Sunday, August 08, 2010

Nasi Beriani Telur


Friday's menu, decided to try this Nasi Beriani Telur (Egg Beriani Rice) I found the recipe in Noreen's kitchen..originally sources was from Muna, sedap nasi beriani ni!..Tak muak, not oily  and very light...suits my family taste.. 1kg beras basmathi habis...(about 51/2 cups- I used about 7 cups water) ...Thanks ladies for sharing!!..

Bahan-bahan:
8 biji telur rebus - belah 2-(Ayu tak potong sebab tak nak telur hancur bila gaul -so bila nak makan baru potong)
2 cawan beras basmati - cuci dan toskan-(Ayu used, 1kg beras basmathi, - about 5 1/2 cawan)
1 sudu besar minyak sapi
1 labu bawang besar - potong dadu halus
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
2 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah pelaga hitam
4 biji buah pelaga hijau
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk cili
2 sudu kecil serbuk jintan putih/halus
2 1/2 cawan air atau secukupnya
garam secukup rasa

Method:-
  • panaskan minyak sapi dalam periuk
  • tumiskan bawang besar, bawang putih, daun bay, kulit kayu manis dan kedua2 buah pelaga sehingga wangi
  • masukkan telur rebus-(Ayu tak belah 2, I masukkan sebiji-sebiji)
  • kemudian masukkan serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk jintan putih/halus dan gaulkan rata
  • masukkan pula beras dan kacaukan perlahan2 sehingga sebati
  • tuangkan air, garam dan masak dengan api yang sederhana panas sehingga masak
  • boleh juga di alihkan ke dalam rice cooker dan masaklah seperti menanak nasi biasa
  • setelah masak kacaukan nasi perlahan2 supaya ianya tidak pecah
  • hidangkan dengan lauk pauk yang lain
Sources:-From noreen-homecooking.blogspot.com originally from Muna
 
 Nasi Beriani Telur 
in a set of 
Acar Timun, Acar Nenas, Poppadum and Ayam Merah Beriani

No comments:

Post a Comment

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)