Friday, May 06, 2016

Nasi Lemak Sedap & Sambal Bilis Nasi Lemak

Assalam, kali ni kita nak share recipe nasi lemak yang lain sikit dari biasa kita masak...Recipe ni kita nampak berlalu di facebook kita yang dishare teman kita.. recipenya actually tak ada lah dia bagi sukatan..cuma tips2 bagaimana nak menyedapkan lagi nasi lemak ..so base on the tips given..kita adjust ikut sukatan dirumah ni...Alhamdullilah boleh dikatakan kita dah masak nasi lemak ni 3 kali..dan outcomenya licin periuk nasi ku..which normally kalau masak nasi lemak mesti ada balance...
The unique part tentang nasi lemak ni..santannya dimasak/didih terlebih dahulu..where else dulu kita masak nasi lemak santannya terus tuang mentah2 dalam beras...

- Apabila santan dimasak dulu..then curah dalam beras..nasi lemaknya rasa macam lagi lemak gitu..memang terasa kelainannya pada kitalah..
-Fungsi halia tu untuk melembutkan nasi..
-Fungsi minyak kalau inginkan nasi menjadi sebiji sebiji..
-Gula untuk kemanisan nasi lemak
-Fungsi serai, daun pandan, lada hitam & hirisan bawang untuk mewangikan  nasi...actually ada 1 lagi bahan yang kita tak letak iaitu kayu manis.(yang ni memang tak nak letaklah)

Cubalah ..sedappp tau nasi lemak ni..Gandingan sambal bilis nasi lemak yang juga sedappp...pada kita this 2 combinations macam nasi lemak yang dijual dalam bungkusan tu...1 packet sure tak cukup punya..mesti rasa nak makan lagi...Tapi yang ini masak sendiri ..ah makan lah berapa pinggan kita nak...hehehe

Nasi Lemak Sedap
Sources:- Rasa Resepi
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
6 cawan Beras basmati dibasuh bersih, direndam dan ditoskan
2 santan kotak(200ml)
5 cawan air
3 helai daun pandan diikat simpul
1 biji bawang besar dihiris nipis
Halia dititik sebesar ibu jari
1 batang serai diketuk
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar gula
3 sudu besar minyak
Garam & sedikit aji
 
Cara:-
Santan + 1 cawan air + daun pandan dididihkan dulu dalam periuk. Bila dah mendidih matikan api ketepikan. Basuh beras basmati dan rendam beras dalam 20 minit. Selepas itu toskan. Di dalam periuk nasi elektrik masukkan semua bahan2. Masukkan beras, air & santan yang telah dimasak tadi serta daun pandan. Perasa dgn garam &sedikit aji. Masak macam biasa.

Sambal Bilis Nasi Lemak
Sources:- Amani Amin
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
*15 ulas bawang merah
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia
*lada kering secukupnya(Ayu guna segenggam direbus dulu)
*2 inci belacan (Ayu tambah)
*5 biji cili padi (Ayu tambah)
(Bahan2* dikisar)

3 helai daun pandan
1 cawan santan( santan pekat)-(yang ini mesti ikut tau, Ayu guna 1 kotak kecil jgn kurangkan sukatan)
1 sudu kecil paste asam jawa(Ayu tambah recipe asal tak guna asam)
Ikan bilis secukupnya(Ayu guna segenggam & goreng dulu ..resepi asal tak goreng.)
Gula(Ayu guna 2 sudu besar)
Garam & aji

Cara:-
Panaskan minyak dan masukkan daun pandan. Biarkan hingga layu.
Masukkan bahan2 kisar tadi dan tumis hingga kering.
Masukkan gula dan kacau sampai naik minyak.
Masukkan ikan bilis dan santan. Kacau dan tunggu hingga santan pecah minyak.
Masukkan garam aji. Siap.

(Nota dari puan punya resepi :- Resepi ini tidak menghampakan. Aroma daun pandan dan santan yang memikat selera. )

10 comments:

  1. Assalamualaikum orang Temasek.... he he hee tak rugi jengok tingkap pepagi...dapat hidu aroma nasi lemak terus lompat masuk dapur dia... tq for sharing segala fungsi bahan2 tu...

    ReplyDelete
  2. Assalam kak ayu..mewah tul set nasi lemak ni..complete ngn sayur lagi..sedapnya berganda2 la bila guna beras basmati kan?Cantik berderai kejadiannya butiran nasi tu

    ReplyDelete
  3. Arghhh camana nak diet ni akak oii ... u made me wan nasi lemak now lah ... adoii .. hehe

    ReplyDelete
  4. kak Ayu, enak sekali sepertinya nasi lemak ini, nanti kalau sudah tak diet atau sudah bosan diet saya cuba resep ini, aihhhh terliur rasanya....

    ReplyDelete
  5. Amie
    walkslm, orang Sabah..hehe..
    aroma nasi lemak ni memang bangkit baunya Amie..
    baik2 lompat tu..ada bendul..heheh
    sama2 Amie..sharing is caring..:)

    ReplyDelete
  6. Lina
    walkslm, akak suka guna beras basmathi untuk masak nasi lemak, nasi beriani & nasi ayam..or any nasi2 berperisa...sebab beras basmathi ni tak mudah lembik macam beras biasa tu..asal sukatannya yang betul lah...:)

    ReplyDelete
  7. Cik Ain,
    hahahah...tak payah dietlah..
    pergi cari nasi lemak cepat..heheh..
    ni setan gondol tengah goda..hahaha

    ReplyDelete
  8. Monica
    hahah..ya Monica, cubalah ya..
    waduh senmuanya berdiet...
    macam ni akak pun nak dietlah...hahaha

    alahh ...kalau akak diet
    nampak gaya my kitchen no masak2..then my kids
    no makan..then they will bising macam anak burung..
    then howwwwww.....

    ReplyDelete
  9. Woww..ayu dah lama kita tak jenguk sini waduh ketinggalan mcm2 resipi2 meletop. Huhuu!

    ReplyDelete
  10. Inahar
    Alahai kita pun baru nak berkayuh2 balik ni Puan doc..kita lagi lah lama tinggal kan blog ni ..sampai setahun...heheh
    Selagi boleh update ..ni..heheh

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)