Kari Daging India..sedappp..memang ketara rasanya..dah buat pun entah yang keberapa kali..kalau tak daging kita guna ayam... kita buat guna ayam then cicah dengan roti kirai for my hari raya open house..Mr hubby's friend orang India commented sedap kari ni..hehe..so kalau orang India dah cakap sedap..memang pass lah lauk nikan..hehehe..
Recipe nampak kat dapur Mas..then tengok ke linknya..ada step by steps..terus save ke draft then cuba ..so basically dah banyak kali rrefer ke draft bila nak masak kari India ni..so this time memang harus dipostkan diblog supaya senang untuk refer in the future..Terimakasih buat Mas & Encik Khairul for the recipe...
Recipe nampak kat dapur Mas..then tengok ke linknya..ada step by steps..terus save ke draft then cuba ..so basically dah banyak kali rrefer ke draft bila nak masak kari India ni..so this time memang harus dipostkan diblog supaya senang untuk refer in the future..Terimakasih buat Mas & Encik Khairul for the recipe...
Kari Daging India
Sources:-En Khairul Hakimin Muhammad FB Via Mas DapurMas
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahannya:
2kg kambing (dipotong dadu-1inci). -(Ayu guna daging lembu)
12 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk kunyit
3 biji bawang besar India.
3 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji cili besar hijau
5 tangkai daun kari
5 biji tomato
5 biji kentang
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 ulas buah pelaga
3 sudu besar rempah halus (biji sawi, jintan, halba).
Sources:-En Khairul Hakimin Muhammad FB Via Mas DapurMas
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahannya:
2kg kambing (dipotong dadu-1inci). -(Ayu guna daging lembu)
12 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk kunyit
3 biji bawang besar India.
3 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji cili besar hijau
5 tangkai daun kari
5 biji tomato
5 biji kentang
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 ulas buah pelaga
3 sudu besar rempah halus (biji sawi, jintan, halba).
1 -2 sudu besar cili kisar(Ayu tambah)
11/2 cawan fresh milk(Ayu tambah)
2 sudu besar pes asam jawa
Garam secukup rasa
5-7 cawan air.
Caranya :
Basuh bersih kambing. Boleh buat 1 bilasan dengan 1 senduk tepung gandum untuk hilangkan bau hamis. Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan bawang putih (Ayu kisar) yang telah diracik bersama semua rempah kasar, cili kisar dan halus.
Tumis sampai naik bau. Rempah kari jangan tumis. Masukkan kambing dan halia yang telah diketuk. Gaul rata. Dah nampak separuh empuk, masukkan kentang dan 2 cawan air.
Bancuh rempah kari dan serbuk kunyit dengan 1 cawan air.
Masukkan dan gaul rata. Potong tomato dan cili. Oh ya tomato tu cari tang muda muda sikit Masukkan tomato, cili dan daun kari.
Gaul rata Dah mendidih tambahkan lagi sikit air. (Ayu tambah susu)
2 sudu besar pes asam jawa
Garam secukup rasa
5-7 cawan air.
Caranya :
Basuh bersih kambing. Boleh buat 1 bilasan dengan 1 senduk tepung gandum untuk hilangkan bau hamis. Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan bawang putih (Ayu kisar) yang telah diracik bersama semua rempah kasar, cili kisar dan halus.
Tumis sampai naik bau. Rempah kari jangan tumis. Masukkan kambing dan halia yang telah diketuk. Gaul rata. Dah nampak separuh empuk, masukkan kentang dan 2 cawan air.
Bancuh rempah kari dan serbuk kunyit dengan 1 cawan air.
Masukkan dan gaul rata. Potong tomato dan cili. Oh ya tomato tu cari tang muda muda sikit Masukkan tomato, cili dan daun kari.
Gaul rata Dah mendidih tambahkan lagi sikit air. (Ayu tambah susu)
Ikut kepekatan yang disukai. Selagi belum empuk
kentangnya, jangan buh garam dan asam jawa. Nanti semua lambat masak dan empuk.
Biarkan mendidih, buh asam jawa dan garam, gaul rata dan siap!! Sedap woih!
untuk lihat gambar cara2 membuatnya, boleh klik DISINI
rima kasih pada En
Khairul Hakimin Muhammad FB.
Mas share resepinya disini yerk.
Bahan-bahannya ialah:
2kg kambing (dipotong dadu-1inci).
