17. Yana- yalah yana..recipe dah Ada nikan..bila2 boleh cuba..:)

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)