Tuesday, June 29, 2010

Daging Goreng Jintan

Salam, aduhai, actually this entry suppose to be posted yesterday..itu yang tengah type recipe for peria goreng lada hitam I have to stop terus post aje tak sempat nak cakap apa2..hehe....dan tak sempat nak ronda2 to friends blog...sebab sibuk dah masuk magrib and the 2 boys siap2 untuk pergi recite quran(mengaji) ..basically kalau dah masuk magrib tu paham2 ajelah..hahaha....lepas tu busy lagi with preparing their dinner and feeding Marsya..itu yang buat kerja separuh jalan aje for the entries..

Ingredients A:-
300g daging dipotong nipis
1 sudu teh jitan manis ditumbuk-Ayu gunakn serbuk aje
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk -Ayu gunakan serbuk aje
1 sudu teh serbuk jintan putih-Ayu tambah
1 sudu teh serbuk ketumbar-Ayu tambah
sedikit kunyit
air untuk merebus daging

Ingredients B:-
3 tangkai cili api dipotong-Ayu gunakan 5-6 tangkai
1 tangkai cili merah dipotong -Ayu xletak
1 biji bawang besar dipotong bulat-sorry terlupa type ni -just edited
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
2 sudu  minyak menumis
sedikit cuka
sedikit kicap
garam + perasa secukupnya


Method:-
Daging digaul bersama Bahan A, Rebus sehingga empuk dan air telah kering. Didalam kuali yang sama masukkan minyak, tumiskan bawang besar, cili daun sup dan daun bawang. Masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan sedikit cuka dan kicap untuk membangkitkan aroma yang cukup menyelerakan.
Sources:-recsepi.mesra.net

3 comments:

  1. adoi mak kak ayu sedapppppppppnyeee hehehe

    ReplyDelete
  2. salam kak ayu..nak try buat macam ni la...tapi nak tanya akak la, ni kering ke atau kering2 moist gitu? kalau tambah ngan kacang panjang sedap tak ek? hehee..tu ada cubaan nak derhaka la soalan mcm tu kan..kikiki..

    ReplyDelete
  3. fara - hahaha..adoi sampai beradoi ya fara..heheh

    izahdaut - walkslm, ini boleh kering dan boleh moist, kalau nak moist sikit tak payah tunggu sampai air dagingnya kering sangat, agak2lah kalau tak nak kering..boleh jugak kot, tapi pada k ayu kalau nak tambah kacng panjang, untuk daging goreng kunyit lagi sedap..

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)