12 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk kunyit
3 biji bawang besar India.
3 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji cili besar hijau
5 tangkai daun kari
5 biji tomato
5 biji kentang
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 ulas buah pelaga
3 sudu besar rempah halus (biji sawi, jintan, halba).
2 sudu besar pes asam jawa
Garam secukup rasa
5-7 cawan air.
Caranya :
Basuh bersih kambing. Boleh buat 1 bilasan dengan 1 senduk tepung gandum
untuk hilangkan bau hamis.
Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah
diracik bersama semua rempah kasar dan halus. Tumis sampai naik bau.
Rempah kari jangan tumis.
Masukkan kambing dan halia yang telah diketuk. Gaul rata.
Dah nampak separuh empuk, masukkan kentang dan 2 cawan air.
Bancuh rempah kari dan serbuk kunyit dengan 1 cawan air.
Masukkan dan gaul rata.
Potong tomato dan cili macam itu. Oh ya tomato tu cari tang muda muda
sikit
Masukkan tomato, cili dan daun kari. Gaul rata
Dah mendidih kau tambahkan lagi sikkt air. Ikut kepekatan yang kau suka.
Ha selagi belum empuk kentangnya, jangan buh garam dan asam jawa. Nanti
semua lambat masak dan empuk.
Biarkan mendidih, buh asam jawa dan garam, gaul rata dan siap!! Sedap
woih!
untuk lihat gambar cara2 membuatnya, boleh klik DISINI
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Terima kasih pada En
Khairul Hakimin Muhammad FB.
Mas share resepinya disini yerk.
Bahan-bahannya ialah:
2kg kambing (dipotong dadu-1inci).
12 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk kunyit
3 biji bawang besar India.
3 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji cili besar hijau
5 tangkai daun kari
5 biji tomato
5 biji kentang
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 ulas buah pelaga
3 sudu besar rempah halus (biji sawi, jintan, halba).
2 sudu besar pes asam jawa
Garam secukup rasa
5-7 cawan air.
Caranya :
Basuh bersih kambing. Boleh buat 1 bilasan dengan 1 senduk tepung gandum
untuk hilangkan bau hamis.
Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah
diracik bersama semua rempah kasar dan halus. Tumis sampai naik bau.
Rempah kari jangan tumis.
Masukkan kambing dan halia yang telah diketuk. Gaul rata.
Dah nampak separuh empuk, masukkan kentang dan 2 cawan air.
Bancuh rempah kari dan serbuk kunyit dengan 1 cawan air.
Masukkan dan gaul rata.
Potong tomato dan cili macam itu. Oh ya tomato tu cari tang muda muda
sikit
Masukkan tomato, cili dan daun kari. Gaul rata
Dah mendidih kau tambahkan lagi sikkt air. Ikut kepekatan yang kau suka.
Ha selagi belum empuk kentangnya, jangan buh garam dan asam jawa. Nanti
semua lambat masak dan empuk.
Biarkan mendidih, buh asam jawa dan garam, gaul rata dan siap!! Sedap
woih!
untuk lihat gambar cara2 membuatnya, boleh klik DISINI
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Kalau orang India kata sedap, confirm lah sedap. PH bookmark dulu tapi kena scale down the resipi sebab yang ni masak banyak.
ReplyDeletePH
ReplyDeleteAah kan..Kalau org India sendiri dah kata sedap..
Kira dah pass lah ISO standard ..heheh
Boleh scale down the portion kalau nak masak sikit..;)
Best ni kari india tkde santan kan Ayu
ReplyDeleteSesekali biarlah kita mengindiakan kari kita Ayu kan
Mesti sedappp Ayu
Akak mesti try lepas ni
Nooriah
ReplyDeleteBetul tu kak Noor..
Sesekali mengIndiakan Kari kita tu..
Kurangkan penggunaan santankan...hehehe
Harus cuba kak noor...;)
Mungkin India tu Saja nak sedap kan hati akak....Kari daging sepatut Nye tidak boleh pakai Asam jawa....cili kisar tu boleh lagi lah ....Asam jawa untuk Kari ikan kak....
ReplyDeleteAah mungkin juga tu kan.. hehe..tapi bedal lah .. asal sedap pada kami, dan dah ramai kata sedap bila akak hidangkan kari ni.. kira bereslah tu kan.. hehe..
Delete