Daging Masak Cebur
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg daging dihiris*
segenggam cili kering digunting nipis*
3 biji cili hijau dihiris*
5 biji bawang besar dihiris*
3 batang serai dititik*
2 inci halia dihiris dan dititik*
1 sudu besar serbuk kunyit*
1 sudu kecil serbuk jintan manis*
1 sudu kecil serbuk jintan putih*
1 sudu kecil serbuk ketumbar*
air secukupnya*
2 biji tomato dihiris nipis
1 sudu besar kicap masin
3 tangkai daun kari
10-15 biji bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
Cara:-
Masukkan bahan2 11* pertama kedalam periuk atau kuali. Rebus hingga daging empuk dan bahan2 sebati. Masukkan hirisan tomato & kicap, gaul rata. Didalm kuali yang lain, panaskan minyak & tumis bawang merah serta bawang putih & daun kari hingga naik bau dan layu. Matikan api dan tuang kedalam periuk/ kuali daging tadi. Gaul rata dan perasa dengan garam & aji. Siap.
Assalam kak ayu..
ReplyDeleteIngtkan apa cebur tu rupanya main lebur ke dalam gitu hahaa...
Senang kije..janji sedap kan?
Nampak pun menyelerakan..
Assalamualaikum kak..
ReplyDeletekita pun suka sngat klu lauk jenis mudah2 ni..janji kena dgn selera kan..
Ahai menu ringkas ini kak...dan penampilannya menggugah selera
ReplyDeletedisantap dengan nasi putih hangat..amboi lezatnya
Lina
ReplyDeletewalkslm, hahaha...pada mulanya memang nak letak nama lauk ni
daging masak lebur tapi bila check maknanya macam tak kena pulak
daging masak 'hancur'..hahah..so letak cebur..kikiki..
Maz
ReplyDeletewalkslm, tulah maz..lauk ni main masukkan semua terus kedalam kuali..
senang citer..betul tu janji anak2 makan..habis pulak lauknya..hehe
Monica
ReplyDeleteaah Monica..ringkas aje masak ni..
makan dengan nasi panas aje sudah cukup..
oops Monica on diet tak boleh makan nasi..hehehe