RENDANG KERANG KELANTAN
Adapted from Rendang Ayam Kelantan
Sources: Kjee
Tried & Tested: Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam (lebih kurang 1½ kg)-(Ayu guna 1kg kerang direbus ambil isi ketepikan)
15 biji bawang merah kecik atau 5 biji bawang besar(Ayu guna 2 biji bawang besar)
4 ulas bawang putih-(Ayu guna 2 biji)
halia sebesar ibu jari
10 biji cili merah (tapi kjee tambah 5 biji cili api dan 5 biji cili kering utk pedas)-(Ayu guna 25 biji cili padi)
2 helai daun kunyit diracik cam bunga rampai.
3 helai daun limau purut-(Ayu tak guna ni)
2 batang serai
2 cawan pati santan(Ayu guna 1 cawan)
1 sudu besar cili kisar (Ayu tambah)
1 keping asam keping(Ayu tambah)
garam
sedikit gula
CARANYA:
Potong ayam ikut suka. Kisar semua bahan tumis kecuali serai(Ayu kisar sekali dengan bawang) daun limau purut dan daun kunyit. Tumis sampai garing. Masukkan serai yang telah diketuk-ketuk. Apabila sudah terbit minyak, masukkan ayam. Gaul sampai sebati dengan rempah. Masak guna api sederhana sehingga ayam tu kecut.(kerang)
Kemudian masukkan santan, daun limau purut, garam dan sedikit gula. Masak lagi sehingga kauhnya pekat. Jika inginkan ia berkuah atau suka yang kering, adjust sendiri masa memasak.
Apabila sudah masak, padam api dan taburkan daun kunyit.
Walaupun resipi ori tidak letak asam keping, kadang-kadang Kjee letak jugak.
saya belum pernah makan rendang kerang kak, kalau masak tak bisa he he he
ReplyDeleteaih aih saya lihat rendang kerang ini kok jadi lapar ya kak..sungguh sedap kayaknya kak, kaya bumbu
PH jarang makan kerang. Rendang kerang pun tak pernah makan. Rugi macam tu hah..hah.. Mesti sedap.
ReplyDeleteMonica
ReplyDeletealahai..dah tak tahu nak masak apa dengan kerang ni Monic..
itu yang masak rendang..Oh Monica tak makan kerang ya..
Phong Hong
ReplyDeleteI also actually jarang masak kerang..yang ada orang memang tak makan kerang sebab takut hepatitis B..yang penting masak kerang ni mesti masak betul2..cannot half cook itu yang boleh dapat hep B tu..